Overig

Leven na de master: Twee Young Professionals van E.ON aan het woord!

April jongstleden. Ik had al mijn vakken afgerond en wilde gaan starten met mijn thesis. Dit wilde ik graag bij een groot en mooi bedrijf doen, omdat ik nog nauwelijks relevante stage-ervaring  had opgedaan. Uiteindelijk kwam ik met E.ON Benelux in contact. E.ON is de grootste private energieleverancier van de wereld, waardoor ze zeker aan mijn vereiste van een groot bedrijf voldeden. Met de Business Intelligence-afdeling heb ik vervolgens een onderzoeksonderwerp afgestemd. Ik ging onderzoek doen naar de hoge churn rate van klanten die via prijsvergelijkingssites klant zijn geworden.  Klanten die via dit steeds groter wordende kanaal geacquireerd worden, vertrekken vaak weer na een jaar, waardoor ze nauwelijks winstgevend zijn. Dit onderzoek is nu in volle gang en de vragenlijst is klaar om uitgezonden te worden naar een grote klantbase. Tijd om even een weekje iets rustiger aan te doen en me met andere zaken bezig te houden. Tijdens de initiële fase van mijn onderzoek kwam ik er namelijk achter dat twee medewerkers van E.ON (waarvan één mijn begeleidster is!) enkele jaren geleden als Master in Marketing Management in Tilburg zijn afgestudeerd. Toen ik erachter kwam dat één van de twee zelfs in het bestuur van Asset Marketing, voorheen Marketing Association, heeft gezeten, besloot ik dat het nu echt de hoogste tijd werd voor een dubbelinterview. Op deze manier is het interview, op een druilerige woensdagmiddag, met Sanne Stryczek en Maikel Jansen tot stand gekomen. Lees hieronder het boeiende interview met twee Young Professionals op weg naar de top!

Hoe zouden jullie je studententijd omschrijven?

Sanne: “In eerste instantie had ik geen zin om op kamers te gaan, maar toen bleek dat de reisafstand Tilburg nauwelijks te doen was, was er geen ontkomen aan. Uiteindelijk was het hartstikke leuk en heb ik ruim acht jaar in hetzelfde studentenhuis gewoond. Als student was ik vrij actief bij MA Tilburg (nu Asset Marketing). Zo heb ik in de event-, congres- én redactiecommissie gezeten. Als klap op de vuurpijl heb ik ook nog als secretaris in het bestuur gezeten in 2007. Daarnaast heb ik nog bij TiasNimbas gewerkt en ben ik student assistent geweest van Vincent Wiegerinck. In die hoedanigheid beoordeelde ik discussiepunten. Niet die van Brand Management, maar die van International Management. Ik was niet alleen serieus bezig want ik heb ook genoten van mijn studententijd en veel mensen leren kennen waar ik nu nog contact mee heb.’’
 Maikel: “Eerst heb ik in Tilburg het HBO gedaan. In het laatste jaar van die studie besloot ik in Tilburg te gaan voetballen en nog een universitaire opleiding te doen. Zo ging ik meer en meer mijn leven in Tilburg opbouwen en liet ik Doetinchem, waar ik vandaan kom, achter me. Tijdens mijn HBO-studie heb ik meer FIFA gedaan en ben ik meer op stap geweest dan dat ik tijd besteed heb aan school. De universiteit vergde iets meer inzet, maar het bier vloeide nog steeds rijkelijk en daarnaast werkte ik veel bij Interpolis. Overigens heb ik met die beruchte discussiepunten zelfs een krat bier gewonnen na een weddenschap met vrienden. Zij dachten dat ik geen plusje zou halen.”

Waarom de keuze voor Marketing Management?

Maikel: “Het leek me wel leuk en ik wilde een universitaire master halen, maar met mijn SPECO achtergrond kon ik niet veel anders. Ik had anders wellicht accountancy gekozen. Nu heb uiteindelijk wel alle statistische vakken gekozen. Het strategische en statistische vind ik ook het meest interessant aan marketing.  Als ik het opnieuw moest doen, was ik na het behalen van mijn P op het HBO gelijk doorgestroomd naar de universiteit.”
Sanne: “Ik vond Consumer Behaviour zo leuk in de bachelorfase dat Marketing voor mij duidelijk het leukste was. Ik twijfelde nog tussen de masters Marketing Management en Marketing Research en heb daarom Marketing Management gedaan met alle onderzoeksvakken als keuzevakken.”

Hoe zijn jullie bij E.ON terecht gekomen?

Sanne: “Ik werkte bij TiasNimbas en kende iemand die bij E.ON werkte. Toen ik op LinkedIn een oproep zag voor zwangerschapsvervanging heb ik gereageerd. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en werk ik nog steeds met veel plezier bij E.ON.
Maikel:”Ik deed mijn afstudeeronderzoek bij E.ON en werkte er enkele dagen per week mee in het business intelligence team. In die hoedanigheid kreeg ik na twee maanden al een contract aangeboden en ben ik blijven hangen.”

Wat deed je dan zo goed dat ze je een contract aanboden?

Maikel: “Ik heb een vrije grote mond en durf kritisch te zijn. Ik dacht dat ik alles beter kon. Een paar dingen gingen er mis maar andere dingen heb ik weer goed gedaan. Vooral het statistisch doorpakken en initiatief nemen wierp z’n vruchten af.”
Sanne: “Grappig was dat we allebei vrijwel tegelijk bij E.ON binnen kwamen als tijdelijke werknemer. In eerste instantie was er ruimte voor maar één extra analist. Normaliter kan dit leiden tot een concurrentiestrijd, maar bij ons was dit niet het geval. Zo reisden we weleens samen met de trein. Uiteindelijk mochten we beiden blijven!

