BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

L’Oréal: Because you’re worth it!

Wie kent hem nou niet? De slogan die L’Oréal gebruikt in haar marketingcommunicatie naar consumenten. In een lezing van Mark de Bruijn, Group Product Manager (haircare/styling) bij L’Oréal, werd aandacht geschonken aan de marketinggedachten achter het merk. Wat maakt een advertentie van L’Oréal nou zo speciaal? Is het Doutzen Kroes? Zij niet alleen! In deze blog zal ik ingaan op de kracht van ambassadeurs in een marketingcampagne.

De kracht van marketing door L’Oréal

Hoe zorgt L’Oréal ervoor dat de consument haar verzorgingsproduct pakt uit het schap waar nog tien andere merken staan? De kracht van elegante ambassadeurs in de marketingcommunicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Volgens L’Oréal is de definitie van een ambassadeur als volgt: iemand die het merk vertegenwoordigt, die namens het merk spreekt en letterlijk het gepersonifieerde merk wordt. Deze persoon is dus HET gezicht van L’Oréal!

Doutzen Kroes

Een ambassadeur van L’Oréal

Het merk communiceert altijd vanuit de basisgedachte en claim van L’Oréal: Because you’re worth it! Hij of zij moet een inspiratie zijn voor alle vrouwen en mannen over de hele wereld.

Is de ambassadrice van L’Oréal sexy en perfect? Nee, zeker niet! Ze is modern, natuurlijk elegant, warm en zelfverzekerd. Welke vrouw wil dat nou niet? Een ambassadrice van L’Oréal beschikt over een persoonlijkheid en uitstraling die wordt bewonderd door vrouwen. Wij willen ons zelf kunnen spiegelen en gelijkwaardig voelen aan haar. Daar houdt L’Oréal rekening mee. De ambassadrice staat niet te ver weg van de doodgewone consument. Op deze manier maakt L’Oréal gebruik van het aspect ‘similarity’. De grootste ambassadrice van L’Oréal is natuurlijk Doutzen Kroes. Hun eigen, Nederlandse jonge vrouw van waarde. Zij is voor veel vrouwelijke, Nederlandse consumenten een groot voorbeeld waarmee ze zichzelf graag associëren. Eens! Dat geldt ook voor mij! Het is een hard werkende, maatschappelijk betrokken, succesvolle Nederlandse vrouw en moeder.

De strategie omtrent ambassadeurs van L’Oréal is gericht op nog drie belangrijke aspecten: diversiteit, echtheid en autoriteit. De doelgroep van L’Oréal bestaat uit verschillende types vrouwen. Zeg nou zelf, jouw buurvrouw en jij zijn toch totaal verschillend? L’Oréal houdt hier rekening mee door haar diversiteit in ambassadeurs en aanbod van merken en producten.

Diversiteit modellen L'Oréal

Merken willen meer en meer oprechtheid uitstralen. Minder gebruik van photoshop en een natuurlijke uitstraling van hun ambassadeurs! L’Oréal probeert in advertenties dichtbij de persoonlijkheid van haar ambassadeurs te blijven. Foto’s voor advertenties worden daarom genomen in een voor de ambassadeur vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld in hun eigen huis. Dit maakt het geloofwaardig en betrouwbaar voor consumenten en geeft de advertentie een ambitieuze twist.

Doutzen Kroes is niet zomaar iemand, zij weet waar ze over praat en heeft verstand van beauty producten. Op die manier kan zij als grootste ambassadeur van L’Oréal worden ingezet als autoriteit. Mensen hebben de neiging te gehoorzamen aan autoriteiten (Cialdini, 2001). Consumenten zien in de advertenties dat Doutzen Kroes gebruik maakt van de producten van L’Oréal. Dat gedrag nemen wij graag over.

Media campagne L’Oréal

Het effect van de inzet van Doutzen Kroes als ambassadeur blijkt enorm te zijn. Het Doutzen effect is booming! Zij wordt ingezet in de gehele campagne en is terug te zien via ieder advertentiekanaal van L’Oréal. Zo is de Beauty Queen onder andere te zien in advertorials, buiten op billboards, in magazines, blogs, retail folders en online via de website en social media. Daarnaast vertegenwoordigt ze het merk op speciale evenementen, waar zij zich ook laat interviewen. Andere organisaties schrijven hierover in magazines en online op social media. Positieve invloed op de ‘echtheid’ van de ambassadrice! Ten slotte post Doutzen haar foto’s met beauty producten van L’Oréal ook op haar eigen social media pagina’s. En dan is de cirkel weer rond. L’Oréal heeft een volledig geïntegreerde media campagne.

Outdoor advertising Doutzen

Gaaf om bepaalde aspecten uit de marketinggedachten achter zo’n groot merk te weten te komen! Wat vind jij van Doutzen Kroes? Gelijkwaardig aan de consument, een uitstraling van echtheid en een autoriteit? Ik ben benieuwd!

 

Deze indrukwekkende lezing diende als praktijkvoorbeeld omtrent de theorie van het vak ‘Marketing Communication’, gegeven door Mw. Bosmans, aan de Universiteit van Tilburg.

The following two tabs change content below.

Dionne Tangenberg

Laatste berichten van Dionne Tangenberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.