BlogMarkethings.net inspireertOverig

Hoe win je een marketingcase?

Tegenwoordig zie je bij bijna elke recruitment of kennismaking dat er gebruik wordt gemaakt van een case. Via een case leren studenten met wat voor vraagstukken een bedrijf zit, krijgen bedrijven inzicht in hoe de studenten met vraagstukken omgaan en komen er soms verfrissende ideen langs waar het bedrijf iets mee kan. Reden genoeg om eens na te gaan wat de do’s en dont’s zijn bij het maken van een case.

Case beschrijving

Het valt op dat bedrijven vaak erg breed zijn met hun afbakening, bedenk een marketing campagne voor product A ,  bedenk een nieuw product voor doelgroep X of bedenk hoe we social media kunnen inzetten om onze klanten beter te bedienen. Dit betekend automatisch dat je heel breed en creatief kunt denken, vaak wordt dit door bedrijven enorm gewaardeerd.

Wat wil de Jury?

Met een brede case kun je alle kanten op. Maar om te winnen is het belangrijk te weten wat de jury wil. Ik heb zelf wel eens een heel creatief plan gemaakt met allemaal nieuwe ideen en verloren omdat de jury het slecht vond dat we niet gewoon google adds hadden ingekocht. Ik heb ook wel eens een case verloren omdat we een heel succesvol, realistisch maar beetje braaf plan hadden, terwijl de winnaar een creatief maar compleet onuitvoerbaar idee had. Het is dus belangrijk uit te vinden waar de jury op let, creativiteit, haalbaarheid, financiële onderbouwing of een combinatie van allen?

Brainstorm Sessie

Voor een case heb je nooit lang de tijd, meestal 2 uur max, daarin moet je alles bedenken, uitwerken en een presentatie af hebben. Hard werken dus! Zeker als je met een team onbekende mensen zit kan dit best lastig zijn. Hierom is een goede brainstorm essentieel. Een paar vuistregels die werken zijn:

– Wees niet te kritisch

Als iemand met een idee komt, maakt niet uit hoe slecht, zeg niet meteen dat het slecht is, laat anderen er ook over nadenken, tel eerst tot 10 als je het niks vind, en zeg dan pas dat je het niks vind. Misschien dat iemand anders op het idee door kan denken en er in een andere vorm wel een goed idee van kan maken.

– Denk verder na over andere ideen

Als je een sfeer creëert waar mensen vrij in kunnen roepen, komen er vele ideen langs. Vaak is het eerste wat geroepen wordt niet meteen in de ideale vorm, probeer dus altijd na te denken hoe je een idee nog beter kunt maken.

– Blijf luisteren

Niet iedereen in een groep is even dominant. De een roept heel snel iets, de ander wilt het eerst heel goed uitdenken en zegt het dan heel zachtjes tussen de gesprekken door. Let juist bij de wat stillere mensen op wat ze zeggen. Hier kan zomaar het gouden idee tussenzitten!

De Presentatie

Vaak mag je presenteren met een flipover of met powerpoint. Voor beiden gelden dezelfde regels, hou het kort en duidelijk. Gebruik Bulletpoints met alleen de kernpunten en veel afbeeldingen om te illustreren. Zeker als je iets nieuws bedenkt werkt het beter om het te tekenen dan alleen te omschrijven.

Een opbouw die ik vaak gebruik is: probleem/omgeving, idee, doelgroep, uitvoering, tijdsindeling, financiën, SAMENVATTING. Vooral de laatste wordt nogal eens vergeten terwijl dit volgens mij de belangrijkste is, daar kun je juist je punt nog eens extra duidelijk maken.

Zorg tot slot dat het duidelijk is wie er presenteert en zorg dat diegene voorbereid is. In de presentatie zelf verkoop je je plan, dit moet dus goed gaan.

Vragenronde

Vaak mag de jury en de groep nog een aantal vragen stellen na de presentatie, ook hier zijn weer een aantal tips.

– Zorg dat je hele groep mee kan beantwoorden, allen weten immers meer dan een.

– Vaak krijg je kritiek in de vorm van: Ik denk dat je dat beter op die manier had kunnen doen omdat…. je kunt dan heel erg in de verdediging gaan maar een mooi antwoord is ook gewoon: dankjewel voor de tip, we zullen er over nadenken.

-Stel bij andere groepjes kritische vragen, je merkt vaak dat het groepje wat de minste vragen krijgt een plusje van de jury krijgt omdat het plan dan aannemelijker overkomt.

Ik weet dat het een hoop open deuren zijn, maar het zijn wel deuren die werken! Dus probeer dit bij de eerst volgende case toe te passen en de winst is gegarandeerd binnen!

Door: Rainier van Rietschoten
Via: Informaatie.nl

The following two tabs change content below.

InforMAAtie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.