BlogCommunicatieConsumentengedrag

Light skin marketing nu ook in Nederland

Azië, een continent waar vele verschillende culturen te vinden zijn. Er zijn culturen die meer op Westerse culturen lijken, maar er zijn ook culturen die totaal anders zijn. Wat ik zelf wel leuk vind, is dat elk cultuur een ander kijk heeft op het schoonheidsideaal. Een schoonheidsideaal uit het verre oosten (denk aan China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan) is dat vrouwen graag een lichte huid willen hebben. In Nederland zijn wij erover eens is dat een witte huid ons zo bleek maakt en we zijn maar al te blij met een mooi gebronsde tan. In deze blog wil ik aandacht besteden aan “light skin” marketing uit Azië.

Eigenlijk is de correcte term voor light skin marketing: 美白 , dat zijn twee Chinese en Japanse karakters bij elkaar die samen “mooi wit” betekenen. Light skin marketing is de marketing gericht op het bereiken van een lichtere huid. Door dit schoonheidsideaal is light skin marketing eigenlijk aan elkaar verbonden. Aziatische vrouwen willen een lichtere huid omdat dit associaties oproept van welvaart en een hogere sociale klasse. Door je witte huid laat je zien dat je geen boerin bent die op het platteland werkt (laagste of bijna de laagste sociale klasse) en dat je niet hard hoeft te werken voor je centen. Overigens, Europa had hetzelfde schoonheidsideaal vroeger. Kijk maar eens naar de schilderijen uit de barok.

venus_and_adonis

De cosmetica bedrijven zijn ervan bewust dat het uiterlijk een belangrijke rol heeft in de Aziatische samenleving. Het is in Azië common sense dat je met een goed uiterlijk eerder en een betere baan kan krijgen. Ook wordt een goed uiterlijk aan alle kanten gepromoot. Cosmetica bedrijven passen hun producten en de marketing hier op aan. Het is daarom niet vreemd je in Azië deodorant kan kopen met “whitening ingredients” of een flesje zonnebrand met een zonnefactor van over de 100.

IMG_8191Een geliefd merk van mij is Estée Lauder. Dit merk heeft al jaren de Cyber White collectie in Azië. Deze collectie biedt een lijn van huidverzorging aan voor de Aziatische vrouw die graag een lichter huid willen. Ik heb er nooit aandacht aan besteed, omdat ik de voorkeur geef aan een getande huid. Maar nu het ook in Nederland te koop is, viel mij iets op. De marketing is naar mijn idee niet goed doordacht.

Cyberwhite_model

Als je naar het bovenstaande plaatje van Estée Lauder kijkt, zie je een vrouw met een lichte huid. Wat ik zo jammer vind, is dat het hier om een vrouw gaat met een westers uiterlijk. De bedoeling is toch dat de Aziatische vrouw wordt aangetrokken tot het kopen van dit product? Waarom wordt er geen Aziatische model gebruikt voor de campagne? Ik zal denken dat de Aziatische consumenten zich beter kunnen identificeren met een Aziatische vrouw dan met een Westerse vrouw. Ik vind dat ze hierin niet zijn geslaagd. De vrouw op het onderste plaatje vind ik daarentegen wel erg geschikt voor de Aziatische  markt. Wat vinden jullie?

IMG_8192

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.