Wat is je precieze functie bij E.ON?

Maikel: “Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop op Eon.nl en welke producten en kanalen daarvoor gekozen worden. Daarnaast houd me onder andere ook bezig met hoe de service online optimaal kan worden ingericht.”
Sanne: “Ik ben vooral bezig met het analyseren van klantdata en klantgedrag en dan specifiek gericht op retentie en renewal. Contractverlengingen zijn een belangrijk domein voor me en samen met de retentiemarketeer ben ik hiervoor verantwoordelijk. Het juiste aanbod voor de juiste klant creëren, is een bijbehorende uitdaging. Daarnaast houd ik me bezig met emailmarketing, marktonderzoek, SPSS’en, heel veel adhocjes en begeleid ik jou als stagair.

Wat vind je leuk aan je werk bij E.ON?

Maikel: “Dat ik erg vrij ben en veel verantwoordelijkheid krijg als junior. Marketingtechnisch gezien zitten we in een vrij klein team waardoor je een grote rol kan claimen en beslissend kan zijn”
Sanne: “Hier sluit ik me bij aan. Als je veel verantwoordelijkheid krijgt, is er ook veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je kunt dan wel een keer onderuit gaan, maar je kunt dingen in ieder geval initiëren en proberen, wat goed is voor je ontwikkeling.”

En wat vind je minder leuk?

Sanne: “De vele verantwoordelijkheid brengt onder meer met zich mee dat er relatief weinig structuur en houvast is. Als analist moet je de mensen met de neus op de feiten blijven drukken en met bewijzen blijven komen waarom iets wel of niet zou moeten gebeuren. Ik hoop dat we nog verder naar echte ‘intelligence-based’ beslissingen toegaan, waardoor analisten nog meer aan de voorkant bij beslissingen worden betrokken.”
Maikel: “Daarnaast mist het strategische niveau waarop je bent opgeleid nog weleens en ben ik persoonlijk nog teveel met sales bezig. Ik leer zo in ieder geval wat ik niet wil gaan doen”

IMG_5007

Wat is nu zo leuk aan de energiesector? Ik kan me namelijk voorstellen dat de meeste studenten in hun master Marketing niet meteen aan de energiemarkt denken bij leuke branche.

Sanne: “Ik had ook nooit gedacht dat ik in de energiemarkt zou gaan werken. Ik had er nog nooit over nagedacht en dacht dat ik in de FMCG-sector wilde werken. In de FMCG-sector heb ik een jaar stage gelopen en daar besefte ik dat het niet helemaal mijn ding was.  Bij toeval kwam ik bij E.ON terecht en daar besefte ik hoe leuk de energiemarkt eigenlijk is. Vanuit de klant lijkt het misschien heel saai, maar voor ons is het heel complex. De uitdaging is om iets wat complex is interessant te maken voor de klant en dat proberen te verkopen. Hier moet je als marketeer best creatief en innovatief voor zijn, zeker in deze turbulente markt. Daarnaast heb je als energiebedrijf een ontzettend grote klantbase waardoor je dus prachtige analyses kunt doen.“
Maikel: “Mijns inziens is de functie of de branche voor een starter echt niet belangrijk. Je omgeving is vooral belangrijk, de bedrijfscultuur. Je moet in het begin van je carrière zorgen dat je in een omgeving terecht komt waar je jezelf optimaal kunt ontwikkelen. Dit kun je later overal toepassen.”

Hoe ben je als mens na je studententijd veranderd?

Maikel: “Als mens ben ik niet veranderd. Wel heb ik beter leren relativeren. Daarnaast kan ik nu beter dingen loslaten waar ik toch geen invloed op heb. Ook ben ik vrije tijd meer gaan waarderen.”
Sanne: “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd om meer op de voorgrond te treden. Als je dat niet doet sneeuw je onder. Personal branding is dus zeker belangrijk!

Heb jullie tot slot nog een tip voor de lezers van dit blog?

Maikel: “Doe wat je leuk vindt. Je komt vanzelf waar je hoort!”
Sanne: “Volg je gevoel! Durf te kiezen voor hetgeen dat goed voelt, ook al is het soms moeilijk. Daar word je uiteindelijk gelukkig van en niet van kuddegedrag!”

Tot zover het interview met Maikel en Sanne. Lees hieronder nog enkele leuke wist-je-datjes.

Wist je dat:

 • Sanne en Maikel beiden Advanced Marketing Research het leukste vak van de master vonden
 • Ook Sanne en Maikel geen hoog cijfer haalden voor Brand Management (respectievelijk 6,5 en 6)
 • Koninklijke Peijnenburg en De Bijenkorf twee droombedrijven zijn van Sanne.
 • Nike en Apple twee topbedrijven zijn op het gebied van marketing volgens Maikel
 • Sanne onderstaande reclame met Joan Collins een grappige commercial vindt:
 • Maikel altijd met vrienden anti-kraak heeft gewoond en zo’n 4 à 5 keer gedwongen moest verhuizen
 • Sanne nog steeds contact heeft met bestuur uit haar bestuursjaar bij MA-Tilburg
 • Maikel altijd bij LONGA voetbalde, maar nu is afgegleden naar Were Di
 • Sanne vindt dat Tilburg University haar marketingstudenten niet klaarstoomt voor het bedrijfsleven.
 • Maikel en Sanne beiden in Doetinchem zijn geboren en nu herenigd bij E.ON!
 • Vroeg opstaan, vroeg slapen en het hebben van een ritme als een nadeel van het werkend leven wordt gezien door Maikel
 • Als Sanne één ding kon veranderen ze na of tijdens haar studie had willen reizen, het liefst naar Noorwegen of Canada

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.