Blog

Mijn jaar als External Affairs Officer bij Asset | Marketing

Het is ongeveer zeven maanden geleden dat Frank, Joris, Malou en Evie aan hun uitdaging begonnen om Asset | Marketing een jaar lang te besturen. De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Als eerste is het de beurt aan Malou Thijssen om haar ervaringen als een van de twee External Affairs Officers van Asset | Marketing van het bestuur 2016-2017 te delen. 

Waarom een bestuursjaar?

Aan het begin van mijn tweede jaar van de bachelor bedrijfseconomie, wat alweer twee en half jaar geleden is, ben ik actief geworden bij Asset | Marketing. Ik had al leuke verhalen over Asset gehoord en uiteindelijk kwam ik bij Asset | Marketing terecht, wat ik uiteraard nog steeds de leukste vereniging vind. Ik werd meteen heel prettig ontvangen en voelde me al in een korte tijd thuis door de gezellige en open sfeer die er bij de vereniging hangt. Nadat ik twee commissies had gedaan, erg veel leuke mensen had leren kennen en ondertussen nog op exchange ben geweest, wist ik dat ik klaar was voor de volgende uitdaging: een bestuursjaar!

Ik merkte na het behalen van mijn bachelor dat ik er nog niet klaar voor was om aan een master te beginnen, dat ik eerst nog praktijkervaring op moest doen.

Tijdens een bestuursjaar leer je veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Je leert kleine dingen zoals het opstellen van contracten, het uiten van je mening tijdens vergaderingen en het spreken voor grote groepen. Maar je leert natuurlijk ook grote dingen zoals het schrijven van een beleid, het overtuigen van bedrijven om een samenwerking met de vereniging aan te gaan en het begeleiden van een grote commissie.

Ik heb dan ook nooit spijt gehad van mijn keuze om rond deze tijd vorig jaar te solliciteren als External Affairs Officer bij Asset | Marketing. Wat is er immers leerzamer dan je eigen ‘bedrijfje’ runnen samen met 5 andere gemotiveerde personen?

Wat houdt jouw functie in en waarom koos je voor deze functie?

Ik heb specifiek op de functie van externe gesolliciteerd, omdat ik door het contact met bedrijven hoopte zeker te worden over de keuze van mijn master (wat gelukt is!). Ook vond ik het een groot voordeel dat je je ‘visitekaartje’ afgeeft bij tientallen bedrijven, wat in de toekomst voordelen op kan leveren. Dit contact met bedrijven houdt verschillende dingen in. Ten eerste doe je koude acquisitie, om nieuwe bedrijven te overtuigen voor een samenwerking met Asset | Marketing. Maar daarnaast ben je de meeste tijd kwijt met het onderhouden van warme contacten met de verschillende partners van Asset | Marketing. Op deze manieren zorg je er als External Affairs Officer voor dat er geld binnen komt bij de vereniging, maar het allerbelangrijkste is dat je studenten in contact brengt met bedrijven (en andersom!).

Ook vergader je regelmatig met de externen van de andere departementen van Asset tijdens de Acquisition Meeting, een van de Faculty Wide Organs. Samen met hen organiseer je evenementen zoals de Asset Inhouse Days en de Asset Orientation Days.

Wat ik ook erg prettig vind aan deze functie, is dat er nog een externe is binnen het bestuur waar je veel mee samen werkt. Belangrijke beslissingen hoef je sowieso nooit alleen te maken, maar het is fijn om een ‘buddy’ te hebben tijdens je bestuursjaar, die precies begrijpt wat jouw functie inhoudt.

Wat is het mooiste moment uit je bestuursjaar?

Ik kan helaas niet één moment kiezen, uit alle mooie momenten die ik dit jaar meegemaakt heb. Buiten de normale activiteiten, viert Asset | Marketing dit jaar ook haar lustrum, wat het jaar natuurlijk ook een bijzondere lading geeft. Hiervoor organiseerden Joris en ik de Lustrum Tour, wat zeker een evenement was om trots op te zijn. Ook de Marketing Recruitment Day was een geslaagde dag, waar we allebei met een glimlach op terug kijken.

Zoals ik al eerder aan gaf, begeleidt je tijdens je bestuursjaar ook verschillende commissies. Mijn grootste commissie was Markethings Week. Zij organiseerden verschillende workshops en lezingen, waardoor de universiteit een week lang in het teken stond van marketing. Het was ontzettend leuk om een coördinerende rol te mogen hebben bij deze commissie en hen ook te zien groeien tijdens deze maanden.

Wat ik denk ik het meeste ga missen, zijn de random grapjes die op de bestuurskamer gemaakt worden, het contact met mijn medebestuurders en leden, maar ook de gezelligheid op de gang. De deur van andere besturen staat altijd open en je leert in korte tijd ontzettend veel mensen kennen.

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?

Mijn week begint standaard met de bestuursvergadering op maandagochtend. Hierin houden we elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de commissies die we begeleiden, de Faculty Wide Organs, evenementen die eraan komen en andere zaken die op dat moment van belang zijn.

Daarna werk ik meestal mijn mail bij, waarin vaak vele mailtjes van bedrijven te vinden zijn na het weekend. Daarna begin ik aan mijn takenlijst. Op donderdag zijn Joris en ik in de ochtend altijd bezig met acquisitie en hebben we in de middag de Acquisition Meeting. Op andere dagen ben ik bezig met commissie vergaderingen, (bel)afspraken met bedrijven, het werken aan het beleid van Asset | Marketing en het contact met leden. Het is fijn om je hele week zelf in te delen, zodat je altijd tijd kan maken voor een (commissie) lid dat even je hulp nodig heeft of andere zaken die voor gaan.

Vaak gaan de activiteiten in de avond ook nog door. Soms heb je vergaderingen in de avond, natuurlijk zijn er de borrels van Asset | Marketing en in drukke weken werk je nog even door op de kamers.

Door onderstaand schema heb je een goed beeld van hoe een week van een externe eruit ziet.

Alweer een jaar geleden las ik het blog van mijn voorganger Lisa aandachtig en vroeg ik me af hoe het nou écht zou zijn. Maar alle clichés zijn waar: ik zou een bestuursjaar aan iedereen aanraden. Ik heb het afgelopen jaar geweldige mensen leren kennen en erg veel gedaan en geleerd. Er is volgens mij dan ook geen betere manier om je in de praktijk te ontwikkelen tijdens je studentenleven dan met een bestuursjaar. Ik hoop ook dat voor alle lieve vrienden, vriendinnen en familie uit dit blog duidelijker wordt waar ik me het afgelopen jaar allemaal mee bezig heb gehouden.

Tijdens een bestuursjaar doe je onbetaalbaar waardevolle ervaringen op die je meeneemt in je verdere carrière. Bovendien is het natuurlijk een jaar vol plezier met veel gezellige mensen om je heen. Dus wil jij het beste uit je studententijd halen en wil jij jezelf ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied bij de leukste studievereniging van Tilburg? Stuur dan je CV en motivatiebrief voor 7 mei a.s. naar vice-chairman@asset-marketing.nl. Of kom langs op de Asset | Marketing kamer (E1.02) voor een gesprekje met mij, waarbij ik je meer kan vertellen over de functie External Affairs Officer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.