BlogMarkethings.net informeert

Keuzestress: Minder Keuze is Meer Verdienen

Meer keuze is niet altijd beter. Wereldberoemd psychologisch wetenschapper Barry Schwartz oppert al jaren dat minder keuze leidt tot minder keuzestress en meer tevreden klanten. Niet meer het gevoel hebben dat je iets anders had moeten nemen, zorgt sneller voor een tevreden klant. Klanten zoeken graag de makkelijkste en snelste weg om hun oplossing of product te zoeken dat ze voor ogen hebben. Lange routes naar de juiste producten of dat oneindige aanbod aan producten die zoveel lijken op dat ene product wat je net hebt gekocht, zorgt voor stress bij de consument. Nu zijn er al vaak theorieën op los gelaten om erachter te komen wat precies werkt in e-commerce en wat niet. In deze blog wil ik graag vier voorbeelden toetsen op ‘omgaan met keuzestress’. Kennen bedrijven het probleem en gaan ze er goed mee om?

Webshops & Keuzestress

Webshops worden elke dag slimmer in het optimaliseren van de customer journey. Keuzes die consumenten maken worden rijkelijk opgeslagen in data bestanden en de routes op de website worden dagelijks onderzocht. Toch is niet iedereen daar al even ver mee. Daarom ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik enkele e-commerce bedrijven onder de loep genomen. Daarbij heb ik gekeken of webwinkels goed omgaan met keuzestress. Keuzestress is namelijk een belangrijke factor in e-commerce. Over andere factoren kun je trouwens lezen in mijn vorige blog. Wie zijn er innovatief en doen het goed en wie dreigt de slag te missen?

Voorbeeld 1: FonQ.nl

Waar vind je dat? Op Fonq natuurlijk! Fijn dat ik het daar vindt, maar het wordt mij meteen duidelijk dat ik wel even de tijd moet nemen om mijn favoriete herenhorloge te vinden. Er zijn namelijke enorme mogelijkheden om een horloge te kiezen. Je kunt hem bijna zelf maken met de oneindige customizer mogelijkheden van Fonq. Daarnaast komt er op de pagina van herenhorloges meteen een enorm aanbod aan horloges. Waar moet ik in godsnaam beginnen met zoeken? Een klassiek gevalletje keuzestress hebben we hier te pakken. Het stukje personalisatie zit er wel in, maar het wordt zo een dagtaak om je horloge te kiezen. En probeer je keuze achteraf maar eens niet te heroverwegen. Bovendien zijn er ook alleen maar mooie producten te vinden. Fijn dat er geen lelijke producten zijn. Toch had minder keuze misschien wel geleid tot minder keuzestress.

| Conclusie: 1 / 5 sterren |

Voorbeeld 2: Amazon.com

Omdat ik zelf ook op zoek was naar een horloge, besloot ik maar eens te kijken bij één van ’s werelds hardst groeiende webshops: Amazon. Ondanks dat de route naar mannen horloges misschien iets moeilijker te vinden was, voelde ik me meteen meer op mijn gemak bij het uitkomen op de pagina van de mannen horloges. Gewoon overzichtelijk wat voor soort horloges er zijn. Gesorteerd op merk en op wat voor soort horloges het zijn. Ik wil helemaal niet iets samenstellen, ik wil graag iets vinden dat ik bij mij vind passen. Iets wat je dus sportief, luxueus of casual noemt. Hieronder op het plaatje zie je namelijk een duidelijk en makkelijk overzicht. Je horloge zoeken wordt hierdoor al een stuk gemakkelijker en overzichtelijker. Bovendien treedt de keuzestress hier niet direct op. Amazon is verder sowieso sterk met personalisatie. Een goed wapen voor webshops!

| Conclusie: 3 / 5 sterren |

Voorbeeld 3: Greetz.nl

Laten we meteen maar even inhaken op Valentijnsdag. Vele webshops spelen vaak in op bepaalde belangrijke shopping data. Zo ook tijdens Valentijnsdag. En dat weet Greetz.nl maar al te goed. Cadeautjes en bloemetjes zijn de main business en vele consumenten weten hun voorkeur makkelijk te kiezen. Als ik op bloemen klik krijg ik geen uitgebreide waslijsten aan mogelijkheden en soorten, maar gewoon 6 resultaten. Dat vind ik nou eens fijn. En als ik thuis was in de bloemen zou ik zelf wel gaan spelen met het menuutje aan de linkerkant. Ik heb geen enkel moment keuzestress gekend. Ik moet zeggen: dat is een lekker gevoel!

| Conclusie : 4 / 5 sterren |

Voorbeeld 4: HelloFresh

Dit is naar mijn mening een bedrijf dat écht omgaat met keuzestress. Hoe gemakkelijk wil je het hebben? Kies 1 van de 6 boxen met eten die Hellofresh al voor je heeft samengesteld en krijg hem gewoon thuis bezorgd. Je ontneemt de keuzestress eigenlijk twee keer. Namelijk die van welke producten je gaat kiezen, maar ook die van waar je ze gaat kopen! Een win-win situatie. Bovendien ontvang je de beste ingrediënten, want Hellofresh stelt de beste producten voor jou samen. De boxen worden bovendien gratis thuis bezorgd en je hoeft alleen nog maar te koken. Nooit meer keuzestress voor het eten ’s avonds. En dat is nou precies wat de hedendaagse consument wil. Daarom werken concepten op basis van abonnementen heel erg goed. Consumenten krijgen gewoon een aanbod wat niet te groot is en kennen dus veel minder keuzestress. En daardoor worden ze ook nog eens sneller tevreden. Gemak loont en Hello Fresh kan hier veel aan verdienen.

| Conclusie: 5 / 5 sterren |

Tipje van de sluier

In 2015 deden Schrift & Amar een baanbrekend onderzoek naar keuzestress in de online wereld. Wat bleek? Reviews en testimonials helpen webshops om consumenten over de streep te strekken. En hoe dan? Door empathie te creëren. Simpel gezegd, probeer de consumenten te verleiden door zich te laten identificeren met de groep waartoe ze behoren. Segmentatie blijft dus ook heel belangrijk in de moderne wereld.

Waarom bedrijven als Hellofresh en Netflix het zo goed doen? Of het nu komt door de vernieuwende mogelijkheden die bedrijven bieden of het feit dat de consument luier wordt, vind ik een interessante vraag. Een beetje dezelfde vraag als wie er nu eigenlijk eerder was: het kip of het ei?

 

Bronnen

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080620_verhoog_je_conversie_door_keuzestress_te_beperken

https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice?language=nl

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.