BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Instagram: de Justin Bieber onder de social media

Het uploaden van slechts beeldmateriaal blijkt populairder dan ooit, gezien het aantal gebruikers van Instagram het afgelopen jaar in rap tempo is gestegen. Maar, Instagram blijkt ook geschikt voor andere doeleinden. Anno 2015 maken bedrijven steeds vaker gebruik van Instagram om hun producten te promoten, maar dan op een ietwat andere manier dan wij gewend zijn. Wat nog interessanter is, zijn de bedragen die invloedrijke personen ontvangen door content te uploaden via Instagram. Ja, zo kunnen er blijkbaar bakken met geld verdiend worden.

#stijgendelijn

Volgens Statista, een bureau dat statistieken met betrekking tot social media presenteert, heeft Instagram momenteel (30-12-2015) wereldwijd 400 miljoen actieve gebruikers. Dat is best veel, wanneer je weet dat de totale wereldbevolking uit ongeveer 7.3 miljard mensen bestaat. In Nederland, is het aantal Instagrammers ten opzichte van 2014 met 33% gestegen naar 1,8 miljoen gebruikers, waarvan ruim 700.000 mensen de app dagelijks gebruiken (zie tabel). Het platform waar foto’s bewerkt kunnen worden met een scala aan filters blijkt voornamelijk populair onder jongeren, gezien de helft van de 15 tot 19-jarigen er gebruik van maakt in Nederland. Net zoals iedereen sinds dit jaar Justin Bieber’s muziek is weten te gaan waarderen, is Instagram ook niet meer weg te denken. Als je wilt weten wat de kracht is achter Instagram, lees dan ook eens deze blog.

cijfers social media

Het regent likes

Jaarlijks wordt er een lijst gepubliceerd met de meest populaire Instagram accounts. Niet voor niets staan de meest begeerde idolen onder de jeugd in dit rijtje zoals o.a. Taylor Swift, Selena Gomez en Beyoncé. Terwijl wij bidden tot god dat we 11 likes halen, zodat de namen veranderen in een getal, halen beroemdheden aantallen likes waar menigeen jaloers op is. Model Kendall Jenner krijgt op een foto, waar zij op de grond ligt in een trouwjurk, gemakkelijk 3 miljoen likes. Of wat dacht je van Taylor Swift, poserend met een grote bos rozen: goed voor zo’n 2.5 miljoen likes. Maar, wat zeggen deze likes? Je zou haast aannemen dat het simpelweg een druk op het ‘rode hartje’ is, terwijl er een marketingstrategie achter verscholen zit. Beroemdheden met een hoog aantal volgers worden namelijk vaak ingezet voor het promoten van producten.

Slapend rijk worden

Brood verdienen met Instagram? Het kan. Terwijl menig student zich het in het zweet werkt voor een luttele tien euro per uur, verdienen modellen als Kendall Jenner, Cara Delevingne en Gigi Hadid met slechts één Instagram post een bedrag dat varieert tussen de $125.000 en $300.000. Hoe dan? Men post een foto en promoot een product door de merknaam te noemen in de beschrijving, zoals te zien is in de post hieronder. Als je toevallig Kendall Jenner heet, UGGS aan trekt, daarvan een foto post en erbij schrijft: “UGG love”, krijg je dus ongeveer een kwart miljoen. En dat voor iets wat in 30 seconden gepiept is. Bekende merken profiteren steeds vaker van de bekendheid van beroemdheden, door hen producten toe te sturen (en geld) om dit vervolgens via Instagram te promoten.

instagram kendall jenner

Conclusie                                     

Als je het mij vraagt, is Instagram een prettig sociaal medium. Je kunt zelf kiezen wie je volgt en dus wat je op je tijdlijn voorbij ziet komen, in tegenstelling tot Facebook waar iedere dag advertenties door je strot geduwd worden (“Ja, ik weet dat ik heb gezocht op sneakers bij Zalando, maar die wil ik niét kopen. Bedankt”). Waarom werkt het om half bekend Hollywood je product te laten promoten via Instagram?

  • Instagram wordt in groten getale gebruikt door jongeren, waar zij ook al hun favoriete personen kunnen volgen.
  • Gekeken naar het aantal volgers van beroemde personen, heeft een enkele post een enorm bereik.
  • Jongeren kijken op naar hun idolen en zullen aannemen dat UGG weer cool is als we Kendall Jenner mogen geloven (weten zij veel dat Kendall die laarzen gewoon gekregen heeft van UGG in ruil voor een post op Instagram en een aannemelijk bedrag)

Hoewel ik goed begrijp dat bedrijven beroemdheden inschakelen om hun product naamsbekendheid te geven, zou ik graag eens de verkoopcijfers meten naar aanleiding van zo’n post op Instagram. De kracht van Instagram wordt mijns inziens nog onderschat, als gekeken wordt naar het aantal volgers en likes op slechts een enkele foto van een invloedrijk persoon. Wanneer iemand mij weer eens confronteert met de eeuwenoude quote “Tijd is geld” kaats ik de bal voortaan terug met “Nee, likes is geld”. Dus, als het niet lukt om als marketeer aan de slag te gaan, kun je altijd nog proberen om invloedrijk Instagrammer te worden.

PS. Benieuwd naar een overzicht van jouw meest gelikete foto’s van 2015? Dat kan. Je kunt ook gewoon een overzicht maken van het account van je beste vriend. Of van Justin Bieber.

The following two tabs change content below.

Jessica Snoeren

Laatste berichten van Jessica Snoeren (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.