BlogCarrière OriëntatieOverig

Just Graduated: Sander Mortier

In de rubriek ‘Just Graduated’ laten oud-studenten zien wat zij meegenomen hebben aan ervaringen en kennis uit hun studententijd, en als lid van Asset | Marketing. Ben jij benieuwd waar een oud-student Marketing Management zoal terecht komt? Sander Mortier, E-Commerce Trainee bij Smartwares Group in Tilburg vertelt zijn verhaal. ‘Een extra stap tijdens je studententijd, is een stapje voor op de andere studenten!’

Even voorstellen

Mijn naam is Sander Mortier en woon sinds mijn studie in Tilburg. Ik kom uit een klein en knus dorpje uit Zeeland, Sint Jansteen. Na mijn studie ben ik dus een beetje blijven hangen in Tilburg. Ik heb het daar nog steeds prima naar mijn zin. Ik werk inmiddels al een ruime twee maanden als E-Commerce Trainee bij de Smartwares Group in Tilburg. Deze kans kreeg ik eigenlijk een beetje onverwachts in de laatste maand van mijn studie, welke ik met beide handen heb aangegrepen. Ik heb het er enorm naar mijn zin en ik krijg veel verantwoordelijkheden. Echter, het belangrijkste vind ik dat ik elke dag enorm veel leer en met super veel nieuwe en leuke mensen te maken krijg. Het feit dat ik me zo makkelijk en snel aanpas, komt denk ik ook mede door mijn studententijd.

Studentencarrière

Toen ik op mijn achttiende op kamers ging in Tilburg, wist ik eigenlijk niet wat mij allemaal te wachten stond. Ver van huis, ver van het ouderlijke huis en vooral weinig bekenden om je heen. Natuurlijk had je wel wat mensen die je kende van de middelbare school, maar je leerde vooral veel nieuwe mensen kennen. Na twee leuke eerste jaren kwam ik erachter dat de studententijd meer is dan stappen en studeren. Ik sprak enkele mensen die het belang aangaven van actief worden. Zowel ouderejaars studenten als mensen uit het bedrijfsleven stipten aan dat jezelf ontwikkelen tijdens je studententijd een gouden stap is voor je carrière. Zodoende ben ik vier jaar geleden actief geworden. Niet alleen jezelf voorbereiden op de arbeidsmarkt was een belangrijk aspect van het actief zijn naast je studie, maar ook het sociale aspect. Achteraf blijkt niets minder waar te zijn.

Studievereniging Asset | Marketing

Ik begon mijn actieve studentencarrière na mezelf wat te oriënteren uiteindelijk bij studievereniging Asset | Marketing. De beste keuze uit mijn studententijd. Vanaf moment één ervoer ik het als een enorm leerzame en leuke periode bij een enorm gezellige vereniging die eigenlijk nog steeds (lang) niet voorbij is. Ook al ben je geen student meer. Ik heb super veel leuke mensen leren kennen en vriendschappen voor het leven gesloten. Je maakt de leukste feestjes mee en komt op veel meer plekken dan wanneer je niet bij een vereniging zou zitten. Ook iets wat ik vooraf niet verwacht had mee te maken. Het leek mij daarom ook een goede stap om wat meer uit de comfortzone te stappen en nieuwe mensen te leren kennen. Ik kan daarom mensen ook alleen maar aanraden om actief te worden. Je kent binnen mum van tijd heel wat mensen binnen de vereniging en het maakt je studentenleven niet alleen gezelliger, maar ook aangenamer. Het helpt namelijk bij de kleinste dingetjes. Bijvoorbeeld: Weten waar je voor bepaalde samenvattingen moet zijn, groepjes maken bij werkcolleges met mensen uit jouw studievereniging en praten met elkaar over werken naast of na je studie.

Arbeidsoriëntatie en CV opbouwen

Naast de handige dingetjes en de enorme gezelligheid die een vereniging met zich mee brengt, is natuurlijk ook de persoonlijke en professionele ontwikkeling een belangrijk aspect tijdens je studentencarrière. Zo kun je bij Asset | Marketing kiezen uit heel veel verschillende commissies. Er zijn een aantal commissies waarbij je echt meer hard skills gaat leren zoals adverteren, bloggen, editen en designen. Daarnaast zijn er ook een aantal commissies die wat groter zijn en meer tijd vergen. Je organiseert evenementen of reizen waarbij je veel in contact komt met potentiële sponsoren en deelnemende bedrijven. Goed voor je netwerk dus! Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen een onderzoeksreis te organiseren naar een willekeurig land op de wereld of een Markethings week te organiseren vol met die lezingen, workshops of cv-gerelateerde activiteiten. Ik heb destijds gekozen om twee commissies tegelijk te gaan doen. Eentje waarbij ik mij vooral op sociaal vlak wilde ontwikkelen (activiteitencommissie) en eentje waarbij ik mij wat meer op professioneel vlak wilde ontwikkelen (marketing event commissie). In mijn derde jaar bachelor besloot ik dat ik na mijn derde jaar bachelor nog de tijd en ruimte had om mezelf verder te ontwikkelen. Ik besloot dus een grote commissie te doen: de Markethings Week. Een enorm leuke en mooie, maar vooral leerzame ervaring om deze commissie als voorzitter te mogen leiden. Na deze mooie periode wilde ik graag nog een tussenjaar om alles uit mijn studentenperiode te halen en mezelf nóg meer te ontwikkelen. Ook vond ik het belangrijk om mij alvast te oriënteren op de periode na mijn studie. Daarom heb ik nog een bestuursjaar gedaan bij Asset | Marketing. Ik hoef niet uit te leggen hóe vet dat jaar was, denk ik. Mocht je toch graag interesse hebben in die verhalen? Lees dan vooral mijn blog daarover!

