BlogMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Niet verbonden met mensen maar met voorwerpen: “The Internet of Things”

Een koelkast die signaleert dat je melk op is en meteen een signaaltje stuurt naar de dichtstbijzijnde Jumbo om een nieuw pak melk te bestellen? Een lantaarnpaal die alleen aangaat als er iemand binnen een straal van 100 meter is? Je biertjes in de kroeg betalen met je smartwatch? Je auto die je zonder dat je hem bestuurt naar je bestemming brengt? Een oven die door middel van een HD-camera verschillende soorten voedsel herkent en hier zelf de bereidingsmethode op aanpast? Of een database met alle files die automatisch aan Schiphol doorgeeft dat er meer dan 50 mensen te laat komen voor jouw vlucht waardoor het vluchtschema door Schiphol aangepast kan worden? Zomaar enkele voorbeelden van het Internet der Dingen, oftewel het “Internet of Things”. Sommige innovaties zien we al langzaam op de markt komen, terwijl andere nog heel ver weg lijken. Toch gaat het “Internet of Things” binnen zeer korte tijd een groot deel van ons leven beheersen. Volgens een onderzoek van Cisco omvat het “Internet of Things” in 2021 de helft van alle internetverbindingen. Momenteel worden er elke seconde gemiddeld 127 nieuwe dingen aangesloten op het internet. Benieuwd hoe het “Internet of Things” jouw leven gaat veranderen? Lees dan snel verder!

Wat is het “Internet of Things” precies?

Het “Internet of Things” bestaat uit apparaten die via internet met elkaar verbonden zijn. Het gaat hierbij om allerlei soorten apparaten, van huishoudelijke apparaten als koelkasten en thermostaten, tot auto’s, winkelwagentjes, containers, drones, straatlantaarns en ‘persoonlijke’ apparaten als smartphones en horloges. Al deze apparaten worden ‘slim’ gemaakt door ze te voorzien van allerlei sensoren. Wanneer ze worden verbonden met het internet kunnen ze online met personen en met andere objecten communiceren, en op basis daarvan beslissingen nemen zonder de tussenkomst van mensen. In 2015 schreef Nicol al een uitgebreide blog over wat het “Internet of Things” precies inhoudt.

Wat kunnen marketeers met het “Internet of Things”?

Voor marketeers betekent het “Internet of Things” eindeloze mogelijkheden om hun merk of product in contact te laten staan met hun consumenten. Het is hét ideale instrument om te communiceren met klanten – met de juiste boodschap, op het juiste tijdstip en door middel van het juiste apparaat. Daarnaast biedt het “Internet of Things” marketeers de mogelijkheid om consumentengedrag nauwkeurig te monitoren om zo de online customer journey beter weer te geven over verschillende apparaten. Hierdoor kan een marketeer beter inspelen op de wensen van klanten en ze beter bedienen. Ten slotte biedt het “Internet of Things” marketeers ook de mogelijkheid om real-time interacties aan te gaan met klanten, bijvoorbeeld door klanten die in de buurt van een winkel zijn specifiek te targetten met een aanbieding of kortingscode. Het “Internet of Things” biedt marketeers dus de mogelijkheid om hun klanten beter te bedienen en ze zo mogelijk meer te binden aan hun merken en/of producten.

Wat kunnen bedrijven met het “Internet of Things”?

Het “Internet of Things” biedt bedrijven nieuwe kansen op allerlei gebieden. Naast de nieuwe mogelijkheden in de marketing, kan het “Internet of Things” ook logistiek van enorme toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het traceren van koffers op luchthavens. Zo kun je middels je smartphone je koffer in de gaten houden zodat je precies weet waar je koffer zich bevindt. Maar denk ook aan sensoren onder tapijten die meten of er iemand in een pand loopt om zo een pand optimaal te beveiligen. Of een sensor op een appel die vervolgens precies het vochtgehalte en de zuurgraad van het fruit meet om zo de oogstplanning te optimaliseren. Maar naast vele kansen, brengt het “Internet of Things” ook nieuwe risico’s voor bedrijven met zich mee. Het “Internet of Things” maakt consumenten kwetsbaar doordat het makkelijker wordt om apparaten die altijd in verbinding staan met het internet te hacken en zo persoonlijke gegevens in te zien. Neem als voorbeeld de kinderpop Cayla die eenvoudig te hacken was. Je moet er niet aan denken dat hackers je Wifi-wachtwoord achterhalen of via camera’s je huishouden in de gaten houden. Om nog maar te zwijgen over het kunnen hacken van beveiligingssystemen die verbonden zijn met het internet. Kortom, het “Internet of Things” brengt vele kansen, maar ook de nodige risico’s met zich mee. Het is dus voor bedrijven van belang dat ze de kansen optimaal benutten, maar tegelijkertijd de risico’s afbakenen.

Wat kunnen consumenten met het “Internet of Things”?

Naast de eerder genoemde risico’s en dus de mogelijke schending van de privacy van consumenten, biedt het “Internet of Things” ook vele mogelijkheden voor consumenten. Denk bijvoorbeeld aan het vanuit de auto regelen van de temperatuur binnenshuis zodat als je thuis komt je huis al lekker verwarmd is. Of het op je werk aanzetten van de wasmachine. Of aan de vriezer die aangeeft dat de friet bijna op is. Maar ook voor onze gezondheid kan het “Internet of Things” positieve gevolgen hebben. Een voorbeeld is Onköl. Dit is een slim apparaat wat je op tafel kan zetten bij bijvoorbeeld je oma of opa dat de hartslag en bloeddruk in de gaten houdt en dit door stuurt naar familieleden. Zo kun je van een afstand de gezondheid van ouderen monitoren. Het ziet er naar uit dat het “Internet of Things” ons leven als consument dus een stuk makkelijker gaat maken. Of het ook leuker wordt? Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen.

Hoe ziet de toekomst van het “Internet of Things” eruit?

Zoals in de inleiding al aangegeven omvat het “Internet of Things” in 2021 de helft van alle internetverbindingen. In 2020, zullen meer dan 26 miljard dingen – auto’s, koffiemachines en zelfs dieren – verbonden zijn met het internet. Een typische gezinswoning zal naar verwachting in 2022 op meer dan 500 slimme apparaten aangesloten zijn. Mits de beveiligingsrisico’s kunnen worden afgebakend, zal het “Internet of Things” in de nabije toekomst dus een belangrijk onderdeel van ons leven worden. In deze grappige commercial van Cisco kun je zien hoe het “Internet of Things”, of zoals zij het noemen het “Internet of Everything”, onze levens gaat veranderen.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.