Blog

Interview met Hans Haans (Deel 1)

Door Michon Voncken en Eveline Begijn

Afgelopen week interviewden wij Hans Haans, in het kader “wie is de persoon achter de docent.” Een spraakmakend interview met de man, die een zwak voor dieren en tuinieren heeft en die niet schroomt om in zijn trainingspak voor de collegezaal te verschijnen. Vandaag deel 1.

Volledige naam:
Adrianus Josefus Haans
Roepnaam: Hans
Leeftijd: 40
Werkzaam aan: Universiteit van Tilburg
Departement: Marketing

Wat is uw huidige woonplaats?
Oud-Turnhout, België. “Waarom België?” Nou, omdat ik daar nog een betaalbaar stuk grond bij mijn huis kon kopen.

Bent u getrouwd of heeft u een vriendin?
Ik ben niet getrouwd, heb wel een vriendin. We wonen sinds oktober samen.

Heeft u kinderen?
Nee, ik heb geen kinderen. Ik heb wel twee geiten, twee eendjes, kippen en een poes.

Wat voor een auto rijdt u?
Opel Combo. Omdat ik veel dieren heb, moet ik hooi kunnen vervoeren. Dus ik moet wel wat laadruimte hebben in een auto. Dit is vooral functioneel, want ik geef niets om auto’s. “Dat zie je niet vaak bij een man.” Nee, maar ik geef er echt niets om. Het is bij mij puur functioneel.

Hoelang bent u al werkzaam op de Universiteit?
Sinds 10 jaar, vanaf 2000. Na mijn studie ben ik eerst drie jaar consultant geweest, toen ben ik een jaar gaan reizen. Ik had wel redelijk goed contact met de Universiteit en na mijn reis belde Rik Pieters mij of ik hier wilde komen werken. Toen ben ik hier komen praten. Ik had een aantal dingen lopen, maar uiteindelijk heb ik voor de Universiteit gekozen.

Wat wilde u vroeger worden?
Vroeger wilde ik verzorger worden in de dierentuin. “Dat is wel iets heel anders.” Ja, als ik nu opnieuw zou mogen kiezen zou ik bioloog willen worden, om diersoorten te onderzoeken en daarin verder te gaan. Ik ben een echte natuurliefhebber.

Wat heeft u gestudeerd?
Ik heb eerst de Biologische School gedaan, dat is een LBO opleiding. Dat is een soort agrarische school, maar niet meteen gericht op het boerenleven, meer op tuinderijen en dierenhouderijen. Toen heb ik middelbare detailhandelschool, HEAO Commerciële Economie en daarna Universiteit gedaan, waar ik later ook ben gepromoveerd. “Dat is een hele weg. Hoeveel jaar heeft u gestudeerd?” Dat valt op zich nog wel mee, ik was op mijn 25ste klaar.

Hoe was uw studententijd?
Ik ben denk ik een heel saaie student geweest. Ik gaf niets om mijn studententijd en ik had geen contact met mensen op de Universiteit. Ik had mijn vriendengroep thuis in Geldrop. Ik weet nog goed, toen ik op de HEAO zat, maakte ik in de pauze altijd al mijn huiswerk zodat ik ‘s avonds met zijn vrienden kon gaan kaarten. Een vriend van mij studeerde ook in Tilburg, dus toen gingen we wel eens op stap in Tilburg. Maar mijn leven was toch meer het leven met mijn vrienden in mijn thuisplaats, dan het leven in de stad waar ik studeerde. Ik heb 1 jaar in Rotterdam gestudeerd en 2 jaar hier in Tilburg. “Op kamers?” In Rotterdam zat ik op kamers, maar in Tilburg niet. “Heeft u dan wel een ruige jeugd gehad op het thuisfront?”
(Met lichte aarzeling.) Nou ja, dat denk ik wel. Ja, wat is ruig? Maar ik denk wel redelijk ruig als ik het vergelijk met mensen die hier werken. “Hoe bedoelt u dat? Kunt u ons dat uitleggen?” In principe zijn veel mensen die gepromoveerd zijn redelijk introverte mensen. Mensen die van bijvoorbeeld Econometrie afkomen hebben een andere achtergrond dan ik heb gehad waar studeren vaak centraal staat. Ik ben natuurlijk op LBO begonnen, waar het leven natuurlijk al heel anders is dan op een VWO wat betreft ruigheid en dat soort zaken. Hetzelfde geldt voor een Middelbare Detailhandelsschool in vergelijking met een Universiteit. Op LBO vooral was het gewoon een heel ander leven denk ik. Het ging er iets asocialer aan toe. “Wij hebben vernomen, om dit plaatje compleet te maken, dat u vroeger lang haar had.” Haha ja, dat is waar. Ik had vroeger lang haar tot op mijn schouders en daar had ik ook permanent in en het was spierwit (van mezelf). Ik was toen 16 en dat was de tijd van Bon Jovi en Europe, die toen heel bekend waren. En dat lange haar was toen in. Nu moet ik er absoluut niet meer aan denken. Zeker op LBO was dat heel normaal, dat was een beetje de standaard haardracht. Niet op VWO natuurlijk, daar was iedereen netjes gekapt. Maar als ik die foto’s nu terug zie, dan word ik daar niet heel vrolijk van. “Kunnen wij daar een foto van bemachtigen? Dat moeten we zien!” Haha nee, daar kunnen jullie geen foto van bemachtigen… Ja goed, zal kijken wat ik voor jullie kan doen. Ik heb mijn haar overigens ook nog kaalgeschoren gehad en opgeschoren met streepjes, alle kapsels zijn de revue gepasseerd.

