BlogCommunicatieE-commerceMarkethings.net recenseert

Hoe worden website bezoekers overtuigd om direct een boeking te maken?

Wanneer je tijdens de voorbereiding op je vakantie een accommodatie aan het uitzoeken bent, stuit je waarschijnlijk al snel op de grootste en meest bekende aanbieders op het web. Aanbieders zoals Expedia, Booking.com, Agoda en Hotels.com behoren tot de grootste online aanbieders van hotelkamers. Maar hoe zorgen zij ervoor dat de bezoekers van hun website worden omgetoverd in klanten? In februari onderzocht Victor hoe de conversie bij vakantie aanbieders een toevlucht neemt. Deze week duik ik in de wereld van de online hotelkamer aanbieders, check ik de gebruikte methodes om de bezoeker in een klant om te toveren en bespreek in de alternatieven om als klant goedkoper uit te zijn.

Voor dit artikel heb ik onderzoek gedaan naar een standaard hotelkamer. Deze willen we voor 1 nacht boeken van 25 tot 26 April bij Neptune’s Villa’s in Koh Phangan, Thailand. Dit eiland staat bekend om zijn Full Moon parties die elke maand duizenden bezoekers trekken. In dit onderzoek doe ik een prijsvergelijking, zoek ik uit hoe klanten aangezet worden tot boeken en bekijk ik hoe je als klant het voordeligst uit bent.

Expedia

Prijs per nacht: €38

Op de website van Expedia wordt de bezoeker verteld dat er nog 5 kamers van dit type over zijn. Hier wordt het begrip ‘schaarste’ van Cialdini dus duidelijk gebruikt. Ook wordt er weergegeven dat het loont je te registreren als lid, om zo ten minste 10% korting te krijgen op de boeking. In de beschrijving van de boeking wordt in groene tekst vermeld welke voordelen het boeken van de kamer met zich meebrengt. Verder wordt me verteld dat het boeken me slecht 2 minuten van mijn tijd in beslag zal nemen. Daarnaast zijn er twee grote Call-To-Action buttons geplaatst op de website. Deze geven duidelijk weer wat de bezoeker te doen staat, mocht het interesse hebben om de boeking te maken. Er kan dus geconcludeerd worden dat Expedia met diverse kleuren en teksten er veel aan doet de bezoeker te verleiden om te boeken.

Booking.com

Prijs per nacht: €39

Bij Booking.com valt gelijk op dat er veel tekst in groen en rood is gehighlight. Zo zijn aan de linkerkant de eigenschappen van de kamer opgesomd en in een groene kleur weergegeven. De prijs staat in het groen, wat een positief gevoel op moet roepen bij de bezoeker. Verder wordt ook hier weergegeven dat er slechts nog 5 kamers vrij zijn op de website. De woorden ‘veel voordeel’ en ‘bingo’ zijn in rood geschreven en trekken de aandacht van de bezoeker. De call to action button ‘Ik ga boeken’ maak het erg persoonlijk voor de bezoeker. Verder wordt er benoemd dat er nog 1 andere persoon de accommodatie bekijkt. Hiermee impliceert de website dat het een populaire accommodatie is, wat gekoppeld kan worden aan social proof van Cialdini.

Bij het switchen van tabblad verschijnt er een bij terugkomst op de pagina een pop-up. Met de zin ‘Bijna van U! We hebben nog enkele gegevens nodig’ wordt beweerd dat met slechts een kleine handeling de kamer al geboekt kan worden. Ook hier wordt weer benoemd dat meerdere personen overwegen de kamer te boeken, en dat men er dus snel bij moet zijn, want weg is weg. Booking.com doet er dus heel erg veel aan om de klant te overtuigen van het feit dat de kamer erg veel te bieden heeft, erg gewild is en er slecht nog een aantal kamers beschikbaar zijn.

Agoda

Prijs per nacht: €36

Bij Agoda worden ook met groene logo’s de voordelen weergegeven en ook hier wordt het schaarste begrip weer toegepast. Wat Agoda anders doet dan de andere sites is dat het altijd een bepaald percentage in rode kleur bij de prijs per nacht zet. Dit percentage geeft het aan dat in dit geval vandaag 77% op de oorspronkelijke verkoopprijs kan worden bespaard. Ook staan er twee strepen door tarieven boven de werkelijke verkoopprijs. Dit moet impliceren dat de bezoeker een geweldige deal binnen kan slepen met het boeken van de kamer. Agoda doet er ook nog een schepje bovenop met de een button van de laagste prijs beschikbaar. Agoda focust dus erg op het bieden van een lage prijs, en probeert bezoekers hier dus mee om te zetten in klanten.

Hotels.com

Prijs per nacht: €38

Bij Hotels.com valt het op dat er een stuk minder oproepen zijn geplaatst om de bezoeker te overtuigen van het boeken van de kamer. Hier wordt slecht in groen de voordelen beschreven en is er een klein tekstje toegevoegd over het loyaliteitsprogramma van de website. Boven de kamer is wel een groene balk toegevoegd die oproep om nu te boeken tegen een geweldige prijs. Er wordt beschreven dat als men later boekt, men het risico kan lopen dat er een prijsstijging heeft plaatsgevonden of dat het hotel uitverkocht kan zijn. De website ziet er vrij basic uit, maar past toch een aantal teksten en buttons toe om de bezoeker aan te zetten tot het boeken van de kamer.

Conclusie

De prijzen van de vier aanbieders liggen niet ver uit elkaar. Elke website maakt gebruik van het begrip schaarste, en velen ook van het begrip social proof. Bij alle websites wordt gebruik gemaakt van marketingtechnieken om de bezoeker direct een kamer te laten boeken. Echter, bij aankomst in het hotel blijkt een kamer omgerekend €30,- te kosten wanneer je ter plekke betaald. Dit komt door afspraken met de grote online hotelkamer aanbieders. Deze zorgen ervoor dat de prijs van kamers op eigen websites van hotels, niet lager mag liggen dan op de websites van de online aanbieders. Zo kunnen zij hun laagste prijsgarantie behouden voor de online boekers. Echter, loont het vaak om pas ter plekke te boeken. Dit brengt natuurlijk wel het risico met zich mee dat de desbetreffende kamer op het moment van aankomst al uitverkocht is. Daarom is het tijdens de Full Moon party toch aan te raden je te laten verleiden door alle buttons en teksten op de websites, om zo toch een mooie kamer te kunnen bemachtigen.

The following two tabs change content below.
blank

Tim van Eijkeren

Tim is blogger bij Markethings.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.