BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Kordaat: beter goed gejat dan slecht bedacht?

kordaat pils

Toen ik deze week in de trein van Sliedrecht naar Tilburg zat, ben ik minimaal vijf posters van Kordaat tegen gekomen. Daarnaast zag ik diezelfde avond een tv-commercial. “Voor alle kordate mannen van Nederland die beloond mogen worden omdat ze het huis van hun gezin als een kasteel verdedigen, ze door weer en wind en met gevaar voor eigen leven de zwaarste klussen volbrengen… voor al die mannen is er nu Kordaat”. Ik was meteen nieuwsgierig naar waar dit biertje vandaan komt, jij ook?

Wie de commercial of de poster gezien heeft, weet vast ook dat er niets over de fabrikant wordt vermeld. Daarnaast wordt er ook niets gezegd over waar je het biertje kunt kopen. Ik ben verder gaan zoeken op de website en daar kwam al vrij snel naar voren dat het bier exclusief verkrijgbaar is bij Lidl. Maar waarom moet je zoveel moeite doen om hierachter te komen? Blijkbaar moet alle aandacht naar het nieuwe biermerk gaan. Het bedrijf wil dus eerst het biertje vestigen en dan pas de link leggen met Lidl.

Een misvatting over hard discounters is namelijk dat zij een slechte kwaliteit bieden voor een lage prijs. Hoewel dit vroeger misschien het geval was, is dit al lang niet meer aan de orde. Mensen worden vaak misleid door onbekende merknamen die ze zien bij hard discounters. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen na het proberen van deze merken, ze soms zelfs beoordelen als beter dan nationale merken. Doordat Lidl niet expliciet communiceert met haar naam in combinatie met Kordaat, probeert ze deze misvatting weg te nemen.

Ken ik de naam Kordaat niet ergens van?

Dit was ook mijn eerste gedachte! Ik moest direct denken aan het merk Kornuit, een biertje van Grolsch. Dit merk wordt de laatste tijd ook veel onder de aandacht gebracht. Aangezien ik de afgelopen tijd een stuk of 100 keer naar de bioscoop ben geweest, heb ik hier ook regelmatig een commercial van Kornuit voorbij zien komen. Persoonlijk vind ik de merknaam Kordaat wel erg veel op Kornuit lijken. Door Grolsch is er geen reactie gegeven op de merknaam, maar het bedrijf zou nog altijd een rechtszaak kunnen aanspannen.

kornuit

Is de Kordaat verpakking een copycat van Brouwers?

De naam Kordaat is niet het enige dat gelijkenissen vertoont met andere merken. Er wordt namelijk ook gespeculeerd over de verpakking van het nieuwe biertje. Deze lijkt volgens sommigen erg op het private label van Albert Heijn, Brouwers. Wat vind jij?

In de praktijk komt copycatting vaker voor. Het gaat hierbij vaak om private labels die eigenschappen van de verpakking van nationale merken kopiëren. Door het imiteren van de verpakking van een nationaal merk, hoopt het private label de evaluatie van een nationaal merk te assimileren naar het private label. Zelf denk ik dat dit bij Kordaat niet het geval is, aangezien de speculaties van copycatting gaan over een ander private label.

kordaat brouwers

Gestolen tekst van Hertog Jan

Na dit gezien te hebben wisten veel mensen zeker dat Kordaat gebrouwen wordt door AB Inbev. Op de website van Kordaat staat de volgende zin: “Alleen de rijkste mout, de mooiste hop en kristalhelder natuurzuiver water uit de Eifel zijn goed genoeg”. RTL Z kwam er na wat research achter dat exact (!) dezelfde zin te vinden is op de website van Hertog Jan.

kordaat hertog jan

Gebrouwen door Bavaria?

RTL Z heeft niet stilgezeten. Omdat er veel gespeculeerd is over de fabrikant van Kordaat zijn ze langs bierbrouwers gegaan om te achterhalen wie van hen dit biertje brouwt. De woordvoerder van Bavaria wilde in eerste instantie niet bevestigen dat hier Kordaat bier gebrouwen wordt. Maar blijkbaar wordt na een telefoontje met Lidl toch gezegd dat Bavaria de brouwer van Kordaat is. Het bier verschilt echter wel van Bavaria bier. Kordaat bevat 4,8% alcohol en wordt bij Lidl verkocht voor €6,49 per krat. Bavaria daarentegen bevat 5% alcohol en kost €12,78 bij Albert Heijn.

Succesformule?

De reacties op Kordaat zijn verdeeld. Hoewel er veel wordt gezegd over gekopieerde eigenschappen van concurrenten, zijn ook veel mensen lovend over de nieuwe formule. Persoonlijk vind ik de aanpak van Lidl heel slim, want het geeft mensen de kans een mening te vormen over het merk voordat ze weten waar het vandaan komt. Ben jij van plan binnenkort met een Kordaat biertje op de bank neer te ploffen?

Bronnen: 

  • https://www.rtlz.nl/life/lifestyle/artikel/4461956/geheimzinnig-bier-kordaat-lidl-bavaria-grolsch-kornuit
  • https://www.distrifood.nl/assortiment/nieuws/2018/10/nieuw-lild-pils-kordaat-komt-van-bavaria-101119773?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.198834415.1373024707.1541153517-646645825.1541153517
  • https://www.kordaatbier.nl/

 

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

2 gedachten over “Kordaat: beter goed gejat dan slecht bedacht?

  1. Ik had precies dezelfde vraagtekens bij dit bier! Super leuk dat ik na het lezen van dit artikel jouw naam zag staan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.