Wat voor cursussen geeft u momenteel?
Ik geef Services Marketing en Marketing 1 voor Bedrijfseconomie.

Wat zijn uw activiteiten op de Universiteit naast het lesgeven?
Ik ben opleidingsdirecteur van Business Studies en International Business, twee studies die nu aan het uitfaseren zijn. Daarnaast zit ik in het OLC (Opleidingscommissie – red.) van de Masters en in het college van beroep voor de examens. Dat laatste houdt in dat als studenten in hoger beroep gaan bij de examencommissie, omdat ze het ergens niet mee eens zijn, ze onder andere bij mij terecht komen.

Wie is uw favoriete collega?
Oei, dat is een gevaarlijke vraag. Ik denk Roger Bougie. We hebben veel raakvlakken. Hij fietst ook graag en we houden van dezelfde muziek. De manier van communiceren is ook wel gelijk. We werken ook allebei allang lang hier, dus we kennen elkaar goed. Ik moet ook zeggen dat we allebei wel dezelfde humor hebben.

Even terug naar Services Marketing. Wij volgen het vak beiden en het is ons opgevallen dat u veel voorbeelden gebruikt uit uw eigen leven, bijvoorbeeld over uw vader en uw broer. Kloppen deze voorbeelden allemaal?
Ja, deze kloppen zeker. Mijn vader is schoorsteenveger en mijn broertje was servicemonteur bij een installatie bedrijf en is nu binnendienstmedewerker bij AEK een onderdeel van NUON. De beste voorbeelden haal ik uit mijn eigen leven, dan kan ik ze het beste vertellen.

Het tentamen Services Marketing is in aantocht. Is het waar dat dit tentamen zo moeilijk is?
Wat toevallig (wijst op zijn computer) ik heb het net gemaakt! Nee het is niet moeilijk, maar veel studenten vinden het moeilijk. Ongeveer de helft haalt het de eerste keer. Er zit ook een grote groep bij die gewoon niets gedaan heeft, dat kan ik meteen zien: die vullen gewoonweg niets in. Het allerbelangrijkste is beginnen met het goed lezen van de vraag, dan weet je het antwoord. “Kunt u de studenten nog meer tips meegeven?” Neem de slides goed door en neem deze als rode draad bij het leren. In de colleges bespreek ik de onderwerpen die ik het belangrijkst vind.

Wat zou u de studenten willen meegeven?
Ben jezelf, dat is het allerbelangrijkste. Ben jezelf in alle relaties, op je werk, maar ook bijvoorbeeld in je liefdesleven. Als je niet jezelf bent, dan hou je het zelf niet lang vol, dan moet je toneelspelen en daar wordt je niet gelukkig van. Bij mij komt dat bijvoorbeeld ook terug in mijn manier van college geven, dat doe ik geheel op mijn manier. De een vindt mijn colleges heel leuk, maar ik kan me ook best indenken dat een ander het overdreven kan vinden. Maar als ik niet meer zo zou kunnen lesgeven, zou ik ermee stoppen, dan ben ik hier weg. Ik doe gewoon wat bij mij past.

Wat doet u zoal in uw vrije tijd? Heeft u sporten?
Ja, ik fiets heel veel. Ik fiets ook regelmatig van België naar hier, naar mijn werk. “Is dat lang fietsen? (onder de indruk)” Dat is 35km, dus ongeveer een uur en een kwartier fietsen. Dat probeer ik 2x per week te doen, van april t/m september. Het is natuurlijk afhankelijk van het weer. Ik heb ook heel veel gesquasht, maar dat gaat nu niet meer omdat ik een blessure heb aan mijn knie. En ik snooker regelmatig.

