BlogConsumentengedragE-commerce

Like, share en win vooral niet

Dit artikel is geschreven door de redactie van Informaatie.nl

Zolang als ik mij kan herinneren liggen hij er elke week weer op de deurmat; een netjes verpakte stapel folders, te wachten totdat ik ze ga bekijken. Braaf doe ik dat ook, maar nu ik erover nadenk ben ik nog nooit naar een van de winkels gegaan om een van de artikelen uit de folder te kopen. Niet gek, want ik krijg ongevraagd reclame binnen van winkels die mij niet interesseren. En tegenwoordig niet alleen meer in de brievenbus, maar vooral ook op Facebook. Like, share and win!

Je Timeline vol met festivalkaarten

Bikini’s, tuinsets, de nieuwste telefoons, vliegtickets, festivalkaartjes of een Playstation. Bedenk het en het valt te winnen. Steeds vaker staat het nieuwsoverzicht vol met vrienden die de winacties liken en delen. Maar wat is de achterliggende reden voor het weggeven van deze spullen? Winkels en kleine organisaties gebruiken deze acties vaak om meer likes te krijgen of naamsbekendheid te genereren om uiteindelijk de omzet te verhogen. De bikini’s en de festivalkaartjes vallen hier veelal te winnen. Op het eerste gezicht lijkt dat aardig te lukken, de ‘folders’ worden op deze manier bij mij in de ‘brievenbus’ gedrukt. Maar net als de echte folders, zal dit nooit resulteren in een bezoekje aan de winkel of een daadwerkelijke koop. En de mensen die het liken? Denk maar niet dat ze de winkel of het product altijd echt leuk vinden.

Like-Share-Win

Een Facebook Like is $175 dollar waard

Maar hoe zit het dan met de vliegtickets, tuinsets en de nieuwste technologie? Het is moeilijk hier een uitspraak over te doen, maar in het verleden behoorden deze Facebook pagina’s tot pagina’s welke verkocht werden bij een groot aantal likes, in ruil voor persoonsgegevens. Onderzoek van het bedrijf Syncapse heeft aangetoond dat elke like of elke vriend extra een bedrijf $174,17 oplevert. Geen wonder dat mensen er alles aan doen zoveel mogelijk likes te verzamelen.

Geen promotionele acties

Tot slot, het winnen. Of beter, het vooral niet winnen. Het mag duidelijk zijn dat er in de laatste categorie niets te winnen valt. Onder de kleine organisaties wellicht wel, maar Facebook steekt hier een stokje voor. In de handleiding van Facebook staat uitdrukkelijk dat het niet toegestaan is om Facebook functies (zoals de like knop) te gebruiken voor promotionele acties: https://www.facebook.com/page_guidelines.php#promotionsguidelines. Alleen de eigen bedrijfspagina mag gebruikt worden voor promotie. En om nog een stapje verder te gaan: de winnaars mogen niet via Facebook benaderd worden. Oftewel: er valt niets te winnen.

Stop er nou eens mee

Mocht je na dit verhaal toch nog wat denken te gaan winnen via een van de like, share en winacties, vraag dan in ieder geval een percentage van de winst. Want ondanks dat de acties zelf net als de folders weinig opleveren, kan er wel geld worden verdiend aan jouw gegevens. En vergeet daarbij ook vooral jouw vrienden niet.

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Een gedachte over “Like, share en win vooral niet

  1. Ik doe vaak mee met likeacties maar win zelden iets. toevallig pas geleden een dvd gewonnen via Facebook. Maar mijn beste vriendin won een loungeset voor in de tuin t.w.v 850 euro. Ze heeft alleen geliked en gedeeld. Dus het kan wel om echt te winnen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.