Blog

Horlogemerk Pontiac en de val van Wim van Est

Op vrijdag 15 juli stond in de Tour de France 2011 een bergetappe op het programma. De befaamde bergpas Col d’Aubisque in de Franse Pyreneeën vormde het zwaartepunt van de etappe. De eerste Nederlander die in de Tour de France de gele trui droeg heeft minder prettige ervaringen met de Col d’Aubisque. In de twaalfde etappe van de Tour de France van 1951 nam deze wielrenner genaamd Wim van Est teveel risico bij de afdaling, waarna hij 70 meter naar beneden een ravijn in stortte. Het horlogemerk Pontiac sprong hier destijds op in middels een reclamecampagne. Wat vind jij van de campagne?

De val van Wim van Est

De dag voor zijn val had ‘De Locomotief’ in een bergetappe de gele leiderstrui in de Tour de France van 1951 veroverd. De volgende dag eindigde echter in mineur toen hij het ravijn in fietste. In het jaar 1992 dook een filmpje op van de val van Wim van Est. Hierop is te zien hoe bedroefd hij is na zijn val van bijna 70 meter. Ondanks dat hij vrijwel ongedeerd was, moest hij met behulp van een ketting aan fietsbanden omhoog gehesen worden. Het in 1992 gevonden filmpje is door een klik op deze link te zien. In 2003 is, vlak voor zijn overlijden, ter herinnering aan de val een plaquette aangebracht op de plek waar de renner uit de bocht schoot. Een afbeelding van Wim van Est met de plaquette is op de voorpagina van dit blog te zien.

"Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep ..."De campagne van Pontiac

Het van oorsprong Zwitserse horlogemerk Pontiac maakte bij een reclamecampagne gebruik van de val van Wim van Est. Het is één van de eerste voorbeelden van een link tussen de Tour de France en het bedrijfsleven. Een medewerkster van het horlogemerk kwam met de uitspraak: “Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep …” Op een foto van de zojuist gevallen Van Est wordt de nog steeds lopende Pontiac aangeduid met een pijl. Hiernaast is de afbeelding te zien. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Wat vind jij van deze advertentie?

Geslaagde advertentie of kan dit totaal niet? Laat het weten bij de reacties of deel het blog middels de onderstaande buttons.


Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Horlogemerk Pontiac en de val van Wim van Est

  1. Volstrekt briljante zet! De grootse wielrenner èn de firma Pontiac ontlenen er eeuwige roem aan! En wie wil niet zo’n degelijk klokje hebben? Een win-win situatie. Hulde!

  2. Goede actie van het merk, kon alleen vanwege de zeer goede afloop van het drama voor Wim van Est.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.