BlogCarrière Oriëntatie

Just Graduated: Martijn de Kok

In de rubriek ‘Just Graduated’ laten oud-studenten zien wat zij meegenomen hebben uit haar/zijn studententijd,  en als lid van Asset  | Marketing.  Benieuwd waar een oud-student Marketing Management zoal terecht komt? Lees dan nu de volgende in de reeks: Martijn de Kok, online marketeer bij Service Marketing Communicatiebureau DDK. ‘’Laat nét dat beetje extra zien!’’

Even voorstellen

Mijn naam is Martijn de Kok, 25 jaar oud. Oorspronkelijk kom ik uit het Zeeuwse Goes en tegenwoordig woon ik in Utrecht. Inmiddels werk ik hier ook als online marketeer bij een full-service marketing communicatiebureau (DDK). Bij dit bureau ben ik ruim een jaar geleden begonnen als stage. Dit beviel zo goed dat ik graag wilde blijven en gelukkig kon dit, waardoor ik gelijk na mijn studie al een vaste baan had!

De studententijd

Uiteraard heb ik voordat ik hier beland ben eerst een studie gevolgd. Ik ben begonnen met de Bachelor Bedrijfseconomie in Tilburg. Tijdens deze studie was ik al snel op zoek naar iets voor naast mijn studie. Uiteindelijk duurde het even voordat ik het gevonden had, maar in mijn 3e jaar kwam ik eindelijk Asset | Marketing tegen. Ik wilde graag zowel gezelligheid als ook iets leerzaams, dus besloot ik een commissie te gaan doen. De Marketing Event commissie om precies te zijn. Om mezelf maar gelijk goed uit te dagen koos ik voor de voorzittersrol. Hoewel dit niet altijd makkelijk was, merkte ik dat ik hier wel gelijk veel van leerde.

Terwijl ik bezig was met deze commissie kwam ik er achter dat ik nog meer wilde doen om mezelf te ontwikkelen. Ik wist dat ik hierdoor studievertraging op zou lopen, maar had toen al voor mezelf besloten dat persoonlijke ontwikkeling dit zeker waard is. Daarom heb ik toen besloten een bestuursjaar te gaan doen en ben ik in 2013-2014 penningmeester geweest van Asset | Marketing. Dit is een onbeschrijfelijk jaar geweest. Je maakt zo veel leuke dingen mee, leert zo veel en krijgt zoveel gedaan in één jaar, je zit als het ware in een stroomversnelling. Van het ene op het andere moment ben jij, samen met vijf anderen, ineens degene die verantwoordelijk is voor een hele vereniging en haar begroting. Je gaat fulltime aan de slag met vijf anderen om echt een vereniging te leiden en te verbeteren. In het begin is dit heel spannend en een grote uitdaging. Maar gedurende het jaar merk je gewoon dat het als maar natuurlijker wordt, en je jezelf echt aan het ontwikkelen bent op een unieke manier. Als ik op dit jaar terug kijk kan ik alleen maar blij zijn dat ik deze kans heb gepakt. Dat je studievertraging op loopt hoort er nou eenmaal bij, maar vind ik niet erg. Uiteindelijk studeer je om jezelf te ontwikkelen, dus dan is het eigenlijk alleen maar logisch dat je dat op zo veel mogelijk vlakken doet toch?

Uiteindelijk zijn mijn activiteiten naast mijn studie ook de reden dat ik mijn huidige baan heb. In mijn sollicitatiegesprek voor (toen nog) mijn stage, werd snel duidelijk dat ze me graag hadden, omdat ik veel dingen naast mijn studie had gedaan. Voor mij is mijn CV nooit de reden geweest voor een van deze dingen, maar het is toch fijn als het zo in je voordeel werkt.

Het professionele leven: dagelijkse werkzaamheden

Op dit moment ben ik bij DDK bezig om een online marketingafdeling op te zetten. Dit is natuurlijk niet iets dat zo gebeurt is en hier komen veel dingen bij kijken, waarvan ook heel veel voor mij onbekend is/was. Waar zoiets groots en onbekends mij voorheen misschien zou afschrikken, heeft het commissiewerk en mijn bestuursjaar (waar je ook veel onbekende zaken op pakt) ervoor gezorgd dat ik dit juist zie als een mooie uitdaging en een manier om mijzelf nog verder te ontwikkelen.

Wat moeten studenten niet vergeten?

Ik zou elke student een aantal zaken aanraden. Allereerst, benut je studententijd ten volste. Ontwikkel jezelf, maar maak ook plezier. Zoek je grenzen op (niet alleen in de kroeg) en verleg deze. Je studeert om jezelf te ontwikkelen, dus gebruik deze tijd dan ook om hier de basis voor te leggen. Je kan beter iets langer studeren, waarin je meer leert, dan nominaal afstuderen zonder je naast je studie te hebben ontwikkeld.

Daarnaast, wat praktischer, ga op zoek naar de baan die je leuk vindt. Veel studenten weten niet wat ze na hun studie willen. Ik had wel een idee (iets creatiefs), maar kon daar ook geen concrete baan bij verzinnen. Ik ben naar meerdere in-house dagen en presentaties geweest. Bij sommige kwam ik er achter wat ik niet wilde, wat ook heel nuttig is overigens, en uiteindelijk kwam ik bij de Markethings Week een marketing communicatiebureau tegen, waardoor ik tot de conclusie kwam dat dit me wel iets leek. Omdat we hier in de studie weinig ervaring mee hadden heb ik toen besloten om een stage bij zo’n bedrijf te gaan doen, puur om te kijken wat het is. En uiteindelijk werk ik er nu ook nog!

Laatste comment/tip-trick

Een laatste tip, voor iedereen die op zoek is naar een baan. Stand out, zorg dat je net dat beetje extra laat zien. Op zoek naar mijn stage ben ik persoonlijk langs gegaan bij de bedrijven die mij interessant leken. Dit werkt zoveel beter dan een e-mail sturen of er toevallig plek is. Je laat zien dat je moeite wil doen en ze hebben je al even kunnen zien. Nu is het voor een stage natuurlijk makkelijker dan voor een baan, maar rond de tijd dat ik begon is er ook iemand aangenomen die ook persoonlijk langs kwam. Het kan zomaar net het verschil maken.

Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaringen, dan kun je me altijd een bericht sturen.

https://www.linkedin.com/in/martijndekok

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.