BlogMarkethings.net informeert

Identificatie; De Tour de France vs het EK vrouwenvoetbal

Voetbal is de meest populaire sport in Nederland, wielrennen is minder populair. Toch keken er afgelopen maand veel mensen naar de ‘saaie’, vlakke etappes, waar urenlang niks gebeurde. Nu de Oranje vrouwen het goed doen met het EK stijgen de kijkcijfers ook enorm. Waarom beide uiteenlopende sporten toch beiden populair zijn, kan worden verklaard aan de hand van identificatie.

Waarom is sport over het algemeen populair?

Er zijn meerdere factoren die mensen enthousiast maken voor sport; de prestatie, het spektakel en vooral ook de emotie die erbij komt kijken. Wielerwedstrijden zoals de Brabants Pijl en de E3 prijs Harelbeke zijn grote profwedstrijden, die qua spektakel en spanning veel meer te bieden hebben dan een gemiddelde etappe in de Tour, toch weet de Tour de France jaarlijks ongelooflijke kijkcijfers te trekken. Het vrouwenvoetbal kan meestal maar op weinig kijkcijfers rekenen, maar nu het zo goed gaat met het EK willen wel veel fans kijken naar het vrouwenvoetbal.

Identificatie en storytelling in de Tour de France

Mensen identificeren zich graag met anderen en willen zich hier graag in inleven. Dat is één van de redenen waarom we graag films kijken. Doordat we van de hoofdpersoon snappen hoe diegene zich voelt en wat hij meemaakt kunnen we ons helemaal in zijn situatie inleven. Dat is naar mijn mening ook de kracht van de Tour de France. Juist het gebrek aan spektakel zorgt ervoor dat we ons perfect in een persoon kunnen inleven. Een renner die al 100 km eenzaam voor het peloton uitrijdt weerspiegelt een beeld van waardes als nooit opgeven, tegen beter weten in toch proberen, met minder middelen een oneerlijke strijd aangaan. Of een sprinter die 4 grote alpencols op moet, die moet enorm z’n best om alleen al net op tijd binnen te komen. Iedereen kan zich in deze ‘hoofdrolspelers’ identificeren, omdat ze symbool staan voor veel dingen die in ieders leven voorkomen. De Tour de France is daarom voor wielerliefhebbers niet de meest spannende wedstrijd. Echter doordat het verhaal van de renners zo sterk is en zo sterk gebracht wordt door de media wordt een heel breed publiek getrokken naar deze wedstrijd. 

Identificatie en storytelling bij het EK vrouwenvoetbal

Bij voetbal is identificatie een stuk lastiger. Met name rondom eventuele penalty’s is dit op zijn sterkst, omdat het heel makkelijk voor te stellen is hoe het is om terwijl iedereen toekijkt te moeten presteren. Ook hierbij is identificatie heel sterk. Echter wanneer de bal rond gaat en er af en toe kansen worden gecreëerd is identificatie met de speelsters heel lastig en daardoor kan identificatie niet bijdragen aan de populariteit. Ook is het lastig om een verhaal te vertellen rondom de spelers of rondom een team, omdat het lastiger is om je met een team te identificeren. Echter doordat het EK een groot toernooi is, worden de teams van wedstrijd tot wedstrijd gevolgd en worden kijkers meegenomen in het verhaal van het team. Daarnaast is er wel sprake van identificatie met het land,  “Wij hebben België verslagen”, waardoor het succes van het evenement veel meer staat of valt met de prestaties van de oranje leeuwinnen.

Het succes

Het succes qua kijkcijfers zal daarom veel meer afhangen van de prestaties van de Nederlands elftal bij het EK vrouwenvoetbal dan bij de Tour de France. Omdat je bij de Tour de France gemakkelijker met individuele renners kan identificeren. Echter blijft ook hier de nationale identificatie een rol spelen, zeker wanneer er succes behaald worden zoals met de sprintzege van Dylan Groenewegen op de Champs-Elysees.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.