Blog

Interview met Hans Haans (Deel 2)

Door Eveline Begijn en Michon Voncken

Deel 2 van het interview met de persoon achter de spraakmakende docent, Hans Haans. In dit laatste gedeelte van het interview: het maken van keuzes, voorbeelden, verslavingen en toekomstplannen.


We hebben een aantal tegenstellingen voor u.
Welke past het beste bij u?

Pak of trainingspak:
Trainingspak. Thuis heb ik die meestal aan. Dat zit veel comfortabeler dan pak. Ik heb ook wel een pak hangen, maar mijn trainingspak heb ik veel vaker aan. Ik sport erin, ik werk er thuis in. “En soms geeft u er ook college in.” (Hans Haans heeft dit semester een college Services Marketing in zijn trainingspak gegeven, omdat hij eerder het voorbeeld had gegeven wat het effect van de kleding die hij droeg zou zijn op de dienst die hij de studenten leverde – red.) Ja, dat was maar voor 1 keer. Het voelde heel erg oncomfortabel, het paste niet bij het moment van college geven. Het voelde heel erg onnatuurlijk. Dan voel ik me in pak prettiger bij college geven. “Maar we vinden het wel goed dat u uw voorbeeld toch hebt uitgevoerd.” Belofte maakt schuld.

Universiteit of bedrijfsleven:
Universiteit. Ik ben drie jaar consultant geweest, dus ik weet wat het bedrijfsleven inhoudt. Er zijn twee hoofdredenen voor mijn keuze. De eerste is dat je op de Universiteit veel dieper in kan gaan op de inhoud, waar bedrijven eisen stellen wat betreft het budget. En ten tweede, kun je op de Universiteit je eigen tijd indelen. Vandaag was ik bijvoorbeeld om 7 uur ‘s ochtends aanwezig en ik ben hier tot vanavond half 7, maar dan kan ik er ook voor kiezen om morgen tot 10 uur uit te slapen. Ik krijg wel betaalt voor de Universiteit, maar ik ben eigenlijk mijn eigen baas. Ook wat betreft mijn college, die mag ik zelf invullen en ik mag zelf bepalen hoe ik ze wil geven. Ik bepaal zelf wat voor onderzoek ik doe. Die vrijheid is prachtig en cruciaal. “En het werken met studenten?” Ja absoluut, vind ik heerlijk. College geven vind ik leuk om te doen, het enthousiasme waarmee ik het breng is van mezelf, zoiets kan je niet spelen. Ik geef natuurlijk relatief maar weinig college, waardoor het ook leuk blijft. Het contact met studenten is heel leuk.

Bankhangen of op stap: Bankhangen. Ik heb een hekel aan op stap gaan, ik heb sowieso al een hekel aan laat naar bed gaan. Met uitgaan staat de muziek zo hard dat je eigenlijk alleen maar 1 op 1 kunt praten, ik ga liever met mijn vrienden ’s avonds een potje kaarten zodat we gezellig kunnen praten. Triviant spelen we ook graag. Dat vind ik veel leuker dan op stap gaan. En als ze geen goede muziek draaien, dan heb ik er al geen zin meer in. In Tilburg ging ik bijvoorbeeld altijd naar de extase. Dan zit ik liever op de bank, maar dan zit ik geen televisie te kijken hè. Dan game ik liever.

Bier of wijn: Geen van beide. “Geen alcohol?” Nou, bier en wijn lust ik allebei niet. Maar ik drink denk ik maar 1 keer in de vijf jaar eens een glaasje Safari. Als het maar zoet is.

Dansen of barhangen: Oh, geen van beiden! Ik kan absoluut niet dansen, ik heb ook nooit op stijldansen gezeten. Ik heb er ook het ritme niet voor. Vroeger deed ik ook aan pogo, dat is een soort beuken op muziek. “Dat is dan misschien niet meteen dansen.” Nee, dat heb ik ook niet als dansen ervaren. En barhangen, als je al niet drinkt dan is barhangen ook niet leuk.

