BlogMarkethings.net inspireertOverig

Hoe wordt het Sinterklaasfeest weer een cadeautje voor iedereen?

Sinterklaas is weer in het land! Zaterdag kwam de goedheiligman met zijn pietermannen aan in Meppel. Voor retailers is de sinterklaasperiode een periode van hoge verkoopcijfers. Deze periode brengt voor hen echter ook een lastige keuze met zich mee. Wat te doen met Zwarte Piet? Offline en online retailers gaan op verschillende manieren met deze discussie om, maar wat is nu de juiste manier?

Sinterklaas = geld in de kassa

Om te beginnen met het goede nieuws: Sinterklaas zorgt voor een boost van de sales van retailers. Zoals in deze infographic te zien is werd er alleen online al 170 miljoen euro extra door consumenten besteed tijdens de sinterklaasperiode. Retailers spelen slim in op alle hulpsints die hard op zoek zijn naar leuke cadeaus voor hun vrienden en familie. Een voorbeeld van een online retailer die ieder jaar sterk aanwezig is, voorafgaan aan de decembermaand is Bol.com. Iedereen is wel bekend met de verschillende geslaagde sinterklaascommercials van dit bedrijf. Hieronder een goed voorbeeld van een van deze commercial.

 

Sinterklaas = mogelijke imagoschade

De afgelopen jaren neemt de spanning rondom het Sinterklaasfeest toe. Nederlanders zijn verdeeld over hoe Zwarte Piet eruit zou moeten zien. Door de verdeeldheid die er over dit onderwerp heerst, is het erg moeilijk voor retailers om een iedereen tevreden te houden wanneer het gaat over het uiterlijk van Zwarte Piet in reclames, op de winkelvloer en op verpakkingen. Wat een retailer ook doet met betrekking tot Zwarte Piet, er zal altijd een groep mensen zijn die hier ontevreden mee is. Een voorbeeld hiervoor is de actie #boycotah die trending was op Twitter nadat Albert Heijn aankondigde een aangepaste vorm van Zwarte Piet te gebruiken. Later is Albert Heijn hier echter op teruggekomen en momenteel gebruiken ze zwarte, bruine en roetpieten (pieten met alleen een paar roetvegen in het gezicht). Ook de Jumbo heeft voor een soortgelijke aanpak gekozen. Met deze keuze proberen de retailers verschillende consumenten met verschillende meningen allemaal tevreden te houden.

Wat doen online retailers?

Wanneer je naar de website van grote online retailers zoals Bol.com en Coolblue gaat, dan valt op dat ze net als supermarkten hun best doen om de aandacht te vestigen op de verkoop van Sinterklaascadeaus en Sinterklaas gerelateerde artikelen. Ze maken hierbij echter geen gebruik van de knecht van Sinterklaas in welke vorm dan ook. Dit is goed te zien op de afbeeldingen hieronder. In plaats van het afbeelden van zwarte, witte of roet piet wordt er gebruik gemaakt van andere afbeeldingen die we associëren met Sinterklaas, zoals een gevulde jute zak of een schoen met cadeautjes. Ik vind dit erg slim van deze bedrijven, omdat ze hierdoor geen kant in de discussie hoeven te kiezen. Daarnaast lijkt deze aanpak goed te werken, omdat er in de media geen aandacht is geschonken aan deze keuze. Dit in tegenstelling tot de keuzes van supermarkten.

Sinterklaas

De juiste keuze

Ik denk dat de online retailers een goede keuze hebben gemaakt door Zwarte Piet (in welke vorm dan ook) niet te gebruiken. Het is een veilige keuze, omdat je niemand tegen het zere been stoot. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden om de winkel en verpakkingen feestelijk te versieren, zonder Zwarte Piet daarbij de gebruiken. Daarnaast heeft het niet afbeelden van Zwarte Piet bij de grote webshops niet geleid tot negatieve reacties van consumenten. Ik ben benieuwd of offline retailers hier wat van leren en daarmee een oplossing vinden voor dit probleem, zodat ook voor hen het sinterklaasfeest weer een cadeautje wordt!

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.