Blog

Juxtaposition Fail!

Door een sterke toename in omvang van de reclamewereld zal er steeds meer rekening moeten worden gehouden met de reclame van anderen. Doordat je de ruimte deelt met andere banners, flyers, billboards en overige reclame uitingen krijg je een bepaalde wisselwerking. Door slim in te spelen op nabijgelegen reclame van anderen kun je flink voordeel boeken, bijvoorbeeld in de vorm van (positieve) buzz. Let je echter niet op, dan kan het zomaar zijn dat je het lachtertje van de dag bent.

Positie

Wanneer je overwegingen maakt over de positionering van je advertentie denk je waarschijnlijk aan specifieke media, aan de duur van je campagne of de vormgeving die je gaat gebruiken. Er is echter een ander element waar je rekening mee moet houden: reclame van anderen. Dit geldt niet alleen voor TV maar zeker niet in mindere mate voor de papieren media en het internet. Je kent vast wel een reclame die behoorlijk lullig overkwam door een bepaalde wisselwerking tussen de reclame die ervoor kwam of de film die je zat te kijken.

Bij reclame op het internet heb je vaak beperkte invloed op de positionering. Vaak worden de advertenties aangepast aan browsergeschiedenis van individuele gebruikers of is er sprake van een bepaalde willekeurige selectering. Je zult dan goed op de hoogte moeten zijn van campagnes van anderen om daarop goed in te kunnen spelen. Een lastige taak, zeker als er andere binnen je gekozen medium actief zijn die vaak proberen op actualiteiten in te spelen.

Fail!

Hier een paar voorbeelden van advertenties met een ongelukkige positionering (klik op de betreffende afbeelding voor uitvergroting):

Zoals je ziet kunnen niet alleen andere reclames maar vaak ook artikelen waar de reclame bij wordt geplaatst een bepaalde wisselwerking hebben, en dat geldt ook voor andere zaken zoals winkels die aan elkaar grenzen of producten bij retailers. Als je van te voren weet waar je advertentie of product geplaatst wordt, kun je juist handig hierop inspelen. Helaas is deze luxe niet altijd beschikbaar.

Weet je zelf nog een ongelukkig geplaatste advertentie, een genante reclame of een andere juxtaposition fail? Deel het hieronder in de comments!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Juxtaposition Fail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.