BlogInnovatieMarkethings.net informeert

KPN Play and chill?

KPN Play logo
In april van dit jaar kondigde KPN een eigen video-on-demand dienst aan. Na een uitvoerige testperiode onder een kleine groep gebruikers is KPN Play, zoals de dienst heet, sinds vorige week voor iedereen beschikbaar. Play biedt onder andere live tv en een breed aanbod van films en series. Dit klinkt veelbelovend, maar is dit wel een goede zet van KPN? Kan KPN gaan concurreren met de diensten van onder meer Netflix, Hulu en HBO?

Wat is het?
Met KPN Play wil KPN de concurrentie aan gaan met bedrijven als NLziet en het Amerikaanse HBO en Netflix. De app is voor een prijs van 12 euro per maand beschikbaar voor zowel KPN-abonnees als niet-abonnees. Na een periode van 11 maanden wordt dit 16 euro per maand. Met een abonnement op de streamingsdienst krijg je beschikking over het volgende:

  • 22 Televisiezenders.
  • NPO en SBS programma´s tot zeven dagen terugkijken.
  • On-demand HBO en HBO GO.
  • Eigen series van KPN vanaf 2016.
  • Compatibiliteit met Chromecast, Android en iOS.
  • Tot 200 uur aan programma´s opnemen.

KPN Play zenders

Bijzonder is dat HBO in het pakket zit verwerkt, terwijl een los abonnement op HBO al snel 15 euro per maand kost. KPN onderscheid zich hiermee dus van andere telecom bedrijven zoals Ziggo en Tele2 en bereikt ook een andere doelgroep.

The Internet of Things

Ons kijkgedrag verandert. We willen steeds meer zelf bepalen waar en wanneer we televisie of series kijken. En Play geeft je deze vrijheid. Bovendien maakt Play tv-kijken persoonlijk door altijd een interessante selectie van relevante programma’s te bieden. Zo geeft de app suggesties op basis van het kijkgedrag, kunnen mensen een eigen pinbord maken met programma’s, series en films en kunnen vrienden elkaar tippen over must sees – Frank van der Post, CCO van KPN

Dit is een van de redenen voor de introductie van Play en lijkt een trend te zijn in de markt, zoals eerder te lezen speelde Google hier al op in door middel van YouTube Red. Steeds meer apparaten staan in verbinden met internet en het is dus niet vreemd dat KPN dit wil implementeren van gaat maken. Echter de concurrentie heeft al een aantal jaar voorsprong en Play heeft nog een aantal beperkingen

Ruimte voor verbetering

De streamingsdienst staat nog in zijn kinderschoenen en heeft dus nog veel verbeterpunten. Zo biedt Play films en series anno 2015 slechts in SD in plaats van HD aan. Wel hoopt KPN hier medio 2016 verbetering in te brengen. Ook ligt de prijs van 12 euro per maand boven die van concurrenten NLziet en Netflix die 8 euro per maand vragen. Verder is Play nog niet te gebruiken in je browser en met Windows mobile en Apple TV . Echter, hier wil KPN volgend jaar ook verandering in brengen.

Persoonlijk denk ik dat KPN Play niet kan concurreren met Amerikaanse grootmachten als Netflix en HBO, zeker niet in de huidige staat. Als Netflix gebruiker zal ik niet snel overstappen naar een duurder abonnement met een kleiner aanbod aan series. Hierin ben ik waarschijnlijk niet de enige. Wel is er weinig concurrentie van Nederlandse organisaties en ik denk dat KPN zich daarom vooral moet richten op eigen series en Nederlandse zenders. Naar mijn mening zal Play dit jaar nog weinig succes boeken. Echter als aan de verbeterpunten wordt gewerkt kan Play de komende jaren een sterke zet worden van KPN.

The following two tabs change content below.

Levi Portier

Laatste berichten van Levi Portier (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.