E-commerceMarkethings.net informeert

Koopjesjagers verzamelt u: Black Friday in Nederland

Rijen dik om vier uur s’nachts voor de deur van een warenhuis wachten, klaar om toe te slaan. Hysterische taferelen en klanten die vechten voor de beste koopjes. Dat is waar ik aan denk als ik de term ‘Black Friday’ hoor. En vandaag is het zo ver: Black Friday is een Amerikaanse traditie die elk jaar gehouden wordt op de dag na Thanksgiving. Retailers stunten op deze dag met hoge kortingen, wat enorme drukte in de winkels veroorzaakt. Tot een aantal jaar geleden waren wij in Nederland nog niet zo bekend met deze dag. Sinds 2015 wint Black Friday echter steeds meer populariteit onder het Nederlandse winkelpubliek. Hoe spelen retailers in Nederland dit jaar in op dit fenomeen? Ik heb het voor je uitgezocht! 

Van Black Friday tot Cyber Monday – Verenigde Staten vs Nederland

 Zo groots en hysterisch als Black Friday in de Verenigde Staten is, zal het in Nederland niet zo snel worden. In de Verenigde Staten bereiden veel consumenten zich voor op Black Friday: van coupons knippen tot de auto alvast een paar dagen van tevoren bij het winkelcentrum parkeren. Veel Amerikanen hebben ook vrij op deze dag, wat nog meer drukte veroorzaakt. Vorig jaar ging 51 procent van de Amerikanen speciaal erop uit om koopjes te scoren (Anderson, 2017).

In Nederland is het fenomeen pas sinds enkele jaren in opkomst. Vorig jaar deed 7% van de Nederlanders mee aan Black Friday. Dit jaar is het vooruitzicht echter dat zo’n 18% van de Nederlanders bewust op koopjesjacht zal gaan (Emerce, 2017). Naast Black Friday zal de koopjesjager ook Cyber Monday op 27 november in het vizier houden. Deze dag staat compleet in het teken van hoge online aanbiedingen. De verwachting is dat het aantal deelnemende retailers in Nederland zal toenemen met de jaren. Er bestaan al sites die een overzicht geven van alle deals die op Black Friday worden aangeboden. Retailers kunnen zowel online als offline inspelen op Black Friday. Ik heb een aantal van mijn bevindingen voor je op een rijtje gezet.

Een boost voor de fysieke winkels?

Een van de grootste uitdagingen voor fysieke retailers is het veranderende consumentengedrag. We shoppen tegenwoordig steeds meer online, vanuit onze luie stoel. De lijst met producten die niet online te vinden zijn, wordt steeds kleiner. Toch hebben fysieke winkels naar mijn mening een groot voordeel, vergeleken met online winkelen: de ervaring die ze bieden aan de consument. Black Friday is dan ook een mooie kans voor fysieke retailers om de consument een speciale winkelervaring te bieden. Online retailers kunnen echter ook profiteren van Black Friday. Zoals eerder benoemd nemen veel Amerikanen vrij op deze dag. In Nederland is dit echter niet het geval, wat fysiek winkelen voor een grote groep Nederlanders niet mogelijk maakt op Black Friday. Hier kunnen webwinkels makkelijk op inspelen, door ook op vrijdag  online kortingen aan te bieden.

De winkeliersvereniging van Rotterdam maakt goed gebruik van de gelegenheid en besloot het initiatief ‘Black Friday Rotterdam Weekend Deals’ te introduceren. Een groot project, waarbij de Rotterdamse horeca, het Museum Rotterdam en de winkels hun handen ineenslaan. Fred van Leer opent zelfs de Mancave, waar mannen kunnen onderduiken voor de winkeldrukte terwijl ze biertjes drinken en gamen (Driessen, 2017). Door verschillende activiteiten rondom Black Friday te organiseren, bieden de retailers een extra ervaring voor de consument. Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot flink wat extra fysieke verkopen.

