BlogE-commerceInnovatie

Komt een Apple bij de Dr.

Dit artikel is geschreven door Boy Zelle van MARUG.nl.

Apple was op zoek naar een geschikte medicijnman en vond deze afgelopen woensdag officieel in Dr. Dre. Het doktersrecept kostte Apple 3 miljard dollar. Het Californische bedrijf dat bekend staat om haar innovatieve producten kan wel wat vernieuwing gebruiken nu alweer de zesde generatie iPhone eenheidsworst op de deur bonkt. De overname van Beats by Dr. Dre is de eerste grote acquisitie van het bedrijf – los van het vernuftige jatwerk van Steve Jobs in zijn vroege jaren bij Apple en het terugkopen van Jobs als CEO door de overname van zijn bedrijf NeXT. Maar valt het wel  te rijmen dat de hipsters van Apple nu mentaal worden geassocieerd met de wannabe gangsters van Beats? En wat verklaart deze op het eerste oog onmogelijke liefde?

Feit is in ieder geval dat het statussymbool van de witte Apple oortjes in het straatbeeld is vervangen door de beatpompende lompe koptelefoons vol technologie

Beats overname Apple

Street Credits

Het is op zijn minst bijzonder te noemen dat voor het eerst in de geschiedenis van het uiterst succesvolle Apple, het bedrijf nu wordt geassocieerd met een ander bedrijf. Je zou zeggen dat dit de superioriteit van het merk Apple alleen maar ten slechte kan beïnvloeden – ook al opereert Beats ook in het hoge segment. Feit is in ieder geval dat het statussymbool van de witte Apple oortjes in het straatbeeld is vervangen door de beatpompende lompe koptelefoons vol technologie. De inkomsten achter deze status zijn dus weer terug in de stal van Apple. Maar er schuilt natuurlijk veel meer achter deze toevoeging aan het Apple portfolio dan enkel het terugclaimen van street credits.

Bezit – al dan niet fysiek – is verleden tijd, gebruikswaarde is waar de focus op ligt voor consumenten

Apple: de boot gemist?

Beats heeft Apple weten te verleiden met haar kwaliteiten omdat deze naadloos – en draadloos –  aansluiten op de huidige behoeften van de producent van de iPhone. Daar waar iTunes rond het millennium het nieuwe succes voor Apple betekende, verliest het bedrijf nu rap terrein in de muziekwereld door de opkomst van gratis muziekstreaming diensten als Spotify. Bezit – al dan niet fysiek – is verleden tijd, gebruikswaarde is waar de focus op ligt voor consumenten. Dit gegeven in combinatie met het gebruiksgemak van de muziekstreamingdiensten verklaart de nieuwe norm voor muziek luisteren. Wie het nieuws gevolgd heeft zal het niet ontgaan zijn dat juist Beats al een dergelijke streamingdienst op de markt heeft gebracht; een terrein waar Apple de boot al lang en breed gemist heeft. Deze dienst van Beats bevat een interessante USP: afspeellijsten die volledig kunnen worden gebaseerd op de smaak van de gebruiker in plaats van afspeellijsten die enkel zijn gebaseerd op genres of vergelijkbare artiesten.

Lovine wist de nodige deals met de muziekindustrie te sluiten en bepaalde daarmee mede het succes van iTunes.

Vriendendienstje

Jimmy Lovine – het brein achter Beats en een man wie ook bevriend was met Jobs – heeft in het verleden al veel betekend voor het bedrijf uit Sillicon Valley. Lovine wist de nodige deals met de muziekindustrie te sluiten en bepaalde daarmee mede het succes van iTunes. iTunes is dus letterlijk en figuurlijk een vriendendienstje. Nu is dus ook de nieuwe formule van Lovine opgekocht. Apple hoopt met de nieuw verkregen Dre en Lovine aan boord zichzelf weer te kunnen opkalefateren.

Kwakzalver

Apple lijkt een stap in de goede richting te zetten door de keuze te maken om terrein te winnen op het gebied van muziekstreaming. Maar kan Apple met alleen Beats de strijd nog winnen van toonaangevende streamingdiensten als Spotify en Netflix, of is het bedrijf al te laat? Een peperdure overname van Spotify had wellicht meer zoden aan de dijk gezet. Het staat hoe dan ook vast dat de toekomst zwaarder zal worden voor Apple vergeleken met het iTunes-tijdperk, omdat de marges voor muziekstreaming laag zijn en de concurrentie intens is. Het lijkt er op dat Apple de verkeerde keuze heeft gemaakt door samen te werken met een bevriende kwakzalver. De kans is klein dat Beats het bedrijf volledig kan genezen en haar innovatiekracht en toekomstige concurrentiekracht kan herstellen. Een kleine impuls voor de financiële gezondheid van Apple kan Beats natuurlijk wel teweegbrengen. Ik voorspel echter wel een zwaardere operatie in de toekomst.

Beats overname Apple
Dr. Dre en Jimmy Lovine
The following two tabs change content below.

Gastschrijver

2 gedachten over “Komt een Apple bij de Dr.

 1. Good day I am so thrilled I found your webpage, I really found
  you by accident, while I was looking on Google for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the
  moment but I have saved it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.