Blog

Een invasie van social influencers

Geschreven door Guusje Steenbeek – Marug.nl

Terwijl ik mij probeer te focussen op mijn studie laat ik me alweer vrij snel afleiden door mijn Instagram-app. Claartje Rose staat weer eens lekker nonchalant tegen een hipster auto aan te leunen met een outfit aan waarover is nagedacht. Kledingmerken zoals Levi’s worden keurig benoemd en terwijl ze naar ons lacht weten wij allemaal dondersgoed dat ze hier weer een aardig zakcentje mee heeft verdiend. Mijn studiemotivatie is even weg. Niet zo gek, want tegenwoordig lijkt iedereen social influencer te kunnen worden op Instagram waarmee ze het perfecte leventje uitstralen. Als je maar net genoeg volgers hebt, wordt je al bestempeld als een social influencer. Sommige merken zijn dan bereid jou te betalen voor het posten van foto’s waarop jij bijvoorbeeld kleding van dat merk draagt. Maar is het leventje van een social influencer wel zo perfect? En hoe belangrijk worden ze voor merken?

Dat zo’n social influencer-leventje perfect lijkt betwijfelde een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Zij hebben de documentaire ‘Now you know‘ in elkaar gezet met als boodschap: geloof niet alles wat je ziet! Ze creëerden een nep-account op Instagram onder de naam Nykkie van Zessen. Hiermee wilden ze testen hoe snel je een social influencer kan worden op Instagram. Werd dit account een succes? Hell yeah! In een paar weken hadden ze al 10.000 volgers. Maar wat zit hierachter…

Met een koffer vol kleding hebben ze door heel Amsterdam rondgelopen om in één dag alle foto’s van ‘Nykkie’ te maken. Door deze foto’s vervolgens regelmatig op latere momenten te plaatsen op Instagram, leek het of Nykkie op een bepaalde plek was, terwijl deze foto al weken geleden was gemaakt. Precies zoals online influencers doen. Terwijl jij misschien denkt dat ze vandaag alweer in een super hippe toko aan het eten zijn, liggen ze misschien wel gewoon in bed bij het plaatsen van zo’n foto. Dat deze documentaire gemaakt is, is zeker niet verkeerd in een tijd waarin de druk op presteren in deze maatschappij ontzettend hoog ligt. Zo blijkt dat social media een grote rol hierin speelt en dat ruim 90 procent van de vrouwen zich wel eens onzeker voelt door wat ze ziet op Instagram.

Het account, Nykkie van Zessen, begon al aardig de goede kant op te gaan. Maar bij wie het echte geld begint te rollen zijn, naast Claartje Rose, onder andere onze Hollandse dames Negin MirsaheliAnna Nooshin en Monica Geuze. Deze influencers zijn zo groot dat grote merken staan te trappelen om hun kleding of gadgets te laten promoten door deze insta-queens. Met het plaatsen van één foto zijn merken bereid hen te belonen met duizenden euro’s. Waarom? Dit soort influencer-marketing blijkt voor veel merken tot twee keer zoveel verkoopcijfers te leiden als welke andere vorm van digitale advertenties. Naast het grote online bereik zijn influencers ‘echte, succesvolle mensen’ met wie je je als volger kunt identificeren. Het is als het ware mond-tot-mond-reclame, en dat wordt gezien als betrouwbaarste advertentie bron. Zo is het model van de nieuwe lingerielijn van Hunkemöller geen Sylvie Meis maar een influencer: Anna Nooshin.

Sommige merken hebben zelfs hun succes volledig te danken aan influencers via Instagram. Herinner je je nog de Triangl bikini-hype? Marketingbudget om dit product bekend te maken was er niet dus probeerden de ontwerpers reclame te maken via Instagram. Ze stuurden setjes gratis naar invloedrijke Instagrammers zoals de Kardashians of Miley Cyrus. Resultaat: na twee jaar verdiende het bedrijf al 25 miljoen dollar!

Instagram blijft groeien en heeft al meer dan 600 miljoen gebruikers. Voor bedrijven zijn Instagram influencers dé marketingtool geworden voor succes. Wat betreft het vak social influencer zelf: makkelijk geld verdienen is het niet, het is keihard werken en je moet er 24/7 mee bezig zijn. Daar kwamen de studenten van ‘Now you Know’ ook zeker achter. Toch blijft het bizar wat voor verdiensten er achter zo’n foto schuilgaan. Maar laat je vooral niet misleiden door de perfecte wereld op Instagram. Die bestaat natuurlijk niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.