BlogMarkethings.net informeertOverig

De kerstgedachte: ideaal marketing instrument?

serious-request
De ‘donkerste’ dagen van het jaar breken weer aan en iedereen probeert daardoor weer wat licht in de duisternis te brengen. De vele lichtjes die de huizen versieren, de kerstmarkten en gezellig dineren met vrienden en familie ondersteunen de jaarlijkse kerstgedachte. Wat minder vaste prik is, is het helpen van de mensen die hier niet veel van meekrijgen. Arme mensen, eenzame mensen en kansarme jongeren in derde wereldlanden bijvoorbeeld. Vele goede doelen proberen daarom juist in deze tijd van het jaar een boodschap te communiceren naar de mensen die het relatief goed hebben. Immers tijdens de kerst moet de kerstgedachte toch gedeeld worden? Wat zijn goede campagnes en welke kunnen beter niet getoond worden?

Marketingmachine of goodwill?

Vele goede doelen proberen tijdens deze dagen mensen bewust te maken van het feit dat niet iedereen kerst kan vieren zoals jij en ik. Iedereen kent natuurlijk Serious Request die daar heel mooi mee omgaan en vele Nederlanders in beweging brengen om geld in te zamelen voor een goed doel. Vaak zitten er stichtingen achter een goed doel die vaak maar weinig marketing budget hebben om mensen te bereiken met de boodschap. Dus het gaat erom zo effectief mogelijk veel mensen te bereiken. Dus juist op het moment dat ze daar dan enigszins gevoelig voor zijn.

Er zijn steeds meer manieren om jouw goede wil te laten zien en karma punten te sparen. Natuurlijk kun je gewoon geld overmaken, geld inzamelen of donateur worden. Maar er zijn meerder manieren! Je kerstpakket doneren, zoals dat kan bij WarChild. Daarnaast kun je in plaats van een cadeaukaart tegenwoordig een mooi kerstcadeau in de vorm van een doneerbon geven.

Communicatiestrategie

Het is daarom belangrijk dat goede doelen zich goed profileren, net zoals ‘gewone’ merken dat doen. Immers gaan we niet doneren aan alle goede doelen tegelijkertijd. Er zijn verschillende manieren om veel aandacht te trekken van de Nederlander. Denk hierbij aan Public Relations zoals Unicef dat deed op grote schaal door shirtsponsoring bij Barcelona, maar denk ook aan guerilla acties van bijvoorbeeld Greenpeace. Vorig week is er nog enorme ophef ontstaan rond de nieuwe campagne van het aids fonds die leidde tot furieuze reacties van HIV patiënten. In deze campagne werd je heel hard geconfronteerd met de stille dooddoender: aids. Alleen op ene dusdanige manier dat hij te confronterend overkwam. De boodschap kwam naar mijn mening inderdaad heel erg hard binnen. Het is belangrijk dat je een sterke boodschap hebt als je mensen zover wilt krijgen om te doneren, maar je kunt ook te ver gaan. Goede doelen horen risicomijdend te zijn naar mijn mening en het aidsfonds heeft hier te veel het randje opgezocht. Het kan dus beter.

Hoe het beter kan, kun je bijvoorbeeld zien in de ‘socutera’ van het epilepsiefonds. Op een gedegen confronterende manier laten ze mensen kennis maken met een ziekte die veel mensen niet kennen of niet snappen. Het kan namelijk iedereen overkomen. Ook jou en mij zonder dat er ooit een signaal aan vooraf ging.

Calimeromarketing

Op dit moment komt een nieuwe vorm van goede doelen in opkomst op basis van communiceren via nieuwe media en vooral via een sterk basisnetwerk. Investeren in bestaande relaties is lastig voor een ‘nieuw’ initiatief. De ‘relaties’ zijn, plat gezegd, een optelsom van de relaties van de eerste ‘kerngroep’ van actieve vrijwilligers. Een voorbeeld van zo’n organisatie was de actie ‘Scholen-voor-Scholen’ onder de aandacht brengen van alle basisscholen in Nederland. Vrijwilligers zijn hierbij de sleutels tot succes. Bevlogenheid van de vrijwilligers bepaalt uiteindelijk hoe goed een goed doel onder de aandacht zal komen. Het hangt dus helemaal af van het enthousiasme van mensen die achter een goed doel staan. Een heel prachtig gebaar wat juist in deze tijd van het jaar heel goed kan overkomen. Mensen die persoonlijk betrokken zijn, zijn vaak de krachtigste inspiratiebron van een campagne. Zo was er deze week een oproep van een ongeneeslijk zieke jongen van 6. Deze had 1 wens en dat was om 100 euro in te zamelen voor een actie tegen kanker. Hij had gisteren al 500.000 euro ingezameld.

Positieve PR

Of goede doelen werving op straat heel goed helpt, durf ik niet te zeggen. Veel mensen negeren het en dus is het op voorhand al belangrijk dat mensen weten waar je voor staat. Ik denk daarom ook dat een hele sterke boodschap en pull-marketing belangrijk zijn voor goede doelen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een partnership van een goed doel met een bekender bedrijf. Hierbij denk je natuurlijk meteen aan de Postcode Loterij. Het imago van de Postcode Loterij is hierdoor erg sterk geworden. Denk bijvoorbeeld ook aan Feyenoord dat een samenwerking heeft met de hartstichting.

Ik ga in ieder geval een kijkje nemen in Breda bij Serious Request, wat ik een bijzonder mooi initiatief vind. Mensen worden aangezet tot actie, wat ze anders niet zo snel zouden doen. Hopelijk brengen de goede doelen ook bij de kansarme mensen in de wereld licht in de duisternis de komende dagen. Bovenal zullen heel wat mensen weer met een goeie portie karmapunten het nieuwe jaar in gaan. Iedereen weer blij.

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.