BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Innoveert Spotify goed genoeg om Apple Music voor te blijven?

De Zweedse muziekdienst Spotify heeft afgelopen mei een drietal grote innovaties aangekondigd: Running, Radio & Video. Met aanstaande concurrent Apple Music op de loer moet het bedrijf nieuwe stappen maken, maar innoveert Spotify wel goed genoeg? 

De start-up in 9 jaar tijd

Spotify werd in april 2006 opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. Alle nummers voor iedereen beschikbaar maken was het doel destijds. De dienst blijkt gewild en het bedrijf neemt al snel een vlucht. Iedere consument kan de dienst gratis gebruiken wat een hoop gebruikers oplevert. De bijbehorende reclame-onderbrekingen moeten wel voor lief worden genomen. De dienst groeit in 9 jaar tijd explosief naar 60 miljoen gebruikers in 2015, maar het bedrijf is nog niet winstgevend. Dit komt mede doordat maar 33% van de gebruikers betaald voor de muziek. De inkomsten uit reclame per gratis gebruiker wegen hier niet tegen op. Het afgelopen jaar boekte Spotify een verlies van bijna 60 miljoen dollar. Ondanks de negatieve cijfers is de start-up op dit moment wel 8,4 miljard dollar waard.

running_2

De concurrentie neemt toe

Spotify zit met haar dienst overduidelijk in de “growth” fase van de Product Life Time Cycle. Het product groeit nog steeds, heeft loyale gebruikers, maar tegelijkertijd stappen concurrenten logischerwijs in. Het bedrijft noemt het zelf de “Tweak it” fase: de fase waarin de dienst gelanceerd is, ruimschoots gebruikt wordt, maar er wel kleinschalig wordt gesleuteld om de dienst steeds beter te maken. Kleinschalig, tot op heden.. Want dat het Zweedse bedrijf met haar dienst succesvol een nieuwe markt heeft aangeboord valt ook de concurrentie op. Het afgelopen jaar hebben het Franse Deezer en Jay Z’s Tidal zich al gemeld op deze markt. Deze maand komt daar Apple Music bij. De laatstgenoemde lijkt onder andere door het voeren van dezelfde prijs en haar grote Itunes-achterban de meest geduchte concurrent te worden. Daar komt nog eens bij dat Apple Music investeert om haar dienst ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor artiesten. Iets wat bij Spotify uitblijft. Via de connect-functie in de app kan er direct met fans gecommuniceerd worden en artiesten kunnen zelf altijd muziek uploaden.

AppleMusic-stock-16x9

Running, Radio & Video

Logischerwijs voelt Spotify de hete adem in haar nek. De fases van de Product Life Time Cycle worden steeds korter en de start-up kondigde afgelopen mei dan ook innovaties aan. Best opvallend want tot nog toe bleef het altijd bij kleine veranderingen. Spotify breidt uit met een drietal nieuwe diensten: Running, Radio & Video. Onder meer de BBC, Comedy Central, MTV en Vice zullen hun video’s en audio’s beschikbaar maken op Spotify. Dat Spotify een running-functie opneemt lijkt een slimme move door de hoeveelheid hardlopers die gebruikmaken van muziek tijdens het lopen. Spotify Running stemt het aantal beats per minuut (BPM) van de muziek af op het aantal stappen dat je zet. Zo loop je altijd op de maat van de muziek en motiveert de muziek je ook om je hardlooptempo vast te houden. Helaas past de muziek niet automatisch aan op je tempo, dit moet handmatig gebeuren tijdens het hardlopen. Tevens kiest Spotify muziek die je weleens hebt beluisterd. Niet altijd persé nummers die je wilt horen tijdens het hardlopen. Of de functie met haar toch kleine beperkingen echt impact gaat hebben valt nog te betwijfelen.

https://www.youtube.com/watch?v=N_tsgbQt42Q

 

Is het genoeg?

Spotify is als start-up constant gericht op innovaties: een playstation-app, music partnerships met Starbucks en Uber, categorieën met playlists passend bij het moment van de dag en kleine updates in de apps voor verschillende devices. Het bedrijf heeft het allemaal doorgevoerd in de afgelopen paar maanden, maar met de uitbreiding naar Running, Radio & Video breidt Spotify haar dienst grondiger uit dan ooit. Alhoewel Spotify Running nog een stapje beter kan en Spotify Radio & Video nog niet getest kunnen worden is innoveren om de concurrentie voor te blijven an sich een goede zaak. Echter als deze innovaties niet van genoeg toegevoegde waarde blijken te zijn dan kan dit zich zelfs tegen de dienst keren. Zover is het nog lang niet. De verwachting is wel dat Spotify er met de release van Apple Music eind juni een geduchte concurrent bij heeft. Al moet Apple dit nog wel eerst waarmaken. Hoe die twee zich naast elkaar gaan ontwikkelen is ontzettend interessant. Of Spotify Running, Radio & Video het verschil gaan maken in die strijd waag ik te betwijfelen, maar dat het streaming-product voor de eindgebruiker steeds aantrekkelijker wordt dat staat vast!

Wat vindt jij van de nieuwe diensten van Spotify? En ga jij Apple Music uitproberen? Laat je mening achter!

 

 

 

The following two tabs change content below.

Bas Tacoma

Laatste berichten van Bas Tacoma (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.