BlogConsumentengedragOverig

Trend: Mannen met Baarden

Dit artikel is geschreven door Romanie van Ek van Marug.nl

“…al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met bearden zyn…”, aldus de spreekwoordelijke tekst uit een Nederlandstalig volkslied. Eerlijk is eerlijk, tot voor kort was ook ik van mening dat een baard slechts toebehoorde aan ruige zeemannen, agressieve motorrijders, mannen met strenge geloofsovertuigingen en oude filosofen. Maar niets blijkt minder waar anno 2014: op de catwalk, binnen reclamecampagnes en zelfs op straat zien we meer en meer mannen met een volle en verzorgde baard opduiken. Gezichtsbeharing mag weer and I love it.

De revival van de baarden

Kortstondige hypes als ‘zonder baard geen koning’ lieten de populariteit van de baard al toenemen, maar de meningen zijn verdeeld over waarom deze trend nu vol doorzet. Trendwatchers menen dat het gaat om ‘een reactie tegen de verdwijning van de mannencultuur’ in een tijdperk waar het onderscheid tussen mannen en vrouwen steeds meer vervaagt. Niet alleen studeren we even lang en oefenen we dezelfde beroepen uit, ook qua uiterlijk gaan we de laatste jaren meer en meer de ‘uniseks’ kant op. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde metroseksueel: de man met een voorliefde voor verzorgingsproducten en een overdreven aandacht voor zijn kledingstijl.

De term ‘trend’ zegt het eigenlijk al: zoals wij vrouwen ons laten leiden door modeblaadjes, worden ook mannen beïnvloed door wat op het moment ‘in’ is

baarden

Maar eigenlijk is het een beetje kort door de bocht om te stellen dat de baardtrend komt door ‘mannen die weer op zoek zijn naar hun mannelijkheid’. De term ‘trend’ zegt het eigenlijk al: zoals wij vrouwen ons laten leiden door modeblaadjes, worden ook mannen beïnvloed door wat op het moment ‘in’ is. Het draait bij mode onder andere om tijdperken die zich herhalen, zo ook in het geval van de baard. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was het namelijk ook al gebruikelijk om als man een baard te hebben. Sowieso was lichaamshaar destijds allesbehalve een taboe, of dat nu op je gezicht, onder je oksels of tussen je benen was. Over dat laatste gesproken, het merk American Apparel bracht onlangs heel wat teweeg door schaamhaar bij vrouwen te promoten. Zo geeft de industrie elke keer weer een nieuw voorzetje voor het in stand houden van het begrip ‘trend’: kleding, haar, en dus ook baarden komen steeds in weer een andere volgorde en vorm terug.

Beard Sells

Wat er ook ten grondslag ligt van de baard en zijn populariteit, feit is dat steeds meer bedrijven in hun marketing en communicatie de nadruk leggen op de baarddragende man. Neem bijvoorbeeld Grolsch, die onlangs is gekomen met het nieuwe pilsmerk Kornuit. Volgens Grolsch is Kornuit bedoeld voor ‘de energieke en stoere twintigplusser die kwaliteit en vakmanschap waardeert’. Ook heeft deze energieke en stoere twintigplusser het liefst een lange baard, zo blijkt uit de bijbehorende commercial

baarden kornuit grolsch

Voor de mannen die een flinke baard dragen en hiermee het liefst ook nog iets mee verdienen: eat your heart out. Via Beardvertising kun je als troste baardbezitter een zogenaamd ‘BeardBoard’ in je weelderige bos hangen, vervolgens achterover leunen en maar liefst tot $5 per dag betaald worden.

Als bedrijf hoef je slechts personen binnen je doelgroep te vinden die een voorkeur hebben voor jouw brand, en nog belangrijker, die een baard hebben die lang genoeg is

Zoals de website het zelf omschrijft: ‘Do you have an epic beard? Do people stare at its awesomeness? Of course they do. Do you wanna get paid for having an epic beard? Of course you do. Join the world’s first Beardvertising network.’ Ook voor bedrijven biedt beardvertising opties: als bedrijf hoef je slechts personen binnen je doelgroep te vinden die een voorkeur hebben voor jouw brand, en nog belangrijker, die een baard hebben die lang genoeg is.‘Everyone stares at an epic beard. Why not have these people also stare at your brand?’

baarden beardvertising

Puur genot

Met de hernieuwde interesse in baarden winnen ook de retro ‘barbershops’ weer aan populariteit. Mannen en hun baarden reizen massaal af naar Schorem Haarsnijder en Barbier, waar de man zijn baard lekker kan laten verzorgen. Ze knippen ‘m, ze wassen ‘m, en ze kammen ‘m. Een biertje erbij en achteraf het liefst ook nog een flesje veel te dure baardolie aanschaffen, puur genot. Want zeg nou eerlijk, ook mannen vinden het heerlijk om vertroeteld te worden.

baarden knippen

Of de baard nou een reactie is op de mode van kaalheid – doorgetrokken van kop tot teen en alles wat er tussen zit – of toch een reactie op de vrouwelijke emancipatie, feit is dat de baard weer gezien mag worden, én hoe. Mannen, als jullie hem niet voor jezelf laten staan, doe het dan voor ons. Want wij vrouwen worden heel erg blij van zelfverzekerde mannen, mét ruige baarden, die het stiekem heerlijk vinden als wij daarin kriebelen. Toch vrouwen…Vrouwen?

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Een gedachte over “Trend: Mannen met Baarden

  1. Absoluut niet! Baarden prikken, er blijft snot en eten in hangen, bah! Mannen met baarden hebben iets te verbergen, acné-littekens of dergelijke ‘onvolkomenheden’. Geef mij maar een zachte gladgeschoren wang met een wijnvlek in plaats van zo’n barbaarse baard hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.