BlogOverig

Ik Kies Bewust, of toch niet?

Je hebt het wel eens gezien in de supermarkt, het Ik Kies Bewust logo.  Je kunt zo snel zien of het product minder suiker, zout of verzadigd vet bevat. Maar zijn deze producten wel altijd zo gezond als het logo beweert?

Het groene en blauwe vinkje

Het Ik Kies Bewust-logo is een voedingslogo van de Nederlandse Stichting Ik Kies Bewust. Je kan het voedingslogo herkennen aan de groene en blauwe vinkjes op de gezondere producten. Het groene vinkje staat voor een gezond basisvoedingsmiddel. Dit product bevat belangrijke voedingsstoffen die je iedere dag nodig hebt. Maar soms heb je ook zin in iets lekkers. Daar is het blauwe vinkje voor. Het blauwe vinkje geeft aan dat het om een gezonder tussendoortje gaat. De stichting Ik Kies Bewust is opgericht door een aantal grote voedselproducenten, waaronder Unilever en Campina in 2006. Bovendien moet er betaald worden om het vinkje op de verpakking van het product toe te voegen. Dus niet zo raar dat de vinkjes vooral op de bekendere A-merken te vinden zijn.

Becel pro-activ

Het groene vinkje is onder andere te zien op de Becel pro-activ margarine van Unilever. Becel pro-activ is bedoeld voor mensen die hun cholesterol willen verlagen als onderdeel van een gezonde levensstijl. De boter bevat plantensterolen, die goed zijn voor cholesterolverlaging. Het klinkt allemaal heel goed, cholesterolverlagende boter. Maar is dit wel echt zo? Becel pro-activ heeft namelijk onlangs het Gouden Windei gewonnen.  Het Gouden Windei is een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt voor het meest misleidende voedselproduct.

In het filmpje is de uitreiking van het Gouden Windei te zien met de reactie van een medewerkster van Unilever. Unilver is het natuurlijk niet eens met de kritiek op Becel pro-activ. Meer dan 45 wetenschappelijke onderzoeken bevestigen namelijk de cholesterolverlagende werking van Becel pro-activ.

Blijkbaar kunnen plantensterolen op de lange termijn mogelijk negatieve bijwerkingen hebben. Op de lange termijn kan het dus zijn dat Becel pro-activ helemaal niet zo gezond is. Klopt het dan eigenlijk wel dat het groene Ik Kies Bewust vinkje op de verpakking van Becel pro-activ staat?

Door Anne & Constant

 

The following two tabs change content below.

Anne

Laatste berichten van Anne (toon alles)

Een gedachte over “Ik Kies Bewust, of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.