BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Is winkelen voor ramadan het nieuwe winkelen voor kerst?

Tijdens de ramadan wordt er door moslims veel meer eten gekocht dan tijdens de andere tijden van het jaar. Voor niet-moslims klinkt dit misschien een beetje tegen-intuïtief; tijdens de ramadan moet er toch gevast worden, dus dan wordt er toch juist minder gegeten? Maar toch blijkt er een stijging in verkopen: in het Midden-Oosten wordt er 51% meer gekocht en in Zuidoost Azië zelfs 67%, vergeleken met de rest van het jaar. In het Verenigd Koninkrijk is de ‘ramadan economie’ zelfs 200 miljoen Britse ponden per jaar waard. In Nederland geven Turkse en Marokkaanse Nederlanders ruim 40% meer uit aan boodschappen tijdens de ramadan. Ter vergelijking: Rond de kerstperiode in 2018 gaven we met heel Nederland 26% meer uit aan boodschappen dan gemiddeld de rest van het jaar. Het lijkt alsof de ramadaninkopen de kerstinkopen aan het inhalen zijn. Hoe kun je hier als retailer het best op inspelen?

 

Ramadan in het kort

Ramadan is de negende maand in de islamitische jaarkalender. Deze kalender is gebaseerd op de maan in plaats van op de zon, zoals de kalender waarmee wij onze maanden januari tot en met december aanduiden. De maankalender is 11 dagen korter dan de zonnekalender en daardoor komt de ramadan beurtelings in alle seizoenen terecht. De ramadan start altijd als het eerste streepje van de nieuwe maan te zien is. Tijdens de ramadan moeten moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Dit houdt in dat ze niet mogen eten, drinken, ruziën en seks hebben totdat de zon weer ondergaat. Moslims zien veel voordelen in het vasten, namelijk het aanleren van discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Daarbij leren ze ook medeleven te hebben met degenen die minder bedeeld zijn.

 

Openingstijden verlengen

Een van de dingen waar je als retailer rekening mee kunt houden zijn de openingstijden van je winkel. Mensen doen wel verspreid over de dag hun boodschappen, maar vinden het fijn om voor de laatste dingetjes nog even naar de winkel te kunnen voordat ze het eten klaar moeten hebben als de zon onder gaat (in de lente/zomer is dat rond 10 uur). Sommige (etnische) winkels spelen hier al goed op in door de openingstijden ’s avonds te verlengen.

Meer voorraad inslaan

Ook is gebleken dat er een stijging is in de halal-fastfood verkopen tijdens de ramadan. Vermoeide moslims zoeken naar eten met veel calorieën om de lange dag erna weer door te komen. Maar toch wordt er in supermarkten ook veel speciaal ramadan-eten verkocht. Zo blijkt dat in een Plus in Gouda vooral veel pakjes harira, een Marokkaanse soep, wordt verkocht. Volgens de manager gaan er in de vier weken van de ramadan wel 8000 pakjes doorheen. Dit komt omdat er tijdens de ramadan ’s avonds uitgebreid wordt gekookt. Dat is ook te zien aan de verkoop van bladerdeeg, dadels en honing. Van de honing worden normaal gesproken 10 potten per week verkocht, maar tijdens de ramadan wel 600 in vier weken! Het is daarom ook nodig dat retailers zorgen dat ze voldoende van deze producten op voorraad hebben tijdens de ramadan, om niet al snel uitverkocht te raken. Uit onderzoek van Motivaction is namelijk gebleken dat 52% van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vond dat het huidige aanbod onvoldoende is.

 

Speciale aanbiedingen

Twaalf Plus-vestigingen hebben initiatief genomen om vlak voor de ramadan een speciale folder uit te brengen die vol staat met aanbiedingen gericht op islamitische klanten. Het verschil met andere supermarkten is dat de aanbiedingen uit deze folder gelden tijdens de hele ramadan, en niet alleen tijdens de periode voorafgaand aan het Suikerfeest. Omdat de term ramadan gevoelig kan liggen bij sommige mensen, wordt de folder een oosterse verrassingsfolder genoemd met als titel ‘Goed eten, is samen eten’. ‘We willen alle inwoners bedienen en verbinden.’

 

Samenwerken

Behalve supermarkten zouden ook andere winkels kunnen inspelen op de ramadan. Rondom het Suikerfeest vindt er namelijk een ‘ramadan rush’ plaats. In deze periode gaan rijke Arabische consumenten naar grote shopsteden als Londen, Parijs en Milaan om cadeautjes te kopen voor vrienden en familie bij de bekende luxe merken. Gemiddeld geeft een consument uit het Midden-Oosten 215 euro uit per transactie. Bij consumenten uit Qatar is dit zelfs 406 euro. Ter vergelijking: een gemiddelde Europeaan geeft tijdens een stedentrip naar Londen gemiddeld 69 euro uit. Nederlandse winkels zouden hier op in kunnen spelen door samen te werken en allemaal bepaalde ramadan-deals aan te bieden, om zo Nederland ook aantrekkelijk te maken voor de rijke Arabieren.

 

Conclusie

Er zijn dus verschillende manieren om in te spelen op de vele ramadan-verkopen. Retailers kunnen hun openingstijden verlengen, meer voorraad inslaan van producten die veel worden verkocht tijdens de ramadan, speciale deals aanbieden voor deze producten en samenwerken met andere winkels om het toerisme vanuit het buitenland te stimuleren. Als je het slim speelt kun je niet alleen moslims naar je winkel lokken, maar ook de rest van Nederland. Hierdoor kan de ramadanperiode misschien wel winstgevender worden dan de kerstperiode. Dus ik zou zeggen, sla je slag!

Ramadan Mubarek, een gezegende ramadan allemaal!

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.