BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net recenseert

Komen er nog meer pompoenen op de markt?

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze editie zal gaan over de recente feestdag Halloween. Iedereen kent deze feestdag en velen maken ook direct de associatie met de Verenigde Staten. Echter is deze feestdag steeds populairder aan het worden in ons eigen land en het is dan ook een perfecte kans voor een leuke en opvallende campagne voor je merk. Welke merken hebben dit gedaan afgelopen jaar en zijn ze erin geslaagd er iets unieks van te maken? Lees verder en je komt het te weten!

Afgelopen dinsdag 31 oktober was het weer de dag van het gruwelen Halloween. In de Verenigde Staten word je doodgegooid met marketing gerelateerde campagnes rondom deze feestdag. Voor retailers in de Verenigde Staten staat dit evenement op de 6e plek met betrekking tot inkomsten en is daarmee een zeer winstgevend evenement. Zo populair als in de VS is het in ons kikkerlandje daarentegen niet. Amerika-kenner Victor Vlam heeft wel een verklaring voor het grote verschil tussen Nederland en de VS met betrekking tot het vieren van de feestdag. Hij geeft als reden hiervoor dat Halloween een feest is dat in Amerika al jarenlang een traditie is, terwijl het in Nederland eigenlijk pas een paar jaar daadwerkelijk gevierd wordt. Echter wordt het in ons eigen land wel steeds populairder. Vanuit de VS wordt Halloween gezien als een echt kinderfeest, waarin kinderen langs de deuren gaan voor snoep (trick or treat). In Nederland is het juist onder de jongeren en volwassenen populair. Er worden veel feesten gegeven die het thema hanteren, maar ook bedrijven spelen in op de feestdag. Er komt langzaam maar zeker een trend op gang van marketing gerelateerde campagnes. Het eerste merk dat bij mij naar boven komt is Fanta, maar ook pretparken doen volop mee met spookachtige campagnes.

Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle marketing campagne?

Tijdens een campagne kan ieder merk een ander doel nastreven. Het ene bedrijf wil bijvoorbeeld de omzet en KPI’s verhogen, een ander wil juist meer awareness creëren en weer een ander wil meer vaste klanten aantrekken. In de laatste jaren zijn er steeds meer kanalen waar een campagne gelanceerd kan worden, daarom is het dus belangrijk dat het gekozen kanaal past bij de doelgroep dat een bepaald merk wil aanspreken. Ook is het tijdens het opzetten van een campagne van belang om in te spelen op de emotie; maak het levendig, zodat toekomstige consumenten zich makkelijker kunnen inleven in het gebruik van een bepaald product. Omdat in deze blog gekeken gaat worden naar Halloween gerelateerde campagnes is het dus ook van groot belang of de campagne goed aansluit bij de gedachtes die de feestdag uitdraagt.

 

Toen ik begon met googelen naar marketing campagnes in Nederland rondom Halloween, kwam ik er al vrij snel achter dat de welbekende campagne van Fanta die ik me heel snel voor de geest kon halen eigenlijk een van de weinige campagnes is. Dit is raar, want vele kranten hebben het juist over een stijgende lijn in populariteit van de feestdag. Het (nog) niet starten met campagnes rondom Halloween kan meerdere oorzaken hebben. Zijn bedrijven net zoals mensen kuddedieren en wachten ze op elkaar? Is er wellicht geen budget voor een campagne rondom deze feestdag? Of levert het gewoonweg niet genoeg op voor een Nederlands bedrijf?

Samenvattend ga ik onderstaande aspecten als leidraad gebruiken bij het analyseren van de volgende campagnes:

  1. Wordt het juiste kanaal aangewend om de bijbehorende doelgroep van het merk te bereiken?
  2. Is de doelgroep onderdeel van de campagne?
  3. Hoe goed sluit het aan bij de kernwaardes van Halloween?

Fanta

Ik ben van mening dat er een zeer sterke fit is tussen het gebruikte kanaal en de doelgroep. Fanta wil een jong en fris imago behouden, zoals te zien is in één van de laatste reclames waarin de jongeren het roer overnemen van de oudere generatie. In de Halloween campagne combineren ze hun product met een van de hotste applicaties onder de jongeren, namelijk: “Snapchat”. Hiermee slaan ze in mijn ogen twee vliegen in één klap. De doelgroep is onderdeel van de campagne, omdat ze het blikje scannen en vervolgens ‘snaps’ naar vrienden sturen met bovenin het logo van Fanta. Dit creëert direct een extra awareness onder alle mensen die de ‘snap’ ontvangen. Als laatste sluiten de griezelige filters van vleermuizen, skeletten en doodshoofden gecombineerd met de kernwaarde van hun eigen product namelijk de sinaasappel, goed aan bij de standaardgedachte rondom Halloween. Zoals eerder gezegd zijn ze een van de weinige die dit jaar een campagne hebben waardoor je als merk veel sneller herkend wordt en wellicht ook langer onthouden blijft.

 [ Conclusie: 4,5 ster / 5 sterren] 

 

Walibi Fright Nights

De doodenge reclames waarin een horror clown de hoofdrol speelt is onderdeel van de campagne waarmee Walibi bezoekers wil trekken naar haar pretpark tijdens de Halloween Fright Nights. Dit doen ze al enkele jaren en met veel succes. Het pretpark wordt namelijk veel bezocht tijdens deze periode. De horror clown wordt al enkele jaren gebruikt en is het imago en de herkenbare mascotte geworden voor Walibi en de Fright Nights. Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van andere attractieparken die ook een Halloween avond/ periode hebben (zoals Toverland, Hellendoorn en Movie Park). Ik heb de campagne gezien als commercial op TV in de avonduren. Je kunt je afvragen of de jongeren in het tijdperk van social media, Youtube en Netflix nog veel tv kijken en de vraag stellen of het effectief is om in de periode voor het event zo vaak op dat kanaal aanwezig te zijn? Aan de andere kant is er een speciale Halloween Fright Night campagne site gelanceerd die een groot succes bleek te zijn en het evenement was dan ook binnen korte tijd uitverkocht. Bovendien is de doelgroep natuurlijk onderdeel van de campagne: in de reclame zijn jongeren te zien en laat nou net juist deze doelgroep het grootste publiek van dit themafeest van het pretpark zijn. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar van velen hoor ik dat het heel mooi aangekleed is en je echt in de sfeer wordt meegenomen. Het moet wel ontzettend eng zijn! Maar…uiteindelijk is dat nou net waar Halloween om draait en waarschijnlijk daarom juist de bedoeling van Walibi.

[Conclusie: 4/ 5 sterren]

 

Tot op heden is er nog niet zoveel vergelijkingsmateriaal qua campagnes in Nederland te vinden. Ik ben heel benieuwd hoe dit over een aantal jaren zal zijn. Zullen er vele bedrijven meegaan en ook campagnes gaan voeren? Of blijft verdere commerciële animo uit? Hoe zal deze feestdag zich verder ontwikkelen in Nederland. Zullen we er over een aantal jaren net zo van in de ban zijn zoals de Amerikanen? Of is het huidige gebrek aan participerende bedrijven een indicator voor het doodbloeden van dit themafeest in Nederland? To be continued…

The following two tabs change content below.

Jill Verhaag

Laatste berichten van Jill Verhaag (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.