Blog

Linkbuilding met een eigen netwerk (vervolg)

In mijn vorige SEO blog over linkbuilding met een eigen netwerk gaf ik al aan dat er nog een vervolg aan zou komen. Dat vervolg ben je nu eindelijk aan het lezen. In dit artikel zal ik ingaan op 3 factoren die de effectiviteit van linkbuilden met behulp van een eigen website netwerk bepalen.

Is je website netwerk effectief?

ip-adres-linkbuildingIP-adressen

Iedere website is gekoppeld aan een IP-adres. Wanneer je een webhostingpakketje afneemt of een eigen server aanschaft, zullen de websites die je daar op plaatst allemaal hetzelfde IP-adres hebben. Dit is dan ook direct een punt waar het bij sommige website netwerken misgaat. Wanneer je honderden websites op één server zet om ze vervolgens te laten linken naar een andere website, zal Google dat niet vertrouwen. Het feit dat de websites op één server staan, kan er namelijk op wijzen dat ze in handen zijn van een en dezelfde persoon. Komt dat natuurlijk over? Je kunt het antwoord zelf al invullen: nee. Als er grote hoeveelheden links van één of enkele IP-adressen af komen, wordt Google daar dan ook niet vrolijk van en zal de zoekmachine de overduidelijke gevallen zelfs flink afstraffen.

Houder domeinnaam

Natuurlijk zijn er internet marketing bureaus die het bovenstaande probleem hebben proberen op te lossen. Hoe dan? Nou, door simpelweg zeer veel webhostingpakketten en/of servers aan te schaffen bij verschillende partijen. Als de vele websites vervolgens over het grote aantal IP-adressen worden verdeeld, is het vorige probleem namelijk verholpen.sidn-logo
Maar… helaas kan iedere internetgebruiker eenvoudig checken wie de eigenaar van een bepaalde domeinnaam is. Een website kan dan wel veel links hebben vanaf verschillende IP-adressen, maar wanneer de websites allemaal op naam staan van één persoon of bedrijf, is het uiteraard nog steeds niet natuurlijk. Als Google hier achter komt, zal het hoogstwaarschijnlijk dan ook worden bestraft.

Onderling linken

Er is nog manier waarop Google kan achterhalen of alle websites door dezelfde persoon of hetzelfde bedrijf worden beheerd. We hebben het dan over het feit dat in sommige netwerken de websites onderling naar elkaar linken. Als alle (of een groot deel van de) websites in een netwerk naar elkaar verwijzen, kan Google ze simpelweg met elkaar in verband brengen. Indien de zoekmachine dat kan doen, zal dat als negatief worden beschouwd en zal het netwerk wederom worden afgestraft.

Kortom: het inzetten van een website netwerk is zo makkelijk nog niet. Het ideale netwerk zou namelijk een grote verzameling van websites zijn die allemaal op een apart IP-adres staan, een andere domeinnaamhouder hebben en daarnaast niet (op grote schaal, in de vorm van een linkwheel enz.) naar elkaar verwijzen. Oja, er moet dan per website ook nog eens waarde gecreëerd worden (goede content, links etc.). We kunnen dus wel stellen dat het opzetten van het ideale website netwerk enorm veel tijd kost en in de meeste gevallen zelfs praktisch onmogelijk is.

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.