Blog

It’s all in the name

Namen. Je ziet en hoort ze overal. Toch is het niet altijd een makkelijk proces om te komen met een goede naam. Uiteraard ligt dit voor iedereen anders maar er komt vaak een hoop creativiteit en afweging aan te pas voordat er een geschikte naam op tafel ligt. Vandaag een stukje over namen voor merken en producten, en dat alles natuurlijk geïllustreerd met een grappig voorbeeld.

Met het samenwerken in een groepje of bij een assignment is het vast wel eens voorgekomen dat er een naam bedacht moest worden voor je team, een fictief bedrijf of iets anders. Brainstormen biedt dan uitkomst. Iedereen kwam met opties op de proppen. Maar waar moet een naam nou aan voldoen? Wanneer je het boek Principles of Marketing van Kotler erbij pakt (uit de cursus Marketing 1) komt je tot de volgende conclusie:

Overwegingen bij het kiezen van een naam

  1. Het zou iets moeten suggereren over de voordelen en kwaliteiten van het product.
  2. Makkelijk te onthouden, herkennen en uitspreken.
  3. Onderscheidend.
  4. Uitbreidbaar (naar andere branches).
  5. Makkelijk te vertalen.
  6. Registreerbaar en beschermbaar.

Met deze kennis is het leuk om even te kijken naar de volgende fragmenten. In het programma ‘’The Apprentice’’ waarin magnaat Alan Sugar iemand zoekt om samen een bedrijf mee te beginnen strijden verschillende ondernemende personen met elkaar voor de begeerde samenwerking. Topmanager gezocht van BNN is eigenlijk een aftreksel van dit programma van de BBC. De overgebleven kandidaten zijn opgesplitst in twee teams en moeten binnen een korte tijd een fastfood zaak openen. Het gaat niet helemaal soepel bij het kiezen van een merknaam voor het ene team, maar het andere team loopt dan weer de mist in met een productnaam. Hilarisch stukje tv:

Nu we weten hoe het niet moet! Uiteraard kan het altijd erger, hieronder meer! (Voor de gehele aflevering, waar ook goede ideeën langskomen, klik hier!)

Afkortingen

Veel bedrijven en organisaties maken gebruik van afkortingen. Denk maar aan BWM, V&D, NS of UvT. Deze afkortingen kunnen echter ook op een niet bedoelde manier worden geïnterpreteerd. Zo hoor je wel eens over Cheap & Awfull in plaats van C&A, of Hier Etaleert Men Afval (HEMA). De Boeren Mest Wagen (BMW) is ook populair. Ook de politieke partijen ontkomen er niet aan. Zoals Patat Voor De Armen (PvdA) of de Vooral Verder Doemdenken (VVD). Daarnaast zijn er ook afkortingen die verder geen creatieve geest nodig hebben om er iets van het maken: de Katholieke Universiteit Tilburg. Doe dan toch maar UvT.

Faal!

Er is altijd baas boven baas, niet alleen de talentjes bij de Apprentice kozen hun namen ongelukkig. Tijd voor nog wat creatieve hoogstandjes:

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Weten jullie nog leuke afkortingen combinaties of andere tenenkrommende namen voor producten, bedrijven of merken? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.