BlogInnovatieMarkethings.net recenseert

De kruidnotenvlaai van de Aldi, net zo’n succes als de frikandellenvlaai?

Aldi heeft de afgelopen tijd veel media aandacht getrokken met de frikandellenvlaai. Naast alle aandacht voor de winkelketen heeft het product ook goed verkocht. Deze producten worden onder een eigen merknaam verkocht (private label) en kunnen zonder herkenbare merknaam in de markt gezet worden. Vandaag is bij de Aldi voor het eerst de kruidnotenvlaai verkrijgbaar. Gaat dit ook een succes worden? En zal Aldi in de toekomst vaker met dit soort verassende producten nieuwe klanten naar de winkel kunnen trekken? We beantwoorden deze vragen in deze blog aan de hand van kenmerken van private label merken.

Wanneer spreken we van een private label?
Een private label is een merk dat eigendom is van de retailer zelf, zonder dat het per se de naam van de retailer zelf heeft. Albert Heijn, Jumbo en andere grote supermarkten verkopen de producten meestal onder hun eigen winkel naam. Discounters als Aldi doen dat meestal onder nieuwe merknamen. Zo lijkt het alsof er veel merken aanwezig zijn in de winkel.

Waarom kunnen private labels zo succesvol zijn?
Eerder schreven we al een blog over de kracht van private labels, maar hier nog even de belangrijkste punten op een rij. Private labels hebben diverse voordelen ten opzichte van gewone merken. Doordat de retailer volledige zeggenschap heeft over op welke plek in het schap de producten komen en of ze überhaupt schapruimte krijgen, is er minder onzekerheid om te innoveren. De beschikbare schapruimte blijft gegarandeerd. Daarnaast hoeft er minder geld in marketingcommunicatie gestoken te worden, omdat de producten vaak mee kunnen liften op het succes van de retailer. Dat geldt vooral wanneer private label producten dezelfde merknaam gebruiken als de retailer zelf. Een andere reden waarom het risico bij innovaties voor private labels over het algemeen klein is, komt vanwege het feit dat producten als ze tegenvallen ook weer uit de schappen gehaald kunnen worden. Zo kunnen ze direct worden vervangen door beter verkopende producten, een normaal merk kan minder gemakkelijk van assortiment wisselen. Onderscheidende producten zorgen er ook voor dat de winkelvoorkeur van klanten sterker wordt en dat ze hiermee naar de winkel getrokken kunnen worden. Hierdoor en door de lage risico’s ontstaan meestal de grotere innovaties bij de private label merken.

Wordt de kruidnotenvlaai ook een succes?
Wat we met de frikandellenvlaai hebben gezien, is dat er veel media aandacht op kwam. Zo schreven onder andere RTL nieuws, het AD en De Telegraaf over het nieuwe product. Doordat de frikandellenvlaai echt een onderscheidende innovatie was, heeft het veel aandacht gekregen. Die aandacht komt ook ten goede aan de kruidnotenvlaai. Ik verwacht dus wel dat het een succes gaat worden. En ook als het geen succes wordt dan zullen de negatieve effecten voor de Aldi relatief klein zijn. Doordat het product innovatief en onderscheidend is krijgt het veel aandacht én trekt mensen naar de winkel. Dit zal niet alleen de omzet in de vlaaiencategorie ten goede kunnen komen, maar ook de omzet in andere productcategorieën.

De toekomst van private lables
Huismerken zullen zich waarschijnlijk steeds verder gaan innoveren, om zo voorkeur voor een bepaalde retailer te creëren. Ik verwacht daardoor dat er met Kerst en Pasen ook allemaal creatieve producten bedacht worden door retailers om aandacht te trekken en mensen naar hun winkels te krijgen. Wie weet komen er gigantische grote paaseieren, paashazen die een kilo chocola bevatten of andere aparte producten? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.