BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

Jingle sells! – Opvallende kerstreclames van 2018

kerst_jumbo_2018

It’s the most wonderful time of the year! We naderen het einde van 2018, dus het is een mooi moment om te kijken naar alle toeters en bellen die bedrijven dit jaar rond Kerst uit de kast hebben gehaald. Wat zijn de veranderingen qua kerstreclames ten opzichte van eerdere jaren? Vandaag vertel ik je hier meer over!

De afgelopen weken heb ik mijn ogen goed opengehouden om te kijken naar de activiteiten rondom Kerst door bedrijven. In deze blog introduceer ik jou aan de campagnes die mij het meest zijn opgevallen.

Jumbo

De eerste commercial die mij opviel, is die van Jumbo. Dit jaar pakt Jumbo groots uit met de kerstcommercial. Erg sfeervol en een beetje cliché; vallende sneeuwvlokjes, een kersttune op de achtergrond en een foute kersttrui. Er wordt ingestoken op ‘familie’, omdat dit volgens Jumbo de kernwaarde is van het bedrijf. Jumbo is een familiebedrijf waar mensen centraal staan, dus is er voor gekozen om onder andere eigen mensen in te zetten als figurant.

Ik vind het een commercial die zeker het warme kerstgevoel uitstraalt. Aan het einde van de video verschijnt de volgende tekst in beeld: Jumbo wenst alle families van Nederland een fijne Kerst. In feite is dat ook waar Kerst om draait; familie en gezelligheid. Naar mijn idee een zeer sterke commercial!

Albert Heijn

De focus voor Albert Heijn ligt dit jaar met name op positiviteit en een typisch ‘feel good’-gevoel. Er wordt dus vooral op een blije emotie ingestoken, wat sterk afwijkt van vorig jaar. Vorig jaar was er namelijk een echte tearjerker, dit is dus niet erg consistent van Albert Heijn. Verder wordt er met name gefocust op korte fragmenten, waardoor een divers aanbod gerealiseerd kan worden. Het doel van de campagne is met name om het ‘decembergevoel’ over te brengen, waarbij ook de voorbereiding en het uitkijken naar de feestdagen wordt gezien als feestmoment. Het is een slimme strategie vind ik, omdat er op deze manier met name op positieve emoties wordt gefocust en het niet te specifiek wordt ingestoken. Iedereen kan zich dus waarschijnlijk identificeren en zal op zijn eigen manier een gevoel krijgen bij de commercial. Een goede zet van Albert Heijn!

Staatsloterij 

Over tearjerkers gesproken, de Staatsloterij weet précies uit welke elementen een reclame moet bestaan om op gevoel in te spelen. In de reclame zien we Frekkel, een klein, fragiel en een niet al te mooi hondje met warmhartige baasjes. De baasjes besluiten een Oudejaarslot te kopen en zeggen tegen elkaar: ‘Als we die dertig miljoen winnen, wil ik alleen nog maar mooie dingen in ons leven’. Frekkel is van slag en bang dat zij afstand van hem zullen nemen. Er wordt met de emoties van de kijkers gespeeld en velen zullen medelijden hebben met het hondje. Frekkel besluit de benen te nemen en laat zijn baasjes verdrietig achter. Ze hangen posters op en bieden de vinders het Oudejaarslot aan. De bel gaat en daar staat een jong stel met Frekkel in de armen. De baasjes overhandigen het Oudejaarslot als beloning. Vervolgens viert Frekkel samen met zijn baasjes het Kerstfeest. Want dat is waar het omdraait, samenzijn met je geliefden.

Een sterke reclame met een leuke insteek. Het is verfrissend dat er een keertje niet gefocust wordt op het winnen van 30 miljoen, maar juist op de emotionele kant. Een goede zet vind ik en erg vernieuwend voor een stichting als de Staatsloterij.

Wat mij met name opvalt, is dat er steeds meer en meer wordt gefocust op emoties. Dit is een rode draad die terugkomt in veel commercials. Het samenzijn, de gezelligheid en de warmte zijn elementen die in vrijwel elke reclame aanwezig zijn. Ik vind het een fijne ontwikkeling, want ik vind de reclames hierdoor interessanter en minder schreeuwerig. Uiteraard ben ik dan ook heel benieuwd hoe dit eruit zal zien in 2019!

Eindejaarsblunder

Om deze blog af te sluiten heb nog een kleinigheid voor jullie; een heerlijke blunder van het merk Santa Maria!

Welke campagne rondom Kerst heeft jou dit jaar het meest ver(r)ast?

The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Een gedachte over “Jingle sells! – Opvallende kerstreclames van 2018

  1. 1: Plus reclame met overleden moeder
    2: Frekkel
    ABSOLUUT NIET:
    1: Jumbo….. idioot veel eten op tafel, erg overdreven
    2: AH ook niet, Nope

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.