BlogMarkethings.net inspireert

Het Koningsdag Marketing-Walhalla draaide weer op volle touren!

Koningsdag brengt elk jaar weer een fors bijbehorend consumptiepatroon met zich mee. Volgens de Telegraaf geeft de Nederlandse Koningsdagvierder gemiddeld bijna drie tientjes uit met Koningsdag. Als blijkt dat het hierbij om ongeveer 1/3e van de Nederlandse bevolking gaat, komt dat al gauw neer op 165 miljoen euro. Dat is een behoorlijk bedrag! En dan te bedenken dat het nog zo koud was ook. Volgens ING verdienden vrijmarkt-verkopers zo’n 65 euro, terwijl dit bij een wat aangenamere temperatuur al gauw 100 euro is. Vele bedrijven en merken proberen dan ook op Koningsdag of in die week ervoor in te haken op Koningsdag en Oranje-gerelateerde dingen. En dan voornamelijk via social media. Ook dit jaar zijn er weer een aantal bedrijven en merken die dat met verve deden. Ik heb ze bij elkaar “gezet” in deze blog en wil ze graag met jullie delen!

Viral Social Media: hoe het niet moet

Het lijkt gemakkelijk om zo maar even snel een post op Facebook te plaatsen als merk of bedrijf zijnde, maar dat is in werkelijkheid toch iets minder makkelijk. Het ging namelijk wel eens gruwelijk mis met ‘even een berichtje plaatsen op Facebook. Zo was KLM een keer grof in de fout gegaan door een plaatje van departures te posten nadat Oranje Mexico had verslagen op het WK Voetbal 2014. En dit schoot veel Mexicanen in het verkeerde keelgat.

Een andere inhaker die negatieve gevolgen zou kunnen krijgen is die van de HEMA. Op het eerste zicht lijkt dit wat gewaagd, maar ziet het er verder leuk uit en trekt het zeker de aandacht. Wellicht dat HEMA ook heel goed de aandacht heeft getrokken en veel extra consumenten heeft weten te overtuigen om een onesie te bestellen. Echter, is er nooit door de Oranjes toestemming gegeven om de drie prinsesjes te gebruiken als marketinginstrument. En ik denk dat de gevolgen niet mals zullen zijn als het diplomatieke instrument wat de Oranjes bezitten, wordt ingezet. Daartoe behoren onder andere juristen en een team van mensen die de Oranjes beschermt. Deze inhaker is namelijk ook al voor Koningsdag in het leven geroepen. De kans dat mensen hun onesie niet meer thuis op de deurmat kregen, is vrij groot. Mochten mensen hem wel op tijd voor Koningsdag hebben gekregen, hebben ze geluk gehad. Misschien dat HEMA er met een vermanende brief vanaf komt, maar daar heb ik mijn twijfels over.

Viral Social Media: Hoe het wel moet

Een ander goed voorbeeld dat ik tegen kwam, was van Unox. Dit merk van Unilever speelde heel goed in op de actualiteit middels twee krachtige instrumenten. Blijkbaar was er op bepaalde plekken de mogelijkheid om onderstaande Unox kroon als filter op snapchat in te stellen. Ik vermoed dat veel mensen dit gemist hebben op hun festival, maar wel leuk bedacht. Verder spelen ze natuurlijk goed in op het koude weer dat we helaas troffen dit jaar.

Ze kunnen bijna niet ontbreken: Centraal Beheer Achmea. Ik moest even twee keer kijken voordat ik snapte wat er bedoeld werd, maar het is absoluut goed gelukt denk ik. Ook hier weer kun je je afvragen of Willem-Alexander niet even toestemming had moeten geven, maar ik vind hem sterk.

De volgende inhaker van Stabilo snapte ik ook niet toen ik hem zag. Je moet eigenlijk eerst kijken en dan oordelen. Het is vooral de bedoeling dat je nog even niet opzoekt wat voor bedrijf Stabilo is als je goed naar het plaatje kijkt. Afijn, nu je het plaatje hebt gezien (in de tussentijd) is het goed om te vermelden dat het eigenlijk niet om het plaatje gaat, maar om de potloden om het plaatje heen, want dat is wat Stabilo eigenlijk verkoopt. Ik vind deze zelf niet zo sterk, want ik had het niet eens opgemerkt. Al mijn aandacht ging uit naar het koekhappen.

De volgende inhaker vond ik persoonlijk wel grappig, maar was misschien niet geheel toepasselijk. Deze inhaker van Netflix speelt natuurlijk in op het feit dat veel Nederlanders vrijdag een vrije dag hadden en misschien een beetje wilden uitrusten van Koningsnacht- en dag. Leuk bedacht, maar veel Nederlanders zijn op vakantie, onderweg of toch gewoon op stage of werk aanwezig. In ieder geval was het een leuke post.

And the winner is..

De sterkste inhaker van dit jaar kwam naar mijn mening van de hand van Amstel. De actualiteit wordt perfect gecombineerd met de gezelligheid die bier op deze dag brengt. Ondanks dat het koud werd en ook nat (al dan niet vanwege het bier), drinken veel mensen bier op deze feestdag. De boodschap van Amstel is gericht op vriendschap en elkaar wat gunnen. Laat dat nou ook nét bij deze dag passen. Goed gedaan dus!

Conclusie

Inhakers zijn er elk jaar wel weer te vinden, maar hopelijk heb ik aan de hand van enkele voorbeelden kunnen uitleggen dat een simpele post op Facebook niet zomaar geplaatst wordt zonder dat er, al dan niet bewust, goed over na wordt gedacht. Het kan een keer een gewaagde poging zijn wat tot veel publiciteit kan leiden, maar het kan ook écht gruwelijk misgaan. Het perfect weergeven van merk-attributen en herkenningspunten is lastig door middel van een plaatje, maar enkele merken kwamen heel dichtbij. Gelukkig waren niet alle marketeers “bezet” op Koningsdag!

Bronnen:

  • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/28062811/___Lage_uitgaven_Koningsdag___.html
The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.