Kant-en-klare merken

Heb je ooit een eigen merk moeten bedenken? Niet zo makkelijk als het lijkt dus. Een uniek verkoop argument, positionering, vormgeving, marketing strategie en nog véél meer komt er bij kijken. Het kan ook heel anders; een kant-en-klaar merk kan je al kopen voor een paar eurotjes!

Merknaam en Logo
Tot de belangrijkste elementen van een nieuw merk behoren de naam en het logo. Deze bepalen in verre mate hoe consumenten het merk gaan herkennen in de toekomst en wat voor gevoel dit bij hen opwekt. Zo kun je bijvoorbeeld een beeldmerk logo maken, waarin enkel een afbeelding het merk representeert (Apple). Of een woordmerk logo dat de merknaam stylish weergeeft (Coca Cola). Of daar weer een combinatie van, met andere kleuren, met andere lettertypes, dat spreekt tot de verbeelding, heel simpel of juist heel uitgebreid, tijdloos of flexibel. Kortom, de combinatie van merk en logo is cruciaal voor een goede start van een merk.

Online verkoop
Maar het kan natuurlijk ook een stuk makkelijker. Verschillende websites bieden nieuwe merken te koop. Brandbucket.com verkoopt bijvoorbeeld een domeinnaam in combinatie met een vooraf ontworpen logo aan. Daarbij zijn ze zelfs zo vriendelijk een suggestie te doen voor welke doelgroepen en doeleinden het merk aantrekkelijk is. Overigens betaal je voor zo’n hip merkje al gauw een paar duizend dollar! Een goedkopere site is Brandcrowd.com, hier worden ook designs aangeboden, al dan niet met een domeinnaam erbij. Maar er zit een leuke twist aan: jijzelf kunt als creatieveling ook jouw designs insturen en geld verdienen. Zo wordt in principe een marktplaats voor het verhandelen van nieuwe merken en designs gecreëerd. De volgende website bouwt hier nog op verder: 99designs.com. Zij gebruiken het populaire internetconcept van crowdsourcing, waarbij iemand om een idee of design vraagt en iedereen hun versie kan inzenden. Je betaalt natuurlijk alleen voor het winnende ontwerp!

 

Maar ik blijf worstelen met de vraag of het kopen van een kant-en-klaar merk eigenlijk wel zin heeft.  Met een beetje creativiteit moet je zelf toch ver kunnen komen. Het grote aanbod van dit soort sites betekent echter dat er wel vraag naar is. Wellicht is het een gemakkelijke manier om een onderneming te starten, of blijken de ervaring en professionaliteit van ontwerpbureaus toch een bepaalde voorsprong te geven aan een nieuw merk. Het browsen door deze nieuwe merk ideeën biedt in ieder geval urenlang vermaak!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.