BlogMarkethings.net inspireertOverig

If you get it, share it! Social Media Club 013

Vanaf maandag 4 april 2011 is Tilburg in navolging van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht een heuse Social Media Club – 013 – rijker: een uiterst laagdrempelige social media gathering voor jong en oud, studerend,  in dienstverband of ondernemend. Een goed vertegenwoordigd gezelschap MA’ers was aanwezig op de kickoff.

Onder het dak van de Rooipannen trapte de groep van enthousiastelingen van de organisatie de avond af. Een korte introductie van het concept van SMC013 (het bieden van een podium voor bedrijven, scholen en instellingen voor de mogelijkheden en de kracht van het gebruik van social media) werd gevolgd door wat illustratieve filmpjes over de media. Het mocht nogmaals duidelijk zijn hoe belangrijk het is dat je gemakkelijk te volgen bent: of je nu wilt dat een hele passieve menigte jouw dansje aanneemt, of ambassadeur wordt van je merk. Het is sprekend voor ons hedendaagse gebruik van social media.

Een korte ronde terugkerende do’s (zeg sorry, ben authentiek en luister!) en don’ts (lieg niet, deel als bedrijf geen privézaken, en spam niet!) van de media benadrukten dat SMC013 zeker geen insiders-show is. Ook geïnteresseerden die niet dagelijks met de materie van doen hebben, vonden hun plaats.

Incubate

Joost Heijthuijsen als eerste grote spreker was een goede keuze. In een lezing van een half uur zette hij met pakkende voorbeelden uiteen hoe het jaarlijks terugkerende festival Incubate in Tilburg met zeer doordachte social media strategieën haar niche van onafhankelijk cultuurfestival bedient. Hoe het jaarlijks een werk is om alle actuele biografieen van de meer dan 200 artiesten online te krijgen, en hoe Buma Stemra zich tegen je kan keren door piraterijboetes van om en nabij de 15.000 euro op te leggen. Hindernissen? Heijthuijsen geeft pakkend aan hoe social media je helpen. In het eerste geval om “the crowd” in te zetten om die discografieën voor jou te schrijven en in het tweede geval om die klachtenbrief inclusief nota van Buma Stemra gewoon online te zetten en conversatie te creëren. Resultaat? Twee keer positief: mooie en actuele discografieën binnen no-time online, en een boete van de stop-met-muziek-downloaden-idealisten die met 14.000 euro slinkt. Over hoe de openheid van website content gevaarlijk kan zijn, maar tegelijkertijd een onverwaarloosbare hoeveelheid traffic genereert. Over hoe bang andere organisaties zijn om met  Buma / Stemra openbaar in de aanval te gaan en tevergeefs op de achtergrond onderhandelen over de consequenties. Of gewoon over hoe je je complete business plan ‘open’ genereert door het nog maar eens in Wikipedia-formaat online te plaatsen. Incubate is een zuivere casestudie voor social media. Heijthuijsen presteerde het om tussen de Web 2.0-termen de actualiteit vast te houden. Cruyff doet het verkeerd een breekt af met media. Hij zou juist uit passie moeten opbouwen, aldus de social media-fanaat.

Esther Goos

Afkomstig uit bedrijfsculturen waar je met 100 man op de werkvloer net komt kijken (ING, PGGM, Ministerie van Algemene Zaken), besprak ondernemersadviseur Esther Goos hoe personal branding via social media een winnend alternatief op die akelige koude acquisitie biedt. Sales, PR, klantcontact, loyaliteit en HR vinden hun weg via deze nieuwe kanalen. Referentie in plaats van advertentie is key anno 2011. Een merk dat zichzelf met gelikte praatjes probeert te verkopen of een merk dat door iemand anders wordt aanbevolen? Social media biedt de kanalen waar mensen gemakkelijk ambassadeurs van merken worden. Passief ontvangen van advertenties geeft alles behalve geloofwaardigheid. Tegelijkertijd hoef je niet alles weg te geven als commerciële partij. Daar issie-weer: delen van passie is op termijn al voldoende.

Platform

De organisatie greep de gelegenheid aan om het publiek op de hoogte te brengen van een aanvullend initiatief van het gezelschap. Ondergebracht in een platform, moet de gedachte “De bijdrage van social media aan de Tilburgers, gevoed door de bijdragen van de Tilburgers aan social media” vorm gaan krijgen. Tilburg mag gevoed gaan worden door onze inspiratie. Alle ideeen zijn daarom altijd ook welkom bij de social media-liefhebbers van SMC013.

Borrelen, terugkijken en vooruitkijken

De netwerkborrel sloot het geheel af en maakte ook het actieve in de maarliefst 150 bezoekers nog even los. Met een biertje in de hand keken we nog even terug op een geslaagde kickoff van SMC013. Een kleine verdeeldheid over welke lezing het interessantst was (een pakkende case-study van Heijthuijsen versus een algemener overzicht van doelen en middelen door Goos) werd besproken. Persoonlijk ben ik benieuwd naar hoe de toekomstige edities gevormd zullen worden (of het de diepte in duikt of juist meer als up-to-date-bijeenkomst gaat dienen). Met hier en daar wat werk aan de naamsbekendheid via social media (op de vraag “of ‘SMC013’ ook op Incubate mocht komen”: “Wie?”), wordt de volgende editie op 6 juni vast weer erg sterk.

Gaaf initiatief, keep it up!


The following two tabs change content below.

Thom

Laatste berichten van Thom (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.