Blog

Leren tijdens het bankhangen: het kan dit weekend!

Het ijs op met onze inmiddels verroeste schaatsen is er deze winter (nog) niet echt van gekomen. Dat vinden jullie vast net als ik erg jammer. Opgegroeid aan het water, waar ik vanuit de achtertuin zo met één stap op het natuurijs stond was geweldig! Dit jaar moeten we vermoedelijk genoegen nemen met kijken naar schaatsend talent op tv. Vandaag starten de WK-Afstanden in Heerenveen. Met schaatsen aan op de bank dan maar?!

Sportmarketing

De ISU WK Afstanden in Thialf zijn van 12 tot 15 februari. Voor de echte schaatsfans onder ons is dit het belangrijkste schaatsweekend van het jaar. Maar hoe wordt marketing nu eigenlijk ingezet tijdens zo’n event? Sportmarketing is nog altijd een groeiend vakgebied. De wereld van sport heeft namelijk veel meer te bieden dan enkel die sportende sterren. Sport is gewoon pure business. Een business die bestaat uit idolen, sponsor belangen en continue media aandacht. Best interessant, of niet? Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten me ‘gewone’ marketing, zoals het opstellen van een marketingplan, het uitvoeren van positionering, pricing en promotions. Daarnaast bestaat sportmarketing ook uit het proces van de ontwikkeling en implementatie van activiteiten gerelateerd aan productie, distributie en communicatie van sport en sportartikelen. Maar met name een grote rol spelen de inzet van massamedia en free publicity. Dit maakt sportmarketing een flink dynamisch wereldje.

schaatsen_natuurijs_sportmarketing

Maar ik dwaal af naar saaie theorie, terug naar het WK schaatsen! Zullen Ireen Wüst en Sven Kramer zichzelf weer bewijzen? En de broertjes Mulder? De aftrap op 12 februari is met de 3km voor de dames en de 10km voor de heren. Gaan jullie ook kijken? Als je nou kijkt, let dan eens op de marketing en vormen van communicatie die op dat witte ijs terugkomen. Denk bijvoorbeld aan de LiGA campagne van 2010 tot 2014. Gaat er nog geen belletje bij je rinkelen? Geen zorgen, ik loop er met je doorheen.

 

Liga Ladies

Markethings_Liga_Schaatsen

Zoals iedereen zal weten zijn de producten van
LiGA Fast Moving Consumer Goods (FMCG). Doel van LiGA was om meer emotie rondom dit merk te realiseren en de associaties die bij LiGA horen te vergroten onder de doelgroep. LiGA is tenslotte een gezonde snack, maar hebben zij wel zo’n goede bekendheid en imago? Om dit doel te bereiken heeft LiGA contact opgenomen met de Nederlandse schaatsdames. Getransformeerd naar de ‘LiGA Ladies’ met trainers Marianne Timmer en Gianni Romme zorgde deze campagne voor veel free publicity. LiGA is namelijk ook erg goed zichtbaar op de schaatspakken van de dames. Daarnaast werd bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen in Sotsji een mooie commercial uitgezonden op tv om de bekendheid te verhogen en om te werken aan het imago van een gezonde snack. Denk ook aan de vele bedrijven waar Sven Kramer gezicht van is geweest: KPN, Essent en sinds kort zichtbaar op tv voor Lotto. Door gebruik te maken van atleten en hun reputatie is zo’n merkassociatie natuurlijk al snel bereikt! De kracht van idolen moeten we als marketeers echt niet onderschatten.

Dus goed opletten tijdens het WK schaatsen! We brengen de marketingwinter gewoon thuis op de bank dit jaar. Dit word genieten en leren tegelijkertijd, en dat vanuit je luie stoel. Ideaal toch?!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Leren tijdens het bankhangen: het kan dit weekend!

  1. Leuke blogpost! Ik vind inderdaad altijd de Jumbo pakken erg opvallend, dat is erg goede marketing.
    Je kunt natuurlijk ook de pakken van dichtbij bekijken en lekker een stukje schaatsen op de schaatsbaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.