Auto of fiets:
Als ik kan, met de fiets. Fietsen is heerlijk, autorijden is iets dat moet.
Auto of trein: Auto. Dat is iets comfortabeler en mijn rustmoment na het werk.

Zomer of winter:
Zomer, 100%. Ik hou van de zon.”U bent geen wintersporter? Nee, ik heb een hekel aan wintersport, dat is echt niks voor mij. Ik heb 1 keer gesnowboard. Mijn toenmalige vriendin heeft me toen een keer overgehaald, maar ik vond er ook echt niks aan. Ik duik graag, dus dat doe ik liever. In de Rode Zee bijvoorbeeld. “Reist u ook veel?” Ja, ik hou wel van reizen, Ik heb natuurlijk een jaar lang rondgetrokken. Het mooiste land waar ik geweest ben is Peru, vanwege de contrasten. Je hebt er een woestijn zoals je deze voorstelt, met zand en een oase. Je hebt er het Andes hooggebergte en daarachter de regenwouden. Je hebt daar totaal verschillende natuuraspecten, daar gaat het mij om. Dat vind ik prachtig.

Pizza of patat:
Pizza, en dan quattro stagioni. Mijn pizza mag zo gevuld mogelijk zijn. Patat is soms gemakkelijker, want pizza maak ik (soms) zelf. Een patatje eet ik altijd met stoofvlees en met viandel, we eten meestal friet bij mijn broertje (38 jaar) thuis.

Griekenland of Duitsland:
Griekenland. Ik ben in beide geweest, maar in Griekenland heb je zonzekerheid. En in Griekenland kan ik zwemmen in de zee. Als ik op vakantie ga, moet ik echt een vakantiegevoel hebben en dat brengt Duitsland wat minder.

Dierentuin of zwembad:
Dierentuin, alhoewel ik het ook heel lekker vind om te zwemmen. Ik ben een dierenliefhebber. Ik ga zelf ook vaker naar een dierentuin toe, ik heb helemaal niets met cultuur dus musea vind ik echt niets aan. Dan ga ik in het buitenland liever naar een dierentuin toe dan naar een museum.

Rechts of links (politiek):
Ik ben tamelijk rechts aangelegd. Ik stem VVD, maar ik kan ook leven met de standpunten van de PVV. De standpunten dan hè, de partij vind ik helemaal niks, die wordt gewoon helemaal verkeerd begrepen. De PVV is rechts, maar ook redelijk links in standpunten die ik ook belangrijk vind, zoals ouderenzorg en de AOW. Maar ze zijn wel bijvoorbeeld rechts met het uitdelen van strengere straffen, waar ik ook een groot voorstander van ben. Ik ben een liberaal. Mensen zijn vrij in wat ze doen, maar daar moeten ze ook zelf de consequenties van hun daden dragen.

Rechts of link (handig):
Hartstikke rechts, ik kan niets met links. Zowel met mijn armen niet, als met mijn benen niet.

Rood of blauw:
Blauw. Rood vind ik de meest lelijkste kleur die er is, maar met blauw heb ik eigenlijk ook helemaal niets. “Wat is dan uw lievelingskleur?” Paars. Vroeger had ik ook altijd paarse kleren aan, maar mijn vriendinnen door de jaren heen zeiden dat ik ook maar eens een andere kleur moest aanschaffen. Dus nu is het vaker bruin. Maar paars is echt mijn meest favoriete kleur.

Tot zover de tegenstellingen.
Dan hebben we nog een paar laatste vragen voor u.

Bent u een familieman?
Nee, ik ben geen familieman. Ik kan heel goed op mezelf zijn. In dat opzicht ben ik een echte Tweeling qua sterrenbeeld. Ik vind het heel leuk om onder de mensen te zijn, maar ik soms kan ook heel goed alleen zijn en muziek luisteren, tuinieren of papers lezen. Deze tegenstrijdigheid in mijn karakter maakt me wel moeilijk te peilen. Leven met mij is niet altijd even gemakkelijk!

