BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Inhaken op vrijdag de dertiende

Het zal je niet ontgaan zijn: vandaag is het vrijdag de dertiende. Voor veel bijgelovigen de ‘ongeluksdag’ waarbij zwarte katten ontweken moeten worden en men met een grote boog om ladders heen moet lopen. Je zou zeggen dat dit bijgeloof achterhaald en nietszeggend is, toch gaat het nog veel verder dan de hiervoor genoemde voorbeelden. Het ziekteverzuim in de Verenigde Staten is op vrijdag de 13e opvallend hoger dan op andere dagen en grote zakendeals worden zelfs uitgesteld. Welke implicaties heeft deze dag vol negatieve associaties voor marketeers? Is dit hét moment voor een goede inhaker of moeten merken risico vermijden op vrijdag de dertiende?

Ongeluksdag

Hoewel je er misschien in eerste instantie niet bij stilstaat, heeft bijgeloof zeker zijn weerslag op de maatschappij: veel vliegtuigen hebben geen rij 13, in de autosport is startnummer 13 uit den boze en ook de dertiende verdieping in Amerikaanse openbare gebouwen zijn verbannen. In Nederland gebeuren er op vrijdag de dertiende, misschien tegen de verwachtingen in, juist minder ongelukken. De conclusie: mensen zijn extra op hun hoede en daarom juist voorzichtiger. Het is goed om als bedrijf stil te staan bij deze bevinding en de inhaker te onderwerpen aan een aantal criteria. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet.           

Culturele verschillen

Wij kennen 13 als ongeluksgetal en vrijdag de dertiende is helemaal een ongelukkige dag. Het is in Spanje dinsdag de dertiende, geen vrijdag. In Italië is het juist vrijdag de 17e. Wanneer je als merk internationaal actief bent is het goed hiervan bewust te zijn, zeker in landen met een traditionele, bijgelovige cultuur. Een voorbeeld is Taiwan: onderzoek toont aan dat Taiwanese consumenten bereid zijn 50% meer te betalen voor een verpakking met 8 tennisballen dan een 10-pack. Het getal 10 is namelijk een Taiwanees ongeluksgetal.

Passend bij tone of voice van je merk

Zoals eigenlijk met alle communicatie-uitingen omtrent een merk geldt dat de bijgeloof inhaker moet passen binnen de kaders waarin een consument jouw merk herkent. Zo is Coolblue vrijwel inherent aan een humoristische ondertoon en ook de posts van bijvoorbeeld Chocomel en bol.com zijn erg herkenbaar door het jarenlang consistent inzetten van humor op geheel eigen wijze. Zo heeft ook Hema een geheel eigen ‘tone of voice’ ontwikkeld: wie aan rookworst en tompouces denkt, denkt aan Hema. Hun vrijdag de dertiende-inhaker van een aantal jaar geleden is ook geen uitzondering op deze regel.

 

Gebruik humor

Als marketeer wil je dat jouw inhaker viral gaat, dus ook je post voor vrijdag de dertiende. Een van de belangrijkste criteria is daarom ook om de boodschap positief en grappig te maken. Het is immers leuker om iets leuks te delen dan iets met een serieuze ondertoon. Marketeers moeten dus creatief op zoek naar een manier om hun product of dienstverlening te koppelen aan ongeluk of bijgeloof. Schiphol en MediaMarkt zijn daar in mijn ogen zeker in geslaagd met onderstaande inhakers van vorig jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak van iets negatiefs iets positiefs

Voor sommige consumenten heeft deze ongeluksdag iets negatiefs. Een uitgelezen mogelijkheid om je merk extra lading te geven door deze negativiteit om te buigen naar iets positiefs. Zo zouden retailers bepaalde relevante product(groepen) met korting aan kunnen bieden of een ‘13% korting op alles’ actie in te zetten. In 2015 hebben Radio 538 en verzekeraar Nationale-Nederlanden de handen ineengeslagen en een actie gewijd aan vrijdag de dertiende. Wanneer consumenten op social media hun ‘pechmoment’ delen met hashtag #geenprobleem, maakten ze kans op een citytrip. De gelukkige winnaar stapt donderdag de 12e in het vliegtuig en komt door het tijdsverschil zaterdag de 14e aan.

Wanneer ik naar voorbeelden van inhakers op vrijdag de dertiende kijk, zie ik veel unieke mogelijkheden voor een leuke inhaker voor bedrijven. Echter is dit sterk afhankelijk van je merkidentiteit. Een goed doel of een uitvaartverzekeraar moet zich bewust zijn van het serieuze karakter van de dienstverlening en zich niet op dit gladde ijs bevinden. Bij andere bedrijven en merken, zoals de voorbeelden hierboven, is dit uiteraard niet het geval en is deze dag juist een mooie kans om je merk extra identiteit te geven. De gebruikte voorbeelden zijn van een (aantal) jaar geleden en niet van vandaag. Ik kijk erg uit naar de virals van vandaag, ben jij vandaag ook extra oplettend?

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.