Naast speciale evenementen ging ik op zoek naar tv-commercials die zich speciaal richten op Black Friday. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat maar weinig retailers in Nederland hier gebruik van maken. In 2015 gebruikte Media Markt als een van de weinigen deze reclame. Een verklaring voor het lage aantal tv-commercials, speciaal gericht op Black Friday, zou kunnen zijn dat deze manier van adverteren redelijk duur is – zeker voor een actie die maar korte tijd geldig is.

Cyber Monday: het nieuwe Black Friday?

Online promoties, in tegenstelling tot tv-commercials, verschijnen de afgelopen dagen in overvloed. Zo kwam ik een tof filmpje tegen van webshop CoolBlue. In deze reclame haakt CoolBlue goed in op Black Friday door hun eigen ‘Blue Friday’ te introduceren. In plaats van een dag, introduceren zij een week vol aanbiedingen. Een goede inhaker, als je het mij vraagt. Onderscheidend, goed gekoppeld aan het merk door met de term ‘Blue Friday’ te komen en leuk dat er met een knipoog gekeken wordt naar de Black Friday drukte. Logistiek gezien is dit overigens ook een slimme tactiek. Door consumenten een week de tijd te geven, in plaats van een dag, kan CoolBlue de drukte in leveringen spreiden.

Verder heeft Media Markt een aparte site voor Black Friday aanbiedingen die het gehele weekend geldig zijn. Ook webshop Zalando geeft kortingen weg tot wel 50%, deze beperken zich echter tot alleen de vrijdag. Een leuk detail is dat Zalando op haar site uitlegt waar Black Friday origineel vandaan komt. En het oerhollandse HEMA? Ook deze winkelketen kondigt aan dat het dit jaar voor het eerst zal deelnemen aan Black Friday. Op de site van Black Friday Nederland benadrukken zij dat er hoge kortingen zullen worden aangeboden.

De promoties van retailers zijn dus voornamelijk online te vinden. Cyber Monday groeit dan ook flink in populariteit. Vorig jaar werden Nederlandse webshops tijdens Cyber Monday al door 65% meer mensen bezocht dan gemiddeld in de maand november (RTB House).

De toekomst van Black Friday in Nederland

De verwachting is dus dat Black Friday en Cyber Monday steeds populairder zullen worden in Nederland. Des te meer retailers mee zullen doen aan Black Friday, des te belangrijker het wordt om jezelf te onderscheiden van de consument. Verder is het de vraag of retailers meer moeten focussen op hun fysieke verkopen, of juist meer op online verkopen. Voor beiden vormen is iets te zeggen. Fysieke winkels kunnen gebruik maken van de Black Friday gekte door consumenten een speciaal dagje uit te bieden. Tegelijkertijd kan de drukte in de winkels doorslaan, waardoor de consument misschien meer de neiging heeft om online te winkelen. Een omni-channel aanpak zal waarschijnlijk het meest effectief zijn. Retailers zullen ervoor moeten zorgen dat consumenten zowel in-store, als online via hun smartphone of laptop goede deals kunnen scoren.

Persoonlijk laat ik de Black Friday drukte vandaag even aan me voorbijgaan, maar wellicht check ik toch nog even een paar webshops. Ga jij er nog op uit vandaag, of is Black Friday misschien toch ietwat overdreven voor de nuchtere Nederlander?

Bronnen:

Anderson, G. (October 12, 2017). Why A Less Significant Black Friday Is Good For Retailers. Geraadpleegd op https://www.forbes.com/sites/retailwire/2017/10/12/why-a-less-significant-black-friday-is-good-for-retailers/.

Driessen, M. (November 17, 2017). Zo haal je het maximale uit Black Friday. Geraadpleegd op https://www.metronieuws.nl/werkgeld/2017/11/zo-haal-je-het-maximale-uit-black-friday

Emerce. (November 15, 2017). Meer Nederlanders hebben interesse voor Black Friday, maar scepsis blijft. Geraadpleegd op https://www.emerce.nl/nieuws/meer-nederlanders-hebben-interesse-black-friday-scepsis-blijft

 

 

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.