BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Vier inspirerende Instagramprofielen van merken én wat je er als marketeer van kan leren

Uit onderzoek van Newcom Research blijkt dat Instagram nog steeds ‘hot and happening’ is in het social media landschap. Waar Facebook terrein verliest onder jongeren, groeit Instagram sterk door. Inmiddels zijn er zo’n 400 miljoen wereldwijde gebruikers, en worden er ongeveer 80 miljoen foto’s per dag geplaatst. Best indrukwekkend, toch? Gezien de populariteit van het platform, begeven ook steeds meer bedrijven en merken zich op Instagram. Maar wat maakt een Instagramprofiel nou aantrekkelijk? En hoe kunnen marketeers slim gebruik maken van dit social media kanaal? Ik besloot het uit te zoeken en ging op zoek naar inspirerende Instagramprofielen van merken. Dit resulteerde in een lijstje van vier profielen, gekoppeld aan wat marketeers hiervan kunnen leren.

1. #MyKLMMoment – Bouw relaties op met je consument door het gebruik van user-generated content.

klmmoment

Laten we beginnen met een Nederlands pareltje. Toen ik op het KLM Instagramprofiel belandde viel me gelijk de ‘#MyKLMMoment’ campagne op. Door een foto van een KLM-ervaring te plaatsen met de hashtag #MyKLMMoment, maken volgers kans om met hun foto te verschijnen op het profiel van KLM. Vervolgens kiest KLM de leukste foto’s uit en plaatst deze op Instagram. KLM gebruikt voor haar profiel dus onder andere user-generated content (UGC). UGC is content die gemaakt wordt door onafhankelijke en onbetaalde gebruikers van merken. Vervolgens plaatst de gebruiker deze content online, in de vorm van blogs, foto’s of video’s. Zo kan een consument bijvoorbeeld een foto plaatsen waarop hij laat zien dat hij een bepaald merk gebruikt. 

Het gebruik van UGC kan meerdere voordelen opleveren. Ten eerste kan het zorgen voor een groter bereik op Instagram. Neem het voorbeeld van de UGC-campagne van Coca-Cola. De #ShareACoke werd een trending topic op social media en liet het aantal volgers van Coca-Cola stijgen met zo’n 25 miljoen. Verder kan UGC bijdragen aan het versterken van brand communities: vaak leidt het persoonlijke tintje tot conversaties tussen consumenten over je merk. Naast de positieve effecten van UGC, kan het ook de nodige risico’s met zich mee brengen. UGC kan namelijk ook een manier zijn voor consumenten om negatieve ervaringen met een merk te delen. 

2. Ontdek de wereld met AirBnB – Vertel een verhaal op je profiel

airbnbstorytelling

De Instagrampagina van AirBnB nodigt uit tot wegdromen over de meest prachtige reizen. Van intieme huisjes in de jungle, tot foto’s van kleine blauwe meertjes. Na tien minuten scrollen had ik alweer een lijst van vijf bestemmingen in mijn hoofd die ik moét bezoeken de komende tijd. Naast het gebruik van mooie UGC-foto’s, maakt AirBnB handig gebruik van storytelling. Onder elke foto staat een verhaaltje over de locatie of de persoon op de foto. Dit maakt de content een stuk persoonlijker, wat ertoe kan leiden dat de consument zich meer verbonden met het bedrijf voelt. Zo kwam ik bijvoorbeeld een foto tegen van mensen die uit de zee lopen met een paddleboard. Het verhaal onder de foto vertelt vervolgens dat het een wereldkampioen betreft, die les geeft aan toeristen en ze langs de lokale stranden en natuurreservaten leidt. Uiteraard kan AirBnB jou als consument ook zo’n prachtige ervaring bieden – je hoeft alleen maar even op de link in de Instagrambio te klikken…

3. BALR – Consistentie is key

BALR neemt volgens de Brand Engagement Index een tweede plek in als het gaat om populaire Nederlandse merken op Instagram. Opvallend aan het profiel is dat er een duidelijk thema aanwezig is. Er wordt veel gebruik gemaakt van zwarte, witte en grijze kleuren. Verder bestaat de pagina vooral uit close-up foto’s van schoenen of tassen en wordt er veel gebruik gemaakt van beelden waarin bekende voetballers of artiesten een kledingstuk van het merk dragen. Consistentie in de tijdlijn van foto’s kan een Instagram pagina herkenbaar maken voor volgers. Vaak groeien Instagram-accounts met een focus op één thema dan ook sneller dan accounts zonder een duidelijke lijn. Het gebruik van een vast kleurenpalet, een vast fotografie standpunt of een vaste filter kan bijdragen aan de consistentie van je tijdlijn.

4. NA-KD – Ga verder dan foto’s

instagramstories

In een eerdere blog over vloggende bedrijven noemde ik al kort het Instagramprofiel van kledingmerk NA-KD.com. Naast foto’s kun je op Instagram namelijk ook tijdelijke content plaatsen, in zogenaamde ‘Instagram stories’. Zo gebruikt NA-KD bijvoorbeeld regelmatig Instagram stories om aankomende kledingcollecties aan te kondigen. Designers of modellen nemen de consument middels deze stories mee naar de mooiste plekken, waar ze kledingstukken laten zien. Het voordeel van Instagram stories is dat ze kunnen zorgen voor echte interactie met de consument. Zo stellen designers van NA-KD regelmatig vragen aan hun volgers, via deze tijdelijke stories. Naast het feit dat dit de interactie met de consument verhoogt, kan dit ook tot waardevolle inzichten leiden voor je merk. Een nieuwe functie van de stories is namelijk dat je polls kunt maken, waarop volgers kunnen antwoorden. Zo zou je als merk bijvoorbeeld de mening van je volgers over een bepaalde collectie kunnen vragen.

Uiteraard zijn er, naast deze vier voorbeelden, nog talloze andere inspirerende Instagrampagina’s van merken te vinden. Het puur ‘hebben’ van een Instagram-account is daarom dan ook niet meer genoeg naar mijn mening. Maar, door bewust aan je profiel te werken, inspiratie van andere profielen op te doen en rekening te houden met je doelgroep kom je al een heel eind. Voeg daar deze vier tips aan toe, en het moet helemaal goed komen. Waar haal jij je Instagram-inspiratie vandaan?

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.