Heeft u een verslaving?
Ik drink niet en ik rook niet. “Wij zien daar op de grond 3 trays met cola staan.” Nou, van cola ben ik momenteel aan het afkicken. Ik drink nu nog 1 of 2 blikjes per dag. Ik heb wel de slechte eigenschap, dat als ik eenmaal aan het snoepen ben, ik ook niet kan stoppen. Dus als ik een pak stroopwafels open trek, kan die ook binnen 5 min op zijn. En ik ben tamelijk verslaafd aan ijs. Ben&Jerry ijs vind ik heel lekker. “Wat is uw favoriete smaak?” Die is er niet meer volgens mij. Vroeger was er een smaak die heette Caramel Sutra, met karamel en chocolade. Die was heerlijk. Zo’n bak eet ik ook in een keer leeg. Ijs daar kun je me echt ‘s nachts voor wakker maken.

Wie is uw grote voorbeeld?:
Vroeger keek ik altijd wel op tegen popsterren, bijvoorbeeld de zanger van Depeche Mode. Dat vond ik wel een mooi persoon. Voor de rest ben ik mezelf, ik ben niet iemand die mensen heel hoog heeft staan. In heel het leven is iedereen is gelijk. Als jij binnenkomt en de koningin komt daarna, dan moet de koningin maar wachten. Misschien komt dat ook wel door mijn achtergrond, mijn vader is schoorsteenveger en het hoog in je bol hebben is echt uit den boze. Wat je ook bent, wat je ook doet, iedereen moet gewaardeerd worden. Een idool hebben past daarom niet echt niet bij mij.

Vertel ons een iets wat niemand over u weet en wat niemand van u verwacht:
Ik denk het kneuterige boeren in de tuin. Dat ik het heel leuk vind om met mijn bietjes, mijn prei, en mijn appels en peren bezig te zijn. Ook klus ik heel veel zelf, ik kan veel zelf. Ik ben echt een klusjesman, dat vind ik ook leuk om te doen. En dat ik ontzettend van gamen hou, van Mario Kart bijvoorbeeld. Mijn vriendin overigens ook, maar ik verlies altijd van haar. Spelletjes doen is iets wat ik het leukste vind. Ook kaarten of Mens Erger Je Niet. Als ik maar bezig ben. Ik ben niet iemand om een boek te lezen. Ik lees ook geen boeken, alleen op vakantie. Ook lees ik natuurlijk veel papers, maar ik lees echt nooit een boek. Ik lees alleen strips op WC, zoals de Donald Duck, FC Knudde en Guus Flater.

Wat vind u van de kabinetsplannen om te bezuinigen op onderwijs?:
Slecht! Onderwijs is voor Nederland cruciaal, omdat innovatie het belangrijkste goed is voor Nederland. Alle productie is al naar het buitenland, waar wij ons nog op onderscheiden is innovativiteit en kwaliteit. Het is niet verstandig om te bezuinigen op onderwijs. Iedereen moet geld inleveren, maar je moet goed bedenken wat de cruciale dingen zijn voor Nederland en op welke punten het land zich onderscheid. Onderwijs is er daar een van, dus dat zou eigenlijk een prioriteit moeten zijn. Ik denk dat het de concurrentiepositie van Nederland enorm zou kunnen schaden.

Wat is uw meest recente onderzoek?:
Dat gaat over “conversie ratio en click trough ratio”. Bijvoorbeeld Google Ads, hoe kunnen deze aangepast worden zodat mensen meer erop klikken en uiteindelijk kopen. Toevallig is mijn laatste paper in Journal of Marketing Research gepubliceerd. Dus ik heb ook maar een paar extra kopieën besteld voor mijn moeder.

