Blog

Ideaalbeeld versus reëel zelfbeeld

Superdunne modellen met een egale huid en perfect haar. Dat is wat we overal zien en dit lijkt ook de standaard te worden voor normale meisjes. Wanneer het over eetstoornissen gaat, wordt de vinger meestal direct gewezen naar de vele reclames op tv en in tijdschriften met deze ´perfecte´ meisjes. Maar een aantal merken zijn met een tegenbeweging begonnen.

Dove self esteem programma
Dove begon hiermee door in haar commercials vrouwen te tonen, die niet graatje mager waren, maar gewoon ronde vormen hadden. Met deze campagne, ‘Tijd voor echte schoonheid’, probeerde Dove de aandacht te vestigen op de gemiddelde vrouw, die lekker in haar vel zit en er niet extreem dun uitziet. Ook wilde ze laten zien dat de meeste modellen in andere reclames vaak gefotoshopt zijn om ze er nog perfecter uit te laten zien.

Deze campagne is inmiddels een paar jaar oud, maar Dove heeft hiermee een duidelijk statement gemaakt. De meeste merken gebruiken nog steeds modellen die geen weerspiegeling zijn van de werkelijkheid en ook fotoshop wordt veel gebruikt. Niet alleen voor kleine aanpassingen in licht en kleur, maar ook om modellen er nog dunner en perfecter uit te laten zien.

Dove heeft de laatste tijd weer de aandacht gevestigd op een andere campagne: het Dove self esteem programma. Met deze campagne wil ze het zelfvertrouwen van meisjes vergroten. Ze probeert met name de moeders van jonge meisjes te bereiken, omdat die als rolmodel veel invloed hebben op het zelfbeeld van de meisjes. Met een aantal video’s wil Dove laten zien waar meisjes zich druk om maken en wat voor effect dit op hun leven kan hebben. Want, zo stelt Dove, veel meisjes zullen stoppen met dingen die ze graag doen, omdat ze zich onzeker voelen over hun uiterlijk. Het doel van de campagne is om er voor te zorgen dat jonge meisjes weer lekker in hun vel zitten. Ik denk dat dit Dove’s  manier van Corporate Social Responsibility is. Ze beseft dat meisjes beïnvloed worden door de vele beelden van ‘perfecte’ modellen die ze dagelijks te zien krijgen en ze neemt de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat deze meisjes zich weer goed gaan voelen. Daarnaast werkt deze campagne waarschijnlijk positief voor het imago van Dove.

Op de website van Dove staan ‘vraag en antwoord’-boeken voor moeders, met informatie en verhalen van andere moeders. Hiermee wil Dove bereiken dat moeders met hun kinderen praten over het uiterlijk en over zelfvertrouwen. Ook leraren kunnen op de website van Dove terecht, want voor hen zijn er toolkits te downloaden, die gebruikt kunnen worden bij lessen over zelfvertrouwen. Er is ook een werkboek dat in de les gebruikt kan worden en dat leerlingen aan het denken zet over schoonheidsidealen.

Al met al heeft Dove zo weer een goed voorbeeld gegeven voor andere merken en hopelijk inspireert ze anderen om ook modellen met gemiddelde maten voor advertenties te gaan gebruiken.

Wie zie jij liever in reclames, vrouwen met ronde vormen, of toch slanke modellen?

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.