BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Hoe winnen marketeers onze oranje-hartjes tijdens Koningsdag?

Morgen barst eindelijk het feest weer los voor algeheel Nederland: Koningsdag! De dag waarop iedereen binnen Nederland (en buiten Nederland – o.a. Curaçao) de verjaardag van onze geliefde koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg viert. Naast het verkopen van je oude rommel op de welbekende rommelmarkt of het vieren van een feestje op een van de vele georganiseerde Koningsdagfeesten – het is een dag vol vreugde voor jong en oud. In deze blog geef ik een ode aan Willen en de marketeers van Nederland. Ik wil jullie graag inspireren met verschillende marketingcampagnes, die speciaal gemaakt zijn voor deze dag.

Oranje-harten winnen

Als marketeer zijnde is dit dé dag (of week) waarin je met een gelikte post of campagne veel harten van Nederland kunt winnen. Sommige bedrijven zoeken het randje op en sommige pakken het net iets anders aan. Maar als marketeer kom je er zeker niet meer omheen en het niet meedoen aan Koningsdag is niet meer van deze tijd. Dit komt, omdat het overgrote deel van de doelgroep zich wel ergens bevindt tijdens dit feest. Koningsdag is dus de ultieme kans om de oranje-harten te verzamelen voor jouw bedrijf.

Oranje inspiratie

Veel bedrijven zijn al goed op weg en snappen dat je Koningsdag niet zomaar voorbij kan laten gaan. Zo heeft de staatsloterij een videoclip ontwikkeld met niemand minder dan onze Corry Konings – de beste knoopster en bouwer in Expeditie Robinson – en rapper Brownie Dutch (1). Door middel van deze videoclip willen ze de jaarlijkse Koningsdagtrekking onder de aandacht brengen. Ik moest zelf erg lachen om deze combi en de nektabba van Corry ‘Koningsdag’. Bekijk het hele nummer en ik verzeker je dat je het met een glimlach bekijkt.

Het eerste betaalverzoekjes-systeem Tikkie blijft ook niet achter. Toen ik zelf een Tikkie moest betalen, zag ik hun ‘reclame’. Onwijs leuk dat ze ook op Koningsdag inspelen en dan voornamelijk op het gebied van de rommelmarkt. Tikkie maakt het mogelijk om een QR-code te scannen waardoor de koper kan betalen. Dit kan zowel ter plekke gemaakt worden als het vooraf uitprinten van de QR-code en het bij de artikelen neerleggen. Dit zorgt ervoor dat mensen geen contact geld mee hoeven te nemen, want wie heeft er anno 2019 nog contant geld bij zich? Erg slim van ABN AMBRO om hierop in te spelen.

Greetz kan uiteraard niet achterblijven op deze speciale dag. Bij Greetz ontvang je een gratis postzegel bij het versturen van een kaart. Of deze kaart nu bedoeld is om een jarige jet als echte prinses te behandelen of om kersverse ouders te feliciteren met de geboorte van hun kleine prins – iedereen kan iemand wel Koninklijk verassen. Wil jij iemand een Koninklijke groet sturen, wacht dan niet te lang!

Deze wilde ik toch ook nog even met jullie delen. Kika – KinderKankervrij – speelt in op Koningsdag door mensen te inspireren om in actie te komen voor het mooie doel. Er zijn genoeg manieren om op een leuke en ludieke manier geld in te zamelen. Verkoop spullen op de vrijmarkt tegen vorstelijke prijzen, wordt de nieuwe toiletjuffrouw bij een kroeg of festival of ga creatief schminken tijdens een plaatselijk dorpsfeest. Kom in actie voor Kika en zo maak jij Koningsdag voor iedereen een feest. 

Koningsdag inhakers 

Uiteraard zijn er nog meer campagnes/acties, maar de bovenstaande vielen mij op en daarom wilde ik ze graag met jullie delen. Morgen zullen nog meer bedrijven leuke Koningsdag-inhakers bedenken. In 2017 heeft Sander in zijn blog verschillende inhakers naar voren gebracht, maar anno 2019 moet dit toch veel beter en veel ludieker? Ik ben dus erg benieuwd en ga de social media kanalen in de gaten houden. In mijn volgende blog zal ik de beste Koningsdag-inhakers delen – stay tuned!

 

(1) https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2019/04/staatsloterij-lanceert-corry-koningsdag/index.xml

 

The following two tabs change content below.
blank

Zifra de Vreugd

Zifra studeert Marketing Management en Marketing Analytics aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds februari 2019 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in Experience Marketing, neuromarketing en online-marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.