Blog

Acties rondom Vrouwendag: goed over nagedacht?

Vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Voor marketeers een mooi aanknopingspunt voor leuke acties speciaal voor vrouwen, zou je denken… Het klinkt als een goed idee, maar is blijkbaar toch moeilijker dan je denkt.

Thalys dacht een goede actie bedacht te hebben: op Internationale Vrouwendag waren alle tickets te boeken voor maar 8 euro, de laagste prijs die ze ooit voor hun tickets gevraagd hebben. Wil je gezellig met vriendinnen naar Parijs, dan kost het je op deze manier 16 euro (je moet waarschijnlijk ook nog terug) in plaats van minimaal 70 euro. Mooi meegenomen, zou je denken. Het minder mooie aan deze actie was wel dat de site ’s ochtends vroeg al plat lag. Er leek nog over nagedacht te zijn door een extra linkje te plaatsen naar deze actie voor Vrouwendag, maar die pagina bleek helaas niet te bestaan. Voortaan iets beter over nadenken dus.

Gamma dacht op haar beurt dat het wel leuk zou zijn om vrouwen in België 20% korting te geven op Internationale Vrouwendag. Het eerste probleem doet zich echter al voor als blijkt dat Gamma denkt dat het zaterdag 9 maart Vrouwendag is, terwijl dat toch echt een dag eerder was. Of zou het gewoon beter zijn voor de verkoopcijfers om zo’n actie op zaterdag plaats te laten vinden? Doe dan in ieder geval niet alsof je inspeelt op Vrouwendag.

gamma.vrouwendag.335

Het volgende probleem van deze actie doet zich voor als het ‘Instituut voor Gelijkheid voor Mannen en Vrouwen’ zich ermee gaat bemoeien. Want ja, je kunt toch niet alleen vrouwen korting geven en mannen daarmee discrimineren? Gamma blies de actie daarom toch maar weer af. Thalys kreeg deze waarschuwing overigens ook, maar heeft zich daar niets van aangetrokken.

En dan hebben we supermarktketen Spar nog, die vrouwen subtiel terug naar het aanrecht wijst. Er werd een paginagrote advertentie in de landelijke Belgische dagbladen geplaatst. Hierbij zijn verschillende vrouwen te zien in een kookschort, terwijl ze heerlijke gerechten laten zien die ze waarschijnlijk voor hun echtgenoot klaar gemaakt hebben. Spar wijst er achteraf op dat het niet de bedoeling was om vrouwen als clichébeeld te portretteren. Aan de ene kant niet goed over nagedacht, maar aan de andere kant ook niet verkeerd als je advertentie daardoor viraal gaat!

media_xl_5629085

Zijn jullie nog leuke acties tegengekomen die wél goed doordacht waren? Deel het in de comments! 

The following two tabs change content below.

Lisanne

Laatste berichten van Lisanne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.