Blog

How Daft Punk’s Random Access Memories became a hype

Twee dagen geleden plaatste Itunes een stream van het nieuwe album van Daft Punk, Random Access Memories, online. Deze is tot 17 Mei gratis hier te beluisteren. Daarna zal de plaat voor een aantal Europese landen officieel in de verkoop gaan. Itunes plaatste de stream nadat het album kort daarvoor op internet gelekt was. Mede door een slimme marketingstrategie, ontstond er de laatste maanden een ware hype.

Op 26 februari 2013 verscheen er een afbeelding op de Facebook-pagina van Daft Punk. Op deze foto waren alleen de in elkaar overlopende helmen van het befaamde duo zichtbaar. Dit was de eerste aankondiging van een nieuw album, wat resulteerde in een storm van reacties en speculaties onder fans. Voornamelijk omdat Daft Punk al bijna 10 jaar geen album meer heeft uitgebracht (TRON: Legacy niet meegerekend). De foto, die hieronder te zien is, is inmiddels al meer dan 133,000 keer geliked op Facebook.

522561_10151470370690673_891478342_n

Op 2 maart plaatste het robotduo een teaser online van een van de nieuwe nummers van het album. In dit 15 seconde durende filmpje zien we een zwarte achtergrond waarop alleen de tekst Daft Punk verschijnt, gevolgd door het plaatje van de twee helmen. Op de achtergrond horen we de eerste geluiden van de nieuwe single. Kort hierna verschijnt er een tweede teaser die werd uitgezonden tijdens een aflevering van Saturday Night Live. Hierin is hetzelfde deuntje te horen alleen nu zijn ook de vocals ‘we’re up all night to get lucky’ en ‘like to get funky’ hoorbaar. Op de achtergrond zien we de officiële naam van het nieuwe album, Random Access Memories. Een onofficiële derde teaser verschijnt tot slot als een Mexicaanse blogger zijn eigen versie online plaatst, die door veel mensen voor het gehele nummer wordt aangezien.

Op 18 april komt het eerste nummer ‘Get Lucky’  (zie hierboven) dan wel officieel online en groeit in één dag uit tot het meest gestreamde nummer ooit. Op Youtube werd het nummer in een dag meer dan 10 miljoen keer bekeken, wat inmiddels is opgelopen naar meer dan 23 miljoen. Overmorgen, op 17 mei, zal het album dan eindelijk officieel te verkrijgen zijn via Itunes.

De marketingcampagne van Daft Punk is goedkoop, minimaal, maar enorm effectief. Dit komt mede door het slim loslaten van kleine stukjes informatie en de enorme fanbase die al bijna tien jaar hebben moeten wachten op een nieuw album.

Voor de geïnteresseerde kan je hier nogmaals het nieuwe album beluisteren.
Daft Punk is onder andere bekend van klassiekers als: ‘Around the world’, ‘One more time’, ‘Harder better faster stronger’ en ‘Digital love.’

The following two tabs change content below.

Sean van der Vliet

Laatste berichten van Sean van der Vliet (toon alles)

Een gedachte over “How Daft Punk’s Random Access Memories became a hype

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.