Blog

Marketing Café

26 oktober jongstleden was het weer zover: het eerste Marketing Café van dit collegejaar.
Het topic was Cultuurmarketing en werd in de Esplanade geleid door Boudewijn van der Lecq
e
n besproken door Cedric Stalpers.

Boudewijn is manager bij Cubiss, een bedrijf in Tilburg dat zich bezig houdt met Cultuurmarketing.
Vanuit zijn vak is hij dus goed bekend met zowel cultuur als met marketing, twee vakgebieden die,
zoals je later zult lezen, niet altijd gemakkelijk samen gaan.

Na een korte introductie over hemzelf, Cubiss en het onderwerp was het de beurt aan Cedric Stalpers
die vanuit het Department of Marketing ook veel onderzoek doet op het gebied van cultuur.

Hij begon fel met een goede vraag: Waarom is cultuur van belang? Hierop bleef het angstvallig stil in de Esplanade. Dan maar een paar antwoorden. Het zet aan tot denken, schept empathie, het bevorderd leesvaardigheid en heeft tevens een economisch toegevoegde waarde.

Dan de verschillen tussen ‘gewone’ marketing en cultuurmarketing. Waar producten tegenwoordig al met hoge professionaliteit worden gepromoot, staat cultuurmarketing nog in de kinderschoenen. In de eerste categorie wordt dan ook veel geld gestoken, terwijl er voor cultuur aanzienlijk minder financiele middelen beschikbaar zijn.

Bij een gewoon huis-, tuin- en keukenproduct gaat het de consument vooral om de prijs. Bij cultuur is de zogenaamde perceived risk de belangrijkste drijfveer om wel of niet naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling te gaan. Omdat het vaak van tevoren lastig in te schatten is hoe een dienst, wat in de cultuursector een gebruikelijke transactievorm is, zal bevallen is de perceived risk zonder goede reclame hoog. Dit zal mensen dus afschrikken.

Nog een aantal factoren waarop cultuurmarketing van de reguliere variant verschilt: betrokkenheid is hoog, het zorgt voor een hedonistisch gevoel, gaat om uniekheid en stelt tenslotte de kunstenaar en niet de klant centraal.

Problemen die ontwikkelingen richting betere marketingvoering tegenhouden zijn onder andere te kleine budgetten, te hoge verwachtingen en weerstand, kloven tussen marketing enerzijds en R&D en onderzoek anderzijds en te weinig geinteresseerde academici.

Maar wat gebeurt er dan wel op dit moment? Er wordt veel geinnoveerd qua onderzoek, zoals conjointanalyses bij bibliotheken en boekhandelaren. Segmentatie vindt plaats via hierarchische clusteranalyses en dankzij de Theory of Planned Behavior worden de determinanten van deelname gevonden.
Mocht je niet weten wat deze dingen betekenen, volg dan het vak Marketing Research, hierin zal je veel duidelijk worden.

Voor quick access hier een paar links: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vignettenmethode (conjointanalyse), http://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_analysis en http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_planned_behavior.

Na een aantal goede en uitgebreide voorbeelden van Cedric op dit gebied was het tijd voor de discussie. Hiervoor was het panel aangeschoven, bestaande uit van links naar rechts: Laurens Ultee, Jasper van de Rijt, Thijs Peeters en Johanna Slot. Stellingen zoals ‘Cultuurmarketing zit nog in het stenen tijdperk’, ‘Marketeers snappen niets van mensen in de cultuursector’ en ‘Subsidies voor cultuur zijn onzin’ kwamen langs en ontketenden scherpe discussies. De kennis van Boudewijn kwam hier sterk naar boven en hij wist dan ook goed nuances aan te brengen en ook meer informatie te geven waar het nodig was. Ook het panel met hun verschillende invalshoeken wisten het publiek goed te informeren en aan te zetten tot het stellen van vragen.

Kortom: het was een informatieve namiddag, vergezeld van een paar goede glazen bier!

Zorg dus dat je het volgend semester er ook bij bent om jezelf up te daten over weer een ander aspect van het marketingvak!

The following two tabs change content below.

Johan

Laatste berichten van Johan (toon alles)

2 gedachten over “Marketing Café

  1. Ik ben een behoorlijke cultuurliefhebber, dus erg leuk om ook eens over cultuur marketing te lezen. Zelf ga ik binnenkort ook een website over boeken beginnen, dus wellicht dat ik Cedric nog eens kan raadplegen voor advies over de marketing daarvan. De site is nog in aanbouw, maar mocht iemand het leuk vinden om alvast een kijkje te nemen en zijn ongezouten mening te geven dan is dat zeker welkom. http://www.boeksupply.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.