BlogCommunicatieInnovatieMarkethings.net informeert

Influencer Marketing

We hebben misschien soms het idee dat we zo’n beetje alle vormen van marketing al wel kennen maar niets is minder waar. Nog steeds komen er nieuwe marketing vormen bij en daardoor blijft het natuurlijk ook zo’n dynamisch vakgebied. Een van deze nieuw marketing vormen is ‘Influencer Marketing’, een belangrijke marketingvorm die door steeds meer bedrijven toegepast wordt. In deze blog lees je alles over deze nieuwe marketing vorm die eigenlijk helemaal niet zo nieuw is…

Wat is Influencer Marketing?

Influencer Marketing is een marketing vorm waarbij de focus ligt op specifieke belangrijke individuen in plaats van op een bepaalde doelgroep of markt als geheel. Die individuen worden zorgvuldig geselecteerd, het moeten namelijk personen zijn die invloed hebben op potentiële kopers. Wanneer bekend is wie deze personen zijn worden er marketing activiteiten opgezet rondom deze beïnvloeders zodat zij de boodschap door kunnen geven aan de potentïele kopers. De beïnvloeders kunnen natuurlijk zelf ook gewoon kopers zijn maar het is ook mogelijk dat ze experts zijn, journalisten, professionals, etc. Het klinkt allemaal heel logisch en totaal niet nieuw. En dat klopt ook wel een beetje. Al in 1940 werd de eerste studie gedaan door Katz en Lazarsfeld naar de invloed van opinion leaders en het feit dat de meerderheid van de mensen beïnvloed wordt door deze personen. Echter is het zo dat pas sinds het ‘’social network tijdperk’’ de term Influencer Marketing vaker terugkomt en er meer over gesproken wordt. Een bestaande marketing vorm die nu pas wat meer in de spotlight komt te staan dus.

Hoe wordt Influencer Marketing ingezet als marketing tool?

De reden dat Influencer Marketing nu steeds meer opduikt in Marketing blogs maar ook in de marketingplannen van bedrijven is de opkomst van social. Door Facebook, Twitter, Instagram etc. is het allereerst veel gemakkelijker geworden om de personen te vinden die veel invloed hebben. Daarnaast is het voor veel ‘’gewone’’ individuen, jij en ik, ineens mogelijk om invloed uit te oefenen. Dit was eerst alleen voorbehouden aan experts, academici, media en beroemdheden. Het is niet alleen een gemakkelijke en goedkopere manier om je marketing op een aantal individuen te richten die je boodschap vervolgens doorgeven, het is ook effectiever. Want het is nu eenmaal zo dat mensen meer aannemen van personen die zij vertrouwen en/of kennen dan van commerciële bedrijven. Bedrijven zetten Influencer Marketing in door bijvoorbeeld specifiek marketing activiteiten te richten op bloggers. Zo krijgen veel bloggers gratis producten toegestuurd en worden ze uitgenodigd voor luxe reisjes waar dan weer product presentaties plaatsvinden. Ook worden bloggers vaak betaald om bijvoorbeeld een advertorial te schrijven. Veel bedrijven hebben lijsten klaar liggen met per productgroep de meest invloedrijke personen online.

Mommy-Bloggers-e1345841977783-1

Influencer Marketing & Word of Mouth

Wanneer, om door te gaan op het voorbeeld, de blogger enthousiast is en een blog schrijft over het betreffende merk vindt Word of Mouth plaats. Door Influencer Marketing in te zetten probeer je als bedrijf dus eigenlijk de Word of Mouth aan te wakkeren. Het hangt dus zeer nauw samen.

Heeft Influencer Marketing de toekomst?

Zelf denk ik dat Influencer Marketing niet nieuw is maar door social gewoon beter in te zetten is. Deze marketing vorm is de afgelopen tijd dan ook enorm gegroeid, kijk maar eens naar de Beautyblogs, deze zijn razend populair en schieten als paddenstoelen uit de grond. De vraag is alleen hoe lang dit effectief blijft. De consument begint langzaam door te krijgen dat veel bloggers vaak heel commercieel bezig zijn. Vanaf 1 januari 2014 is zelfs de Reclamecode Social Media (RSM) van kracht waarin regels zijn opgenomen over adverteren op blogs, fora en op social media. Wil je meer weten over deze nieuwe Reclamecode Social Media? Houdt Markethings.net dan in de gaten!

Wil je meer weten over Word of Mouth? Lees dan ook eens deze interessant blog.

The following two tabs change content below.

Marly

Laatste berichten van Marly (toon alles)

3 gedachten over “Influencer Marketing

 1. Ik denk dat de groei aan influencer marketing voor een belangrijk deel te maken heeft met de digitalisering van sociale netwerken: netwerk analyses worden veel makkelijker omdat je alle samenhang digitaal kunt zien, en je kunt dan ook effectiever influencers identificeren.

 2. Ja dat is zeker waar Max, dat hebben we bij het vak Research in Social Media ook wel gezien.

 3. Ik ben het er mee eens dat influencer marketing niet per se nieuw is, maar dat er gewoon meer aandacht voor is omdat influencers makkelijker te identificeren zijn door nieuwe media. Zoals Marly noemt hadden Katz en Lazarsfeld al lang door dat sommige individuen belangrijker zijn dan anderen wat betreft social contagion. Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Two-step_flow_of_communication .

  Recent onderzoek begint overigens te twijfelen aan de effectiviteit van influentials. Zie bijvoorbeeld:

  Watts, D. J., & Dodds, P. S. (2007). Influentials, networks, and public opinion formation. Journal of consumer research, 34(4), 441-458.

  Daarnaast is er een studie die vindt dat self-reported opinion leadership measures zwak gecorreleerd zijn met network-based measures (centrality). Zie:

  Iyengar, R., Van den Bulte, C., & Valente, T. W. (2011). Opinion leadership and social contagion in new product diffusion. Marketing Science, 30(2), 195-212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.