Wat is uw levensmotto?:
“Ben blij met hetgeen wat je hebt.” Door het reizen heb ik veel ellende gezien en ik zie mensen hier veel te vaak ontevreden zijn met hetgeen dat ze hebben, terwijl ze zich niet realiseren hoeveel ze wel niet hebben. Ik kan heel makkelijk de dingen die in mijn leven gebeuren relativeren, waardoor ik veel meer geniet en blij ben met het leven dat ik heb. Niet dat ik me niet druk kan maken of kwaad kan worden, dat kan ik ook wel. Maar ik heb wel leren relativeren in de zin van: als mijn schoenen kapot zijn, dat is dan jammer, dan koop ik wel nieuwe. Dan kan ik me daar niet de hele dag druk om gaan maken. Of als ik een bekeuring krijg, dat is mijn eigen schuld, ik heb zelf te hard gereden. Daar kan ik geen seconde bij stil blijven staan. Ik vind ook dat je alleen maar gestrest mag zijn over dingen in het leven waar jezelf controle over hebt, anders heb je er niets aan.

Hoe ziet de toekomst eruit?
Mijn toekomst? Geen idee. Ik leef eigen niet in de toekomst. Ik verwacht wel dat ik hier nog lang werkzaam ben, want ik heb het ontzettend naar mijn zin. Dat is een redelijk stabiele factor. Ik zeg niet dat ik met de dag leef, want je moet natuurlijk wel aan de toekomst denken. Maar ik maak me er niet druk om, het leven komt zoals het komt. Dat kan positief of negatief zijn, maar ik denk niet over toekomst na. Ik kijk wel hoe het morgen gaat. Als ik het hier dan nog naar mijn zin heb dan blijf ik, maar als ik het over een jaar niet meer leuk vind ga ik iets anders doen. Ook met mijn huidige vriendin heb ik het ontzettend naar mijn zin, maar dat kan ook ophouden weet ik uit het verleden. Dus, ik zie wel hoe de toekomst loopt. En die komt vanzelf wel.

Zijn er wel dingen die nog op uw “to-do list” staan?:
Ik heb natuurlijk al ontzettend veel gedaan van wat ik wilde doen. Maar ik zou heel graag nog naar Chili willen gaan voor een lange vakantie. Ik zou ook wel eens graag een half jaar op een buitenlandse universiteit willen werken om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.
En ik zou volgend jaar wel jonge eendjes willen hebben. “Oooooh.” Daar doen we ons best voor, ik heb mooie nestkasten gemaakt dus de mogelijkheden zijn er.

The following two tabs change content below.

Michon

Laatste berichten van Michon (toon alles)

6 gedachten over “Interview met Hans Haans (Deel 2)

  1. Weer een erg leuke blik in het leven van de docent! Volgens mij hadden jullie nog uren kunnen doorgaan of niet ;-).

  2. Heel erg mooi om te lezen. Een echte nuchtere hollander!
    @Hans Ik lees dat je liberaal bent en het belangrijk vindt dat er in onderwijs wordt geinvesteerd; goed om te horen, ik deel dat gedachtengoed. Ik begrijp dan alleen niet dat je op de VVD stemt.. je zou veel beter thuis horen bij D66 als ik het zo hoor. Je collega Cedric Stalpers heeft volgens mij ook de overstap van de VVD naar D66 gemaakt, en kan je er dus vast meer over vertellen als je daar behoefte aan hebt 😉

  3. Ik heb Hans nog gekend toen hij aan de Erasmus studeerde. Super leuk om te lezen hoe het hem vergaan is. Enne…aan de foto in pak te zien… is Hans nog steeds zo’n lekker ding als ik mij kan herinneren. 😉 Lian.

  4. Lian hopelijk je me een plezier doen, moet ik contact hans en ik niet vinden als je me je e-mail of telefoonnummer of een rekening zou kunnen bieden op het sociale netwerk wat je veel agradecere, schrijven jam2332@hotmail.com
    Julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.