BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

M.A.C. VIVA GLAM: Making a change

2DE12C3700000578-0-image-a-29_1446063686440

Het gebruik van beroemdheden om de verkoop van een bepaald te product te laten stijgen, bijna ieder bedrijf heeft hier in het verleden wel eens gebruik van gemaakt.Oorspronkelijk wordt dit celebrity endorsement genoemd, waarbij de populariteit, naamsbekendheid en betrouwbaarheid van een beroemdheid gebruikt wordt om zo invloed uit te oefenen op de koper. M.A.C.  cosmetics is een bedrijf dat hier flink gebruik van maakt, en zelfs een gehele lijn om dit concept heeft gebouw: de VIVA GLAM lipsticks en lipglasses (beter bekend als lipgloss). Ook deze maand is er weer een lipstick en lipglass in combinatie met een beroemdheid gelanceerd: Ariana Grande. In het artikel zal eerst kort informatie worden gegeven over M.A.C. in het algemeen, gevolgd door informatie over hun aids fund, diverse lijnen uit het verleden en als laatste dan ook de nieuwste samenwerking, uitgekomen deze maand met Ariana.

M.A.C.  cosmetics is in 1984 in Toronto opgericht, Canada. Het is onderdeel van Estee Lauder, wellicht beter bekend onder de meeste mensen. Oorspronkelijk opgericht alleen voor make-up artiesten (‘professionals’), maar later dan ook te koop voor de algemene consument. In Nederland wordt het voornamelijk verkocht bij geselecteerde Douglas winkels, maar ze hebben ook een aantal eigen winkels.

10 jaar na oprichting besloot M.A.C. aandacht te vragen voor het goede doel en hun eigen aids fonds op te richten. Men besloot de VIVA GLAM- lipstick en lipglass te ontwerpen, ieder jaar een nieuwe variant uit te brengen en waarbij 100% van het aankoop bedrag wordt gedoneerd aan hun eigen fonds. Het idee hierachter was dat het leven gevierd moest worden en men de uitgesproken houding van het bedrijf wilde uiten. De missie van het fonds luidt dan ook als volgt: ‘to serve people of All Ages, All Races, All Sexes affected by HIV and AIDS. To partner with the bold, the visionary and the brave who confront the epidemic in countries and communities where people are most neglected, off the radar and at highest risk.’ (Vrij vertaald: Aan alle mensen, ongeacht leeftijd, ras of sekse, getroffen door HIV en aids. Op een samenwerking met de uitgesproken en dappere om de epidemieën in landen te bestrijden, waar de mensen het meest worden genegeerd, onopgemerkt of aan een hoog risico worden blootgesteld). Een mooie gedachte als je het mij vraagt. Tot op heden heeft M.A.C. maar liefst 380 miljoen US dollar kunnen doneren aan hun aids fonds, alleen door de opbrengst van de verkochte lipsticks en lipglasses.

Om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen koppelt M.A.C. ieder jaar een bekendheid aan de meest recente lipstick en lipglass. Niet alleen de beroemdheid speelt een rol, maar M.A.C. heeft een flink marketing beleid hier achter zitten. Ze leunen op het IMC model, ook wel intergrated marketing communications, waarbij verschillende marketingtechnieken gebruikt worden en deze zo elkaar versterken. Zo maakt M.A.C. gebruik van:

 • Beperkte reclame (vele zullen nog nooit gehoord hebben van dit merk, aangezien het niet op de tv wordt gepromoot)
 • Word-of-mouth (o.a. het gebruik van bloggers die een review plaatsen over opgestuurde producten)
 • Beroemdheden
 • Internet-marketing
 • Opvallende kleuren in de advertenties

Dit alles bij elkaar resulteert in een product dat al 10 jaar, jaar in jaar uit ontzettend goed loopt.

Dan nu een overzicht van verschillende campagnes (met bijbehorende campagne foto) van de afgelopen 5 jaar:

 • Lady Gaga in 2011
 • Nicki Minaj en Robin Martin in 2012
 • Nicki Minaj in 2013
 • Rihanna in 2014
 • Miley Cirus in 2015
 • Ariana Grande in 2016

foto

Zoals je kunt zien: veel gebruik van opvallende kleuren, uiting van persoonlijkheden en de beroemdheid als centraal object.

Zou jij in de toekomst overwegen om een VIVA glam lipstick te kopen? En zou het adverteren met jou persoonlijk favoriete beroemdheid deze beslissing makkelijker maken?

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.