Huidige Carrière bij Smartwares Group

Nu is het dus eigenlijk tijd voor het ‘burgerleven’. Het serieuze leven van vroeg opstaan en drukte op het werk. Toch, valt me het totaal niet tegen. Sterker nog, ik heb het goed naar mijn zin momenteel. Het is mede doordat ik makkelijk met mijn collega’s kan omgaan en een leuke en leerzame job heb. In mijn rol als trainee leer ik veel aspecten van de organisatie kennen en krijg ik veel verantwoordelijkheid. Zo ben ik bezig met een aantal belangrijke e-commerce projecten bezig op het gebied van content-distributie en webshopbeheer. Dat is wel iets anders dan marketing gerelateerde projecten, maar ik ben van mening dat het goed is voor mijn ontwikkeling om ook een kijkje te nemen aan de achterkant van de organisatie. Daarbij krijg ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Maar dat brengt natuurlijk ook de enige druk met zich mee. Er bestaat namelijk altijd zoiets als deadlines en werkdruk. Maar dat werkt bij mij alleen maar motiverend. Ik merk verder dat ik veel dingen dagelijks in de praktijk breng die ik in de studentenperiode heb geleerd. Projecten oppakken, proactief handelen, vergaderingen leiden en met mensen schakelen zijn toch wel dingen die je niet zomaar oppakt zonder enige ervaring. Daarnaast ben ik op vele evenementen geweest en ken ik de arbeidsmarkt een stuk beter door mijn bestuursjaar. Mijn manager verbaasde zich recentelijk dat ik altijd wel iemand ken als er accountants over de vloer komen of wanneer we bij een partner van Smartwares zijn. Dat is dan wel weer de kracht van een netwerk opbouwen. Grappig dus.

Hoe nu verder?

Aan alles komt helaas een eind en zo ook aan mijn prachtige studentencarrière. Alhoewel, helemaal klaar is het natuurlijk nooit. Je houdt altijd contact met de vereniging en bent daarna ook lid van de alumnivereniging die ook een paar keer per jaar een leuke activiteit organiseert. Daarnaast heb ik nog veel contact met een hoop studiegenootjes en vrienden die ik bij Asset | Marketing heb leren kennen. Ik woon ook nog steeds in Tilburg waardoor ik dus ook nog veel mensen blijf zien, wat ik fijn vind. Op de lange termijn hoop ik om veel mensen die ik heb leren kennen, te blijven zien en mezelf nog veel meer te blijven ontwikkelen. Een traineeship is daar natuurlijk wel ideaal voor. Er liggen nog mooie projecten op mij te wachten, waardoor ik veel zin heb om de komende tijd te vlammen op de werkvloer.

Tips & Tricks voor studenten

Zoals ik al eerder aangaf: Word actief! Het maakt niet of je veel of weinig tijd hebt of je veel of weinig nieuwe mensen wilt leren kennen. Actief worden voegt écht wat toe aan je persoonlijke ontwikkeling, je sociale ontwikkeling en je professionele ontwikkeling. Al is het maar dat je leert omgaan in teamverband, een evenement bezoekt of een paar blogjes schrijft. Hoe meer je tijdens je studentencarrière doet, hoe beter je jezelf ontwikkelt. Alles wat je doet, draagt bij aan je ontwikkeling. Het enige wat ik verder wil meegeven is dat je vooral moet doen wat je zelf leuk en belangrijk vindt. Er zijn tal van mogelijkheden om actief te worden. Oriënteer jezelf dus goed. Praat veel met mensen en kijk om je heen wat er gebeurt. Het heeft mij in ieder geval een stuk makkelijker aan een baan geholpen en een groot sociaal netwerk helpen opbouwen. No need to say more, right?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, kun je me altijd een berichtje sturen door hieronder even een reactie te plaatsen of mij een berichtje te sturen op LinkedIn.

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Een gedachte over “Just Graduated: Sander Mortier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.