Analytics en DataBlog

Instagram en het nieuwe algoritme

xxx

Instagram is met 400 miljoen gebruikers wereldwijd een van de populairste social media kanalen van dit moment. Visuele content op het gebied van marketing ontwikkelt zich op een razend tempo. Niet zo gek, aangezien iedereen tegenwoordig zijn mobile devices gebruikt om direct zijn of haar ervaringen te delen. Instagram kan hier erg goed op inspelen en daarom is het erg belangrijk dat marketeers het platform integreren in hun content strategie. Echter maakt het nieuwe algoritme van Instagram het er niet makkelijker op.

Er gaan verschillende geruchten rond over de vraag waarom Instagram gebruik heeft gemaakt van het algoritme. Wil Facebook simpelweg geld verdienen, omdat bedrijven zullen worden gedwongen te betalen om hun volgers te bereiken? Of wil het platform alleen de gebruikerservaring verbeteren?

Algoritme
Door de groeiende populariteit van Instagram, is het bijna onmogelijk dat de gebruikers alle posts in chronologische volgorde op hun tijdlijn te zien krijgen. Instagram gebruikt daarvoor nu een algoritme die deze volgorde voortaan baseert op de betrokkenheid met en tussen accounts en dit zou de gebruikservaring moeten verbeteren. Daardoor zie je niet meteen de nieuwste foto’s bovenaan in je tijdlijn, maar staan de posts gerangschikt op basis van je interesses, de personen die je volgt en het tijdstip. Accounts waar je meer interactie mee hebt, zullen eerder in de tijdlijn te zien zijn dan een account waar je nooit iets mee doet. Er worden nog geen foto’s verborgen, Instagram is op dit moment enkel aan het testen wat de optimale volgorde is, wellicht in de toekomst?

x2

Bedrijven en Instagram
Voor de meeste business accounts van Instagram is de situatie er niet beter op geworden, gezien een doorsnee merk maar 4% betrokkenheid heeft met haar volgers. Voor een bedrijf is dit percentage prima, maar door het nieuwe algoritme zal dit in de toekomst averechts gaan werken. Volgers van hun account zullen de posts van het bedrijf namelijk minder vaak voorbij zien komen, in ieder geval pas later in hun tijdlijn. Mensen reageren immers meer op mensen dan op bedrijven op social media.

Tips & tricks
Hoe kan een bedrijf nou goed inspelen op dit nieuwe algoritme en er voor zorgen dat haar merk nog steeds goed zichtbaar is onder haar volgers?

  1. Zorg voor consistentie
    Instagram-accounts die zich enkel focussen op één onderwerp groeien gemiddeld harder dan accounts die dit niet doen. Zorg er voor dat er een rode draad loopt door je fotofeed. Voor bedrijven met bijvoorbeeld een divers assortiment is dit lastig. Probeer er dan door middel van vaste kleuren, filters en perspectieven voor te zorgen dat er nog enige consistentie is in je fotofeed.
  2. Blijf sociaal
    Zorg voor contact met volgers, maar zeker ook met de gebruikers die je niet volgen. Bedank volgers voor reacties en beantwoord hun vragen persoonlijk door gebruik te maken van tags. Hoe actiever je bent, hoe meer je terug zult krijgen!
  3. Gebruik relevantere hashtags
    Op Instagram mag je maar liefst 30 hashtags gebruiken. Daarom is het cruciaal om de goede hashtag te kiezen. Ga op zoek naar nieuwe volgers via hashtags en gebruik deze zelf ook.
The following two tabs change content below.

Iris van Riswick

Laatste berichten van Iris van Riswick (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.