Wat zijn uw hobby’s?
Ik hou van spelletjes, bijvoorbeeld kaarten. Ik heb ook een Wii thuis. Ik hou ook ontzettend van tuinieren, ik heb een moestuin waar ik zelf mijn groenten in verbouw. Dat is voor mij rustgevend, dan kan ik mijn hoofd een beetje uitschakelen. Normaal gesproken ben ik altijd bezig en altijd aan het denken, ik tuinier dan om een beetje tot rust te komen. Muziek is ook een grote hobby. “Van wat voor een muziek houdt u?” Ik hou van alternatieve muziek. (Laat fragment van de White Stripes horen). Dus bijvoorbeeld Radiohead, White Stripes, Muse. “Dat is misschien niet iets wat studenten meteen van u verwachten.” Hoezo? Nou, ik heb een gruwelijke hekel aan housemuziek en de meeste Nederlandstalige muziek. Dit fragment klinkt misschien heel hard, maar ik luister ook naar Sisters of Mercy. Dat is heel erg rustige muziek, eigenlijk meer wat depressieve muziek. Maar van oudsher vind ik dat wel de lekkerste muziek om naar te luisteren. Housemuziek zit namelijk helemaal niets in, er moet melodie inzitten en tekst. Bij housemuziek gaat het alleen maar om de beat en tekstueel stelt dat helemaal niets voor. Ik schrijf ook vaak gedichten, dus daar past mijn muzieksmaak ook wel bij. Ik heb muziek nodig om in de stemming te komen, om gedichten te kunnen schrijven. “Oh, dus u schrijft gedichten! Is dit een hobby of iets serieus?” Nee, dat is een hobby. Maar ik zeg altijd: Hoe depressiever je bent, hoe beter de gedichten worden. Muziek kan mij ‘in the mood’ brengen om te kunnen schrijven. Niet dat ik depressief ben, daar ben ik de persoon niet voor! Nee, daar ben ik veel te positief voor.

Wat is uw grootste blunder?
Op de Universiteit was ik een keer aan het inloggen op Blackboard in de collegezaal. Toen typte ik mijn naam in, maar mijn wachtwoord typte ik achter mijn naam aan waardoor dus alle studenten mijn wachtwoord konden zien. Dat had ik zelf niet in de gaten, maar uiteindelijk mailde een student mij: “Meneer Haans, ik weet niet of u het gezien heeft, maar wij hebben allemaal uw wachtwoord kunnen zien.” Dus toen heb ik mijn wachtwoord aan moeten passen.
“En in uw persoonlijke leven?” Ik ben twee keer zonder benzine met mijn auto aan de kant van de snelweg komen te staan. Dan denk je, dat haal ik nog wel. Maar dan voel je hem zo schokken en dan denk je: oh shit! En dan toch heb ik telkens weer de neiging om te denken, dat kan nog wel. Maar dat moet ik eigenlijk niet doen, want uiteindelijk kost het je weer veel meer tijd dan even te gaan tanken.

Volgende week zal deel 2 online gezet worden!

The following two tabs change content below.

Eveline

Laatste berichten van Eveline (toon alles)

6 gedachten over “Interview met Hans Haans (Deel 1)

 1. Leuk om te lezen. Ik heb met plezier de colleges van Services Marketing gevolgd en zoals op de evaluatieformulieren van de UvT staat: de docent stimuleert mij om actief na te denken over de stof! Ik zal de slides nog een extra keer goed doornemen voor het tentamen 😉

 2. Nog een bewijs dat z’n vader inderdaad schoorsteenveger is: Google maar eens op “Haans” en “schoorsteenveger”. De meeste resultaten tonen 1 persoon in Geldrop 🙂

 3. Leuk interview achter een spraakmakende docent, bijzondere weg naar de wetenschap! Benieuwd naar deel II, zeker als de foto’s van dit kaliber blijven 🙂

 4. Leuk om op deze manier docenten iets beter te leren kennen. Ook Hans blijkt dus een bijzonder persoon te zijn, ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.
  We zouden een soort Zomergasten of Villa Felderhof uitzending met hen moeten maken.
  Goed nieuws trouwens voor iedereen die Cedric Stalpers nog beter wil leren kennen: Hij gaat mee op studiereis naar Istanbul!

  Met welke docenten zouden jullie nog meer een interview willen zien? Laat je mening horen.

 5. Gezien het feit dat Ellen haar weg naar Markethings.net ook al heeft gevonden (zie haar reactie bij het interview met Cedric Stalpers deel II) en zij ook is meegeweest met TIME stem ik voor haar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.