BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Machtsversterking Facebook via ‘instant articles’

Facebook is begonnen met de uitrol van een nieuwe functie, genaamd ‘instant articles’. Dit houdt in dat het sociale netwerk zelf voor verhalen gaat zorgen die op de tijdlijn zullen verschijnen, oftewel Facebook zal zelf content hosten. Via deze weg kunnen verhalen tot tien keer sneller geladen worden in de Facebook app dan eerder, toen je (om artikels te lezen) nog doorverwezen werd naar een andere link. Via deze ‘oude weg’ duurt het laden van een artikel wel 8 seconde. Deze nieuwe functie, in combinatie met de interne zoekfunctie, zou de gebruikservaring enorm moeten verbeteren.

Derde partijen

Om tot de realisatie van deze nieuwe functie te komen, moeten derde partijen ook meewerken. Onder andere The New York Times en BBC News gaan hun content aanbieden via de servers van Facebook. Naast een betere gebruikservaring is het doel van Facebook ook om de dominante positie in de verspreiding van nieuws te verstevigen. Mocht het project een succes zijn, dan betekent dit dat uitgevers nog afhankelijker worden van een platform dat ze niet controleren. Hoewel hier behoorlijke zorgen over zijn, heeft het grote contentmakers niet afgeschrokken mee te werken aan ‘instant articles’.

Verdienmodel?

Het hele idee van deze ontwikkeling is dat wanneer je op een artikel drukt, je deze direct kunt lezen. De functie maakt gebruik van dezelfde technologie als die gebruikt voor het snel laden van foto’s en video’s. De uitgevers kunnen er voor kiezen om zelfs advertentieruimte verkopen binnen hun artikels. Doen ze dit, dan mogen ze de opbrengst houden. De andere optie is dat Facebook de advertenties gaat verzorgen. In dat geval wordt de opbrengst gedeeld. Hoe het verdienmodel zich in de komende jaren gaat ontwikkelen is nog zeer de vraag. Desalniettemin zal met deze ontwikkeling Facebook zijn machtspositie versterken en vergroten. Maar of dat nou heel goed is..

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Een gedachte over “Machtsversterking Facebook via ‘instant articles’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.