Blog

Liever sluikreclame of overduidelijke reclame?

Geplaatst

Het idee van sluikreclame is dat het onopvallend is. Je ziet het zonder je er echt van bewust te zijn dat het om reclame gaat, maar je hersenen registreren het wel degelijk en slaan het ergens op in een achterkamertje. Zodat je vervolgens door de stad loopt en een niet te verklaren behoefte krijgt aan Coca Cola, of aan een Audi.

Tv-seriesBreaker
Zet een willekeurige tv-serie aan en er komt een moment dat er, meestal redelijk onopvallend, een bepaald merk in beeld komt. Nina van GTST schenkt een glas Coca Cola in, of Damon van The Vampire Diaries leest een smsje op zijn Blackberry. Op de achtergrond staat een doos Tempo tissues en de tv is van Philips.

Onopvallend
Vaak is sluikreclame zo onopvallend dat je, zoals de bedoeling is, niet eens door hebt dat het om reclame gaat. De vader uit de serie rijdt nou eenmaal een auto, en dat het om een Volvo gaat, dat zie je misschien wel maar je denkt er verder niet bij na. Andere keren heb je juist misschien het gevoel dat je tijdens een serie wordt doodgegooid met reclame. Zoals bijvoorbeeld bij The Vampire Diaries, waar de hoofdpersonen opvallend vaak sms’jes binnenkrijgen, waarbij de telefoon groot in beeld komt, inclusief het merk. Of zoals bij GTST, waar iedereen verslaafd lijkt te zijn aan Breaker.

 

HouseIrritant

Zelf vind ik sluikreclame behoorlijk irritant als het zo overduidelijk geuit wordt. Ik denk dan altijd: ‘ja jongens, ik heb jullie wel door, hier is een dikke som geld voor betaald. Maak nou maar gewoon reclame, in plaats van te doen alsof dit geen reclame is maar bij de serie hoort…’ Als er een reclameblok op tv komt dan is dit ook irritant, maar dan wordt er in ieder geval duidelijk aangegeven dat het om reclame gaat. Dan komen ze er ten minste voor uit dat er dik betaald is om ons lastig te vallen met irritante personages en kreten waar ik niks van geloof. En tijdens een reclameblok kun je nog mooi het geluid uitzetten, of even naar de keuken lopen om je cola aan te vullen. Of om een Breaker te pakken. Als diezelfde producten ‘verstopt’ zitten in een serie dan kun je er moeilijk omheen.

Duidelijk en eerlijk
Wat ik zelf eigenlijk de mooiste reclame vind, is reclame met een beetje zelfspot. Ik zag ooit een reclamebord langs de kant van de weg met een tekst die ongeveer zo klonk: ‘Dit is een advertentie, wij hopen dat u hiernaar kijkt en onze naam onthoudt.’ Dat vind ik echt prachtig. Ze komen er ronduit voor uit dat het reclame is, geen poespas, gewoon ‘kijk hier en onthoud ons.’ Al moet ik toegeven dat dat niet helemaal gelukt is, want ik weet niet meer van welk bedrijf de reclame was, maar het was dan ook jaren terug dat ik het zag.

 

Wat heb jij liever, reclame die doet alsof het geen reclame is, of overduidelijke reclame?

Lees ook over product placements in muziekclips.

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

3 gedachten over “Liever sluikreclame of overduidelijke reclame?

  1. Leuke blog! In de serie 'divorced' lijkt er ook maar 1 automerk te bestaan, volkswagen.. er overduidelijk. Wat ik echter bijzonder vind is dat je in reclame ook sluikreclame aan kan treffen. Neem de eeuwige macbook/ipad op tafel om 'makkelijk eveb iets online te doen'. Of de heineken vrachtwageb in de reclame van abn amro!

  2. Gelukkig is aangetoond dat dat niet heel goed werkt, en dat de originele studie wellicht een hoax was. Subliminal advertising werkt alleen onder bepaalde voorwaarden en restricties. Zie oa: Karremans, J. C., Stroebe, W., & Claus, J. (2006). Beyond Vicary’s fantasies: The impact of subliminal priming and brand choice. Journal of Experimental Social Psychology, 42(6), 792-798.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.