BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Marketing automation: Dé trend in 2016 voor marketeers!

itemeditorimage_552d6bf67b043

Marketing automation: In Amerika al door meer dan de helft van de marketing managers ingevoerd, maar ook in Nederland ondervindt deze tool nu een mega groei. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarom is deze tool anders dan andere? Hierover lees je meer in deze blog!

Wat is marketing automation?

Marketing automation is een tool waarbij je prospects helpt in het aankoopproces. Dit wordt gedaan door het automatiseren van relevante content met als doel het verhogen van de leadconversie. Nu denk je misschien: maar dan is het toch hetzelfde als direct mail? Nee, dat is het niet. Bedrijven bouwen (digitale) profielen op waarmee zowel expliciete als impliciete data worden verzameld. Zo worden de pagina’s die de consument bekijkt geanalyseerd, evenals de e-mails die interessant worden gevonden en evenementen die worden bezocht. Maar het gaat verder dan dit. Naast deze impliciete data wordt er ook expliciete data verzameld door middel van bijvoorbeeld het invullen van (online) formulieren.

Hoe verder?

En nu? Nu heb je een profiel boordevol met allerlei gegevens van je klant. Wat doe je daarmee? Het profiel wordt door organisaties gebruikt om marketing uitingen daadwerkelijk relevant te maken. Allemaal krijgen we dagelijks tientallen mails in ons postvak die rechtstreeks de prullenbak ingaan. Maar door juist in te spelen op de behoefte van de klant, trigger je hem om de getoonde informatie te lezen. Een marketing automation tool helpt bedrijven bij het automatiseren van dit proces en hierdoor campagnes klaar te zetten voor specifieke segmenten. Deze campagnes spelen niet alleen in op het type klant, maar ook op zijn bereidheid om iets te kopen. Een campagnestrategie als deze moet de prospect helpen in zijn aankoopbeslissing om hem uiteindelijk over de streep te trekken.

Marketing-Automation-vergelijking

En wat nog?

Naast deze twee delen is er nog een derde activiteit waarmee je te maken krijgt als je marketing automation toepast. Het prioriteren van leads. Door het toepassen van een leadscoring bepaal je in welke fase van het aankoopproces het prospect zich bevindt. Dit doe je door punten toe te wijzen aan het digitale gedrag van de klant. Het bezoeken van een bepaald evenement krijgt bijvoorbeeld 10 punten, terwijl het openen van een bepaalde blog bijvoorbeeld 2 punten krijgt. Door het optellen van al deze punten kan er prioriteit aan de verschillende leads gegeven worden. Is het hoog genoeg? Dan stuur je dit door naar de sales afdeling en zorg je dat jouw bedrijf goed (nóg beter) in beeld komt bij deze consument. Is de score nog niet hoog genoeg? Via relevante marketing campagnes speel je in op deze klant en zorg je ervoor dat hij/zij in de volgende stap terecht komt in het aankoopproces.

Feiten op een rij:

  • Je krijgt via marketing automation duidelijke profielen in een marketing database, dit gaat véél verder als een CRM systeem.
  • Vooral in de B2B en B2C sector met langere aankoopcyclus een hele sterke tool!
  • Je krijgt betere inzicht in de bereidheid van een klant om een bepaald product aan te schaffen.
  • Het personaliseren van campagnes zorgt voor hogere open-rates en click-through-rates
  • 10 % meer winst in een half jaar tijd via marketing automation!
  • 47% grotere aankopen bij marketing automation i.v.m. geen marketing automation.
  • Relevante, gepersonaliseerde mails zorgen voor 18x meer winst in verhouding tot algemene mails.

Mocht je meer willen weten? In blogs van Marketingfacts en Yourzine is enorm veel informatie te vinden over deze tool! Ik ben overtuigd en jij? Wellicht dat je er na je studie of tijdens je werk ook mee te maken krijgt!

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.